vineri, martie 29, 2024

Turcia:Curtea Constituțională convocată pentru desființarea unui partid din opoziție

Curtea Constituțională a Turciei a fost convocată pentru  o discuție cu privire la desființarea unui mare partid de opoziție, conform dpa-international.com

Procurorul-șef a intentat un proces pentru închiderea Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd în urmă cu două săptămâni, provocând critici internaționale.

În cazul în care Curtea Constituțională acceptă rechizitoriul, cazul ar putea dura luni de zile pentru a se decide, instanța va trebui să aștepte un raport final privind acuzațiile și apărarea HDP.

HDP neagă acuzațiile și susține că desființarea partidului este „motivată politic” și „face parte dintr-un plan care are ca scop ștergerea completă a mișcării politice kurde din  politica democratică”, 

Procurorul caută să excludă din politică peste 680 de oficiali HDP, inclusiv parlamentari, citând presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cazul Gergerlioğlu: Curtea Constituțională a respins contestația

Mai mult, contestația deputatului pro-kurd, activistul Ömer Faruk Gergerlioğlu la Curtea Constituțională, a fost respinsă. Astfel, acesta urmează să fie reținut și pus după gratii.

Deputatul este condamnat din cauza unui articol de știri distribuit pe Twitter care a inclus o declarație a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup armat care se află în război în Turcia pentru autonomia kurdă de aproape 40 de ani. 

Curtea de Casație a decis că avocatul a avut ca scop „creșterea simpatiilor publice față de organizație și obținerea unui sprijin activ pentru aceasta”.

De la  lovitura de stat eșuată în 2016, Ankara a vizat în mod obișnuit HDP, demitând mai mulți primari și membri din închisoare, inclusiv fostul copreședinte Selahattin Demirtas, care l-a provocat pe președintele Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidențiale din 2018.

Turcia a închis în trecut mai multe alte partide pro-kurde din cauza presupuselor legături cu PKK, care este considerat un grup terorist de Turcia, UE și SUA.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.