duminică, aprilie 10, 2022

Turcia:Curtea Constituțională convocată pentru desființarea unui partid din opoziție

Curtea Constituțională a Turciei a fost convocată pentru  o discuție cu privire la desființarea unui mare partid de opoziție, conform dpa-international.com

Procurorul-șef a intentat un proces pentru închiderea Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd în urmă cu două săptămâni, provocând critici internaționale.

În cazul în care Curtea Constituțională acceptă rechizitoriul, cazul ar putea dura luni de zile pentru a se decide, instanța va trebui să aștepte un raport final privind acuzațiile și apărarea HDP.

HDP neagă acuzațiile și susține că desființarea partidului este „motivată politic” și „face parte dintr-un plan care are ca scop ștergerea completă a mișcării politice kurde din  politica democratică”, 

Procurorul caută să excludă din politică peste 680 de oficiali HDP, inclusiv parlamentari, citând presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cazul Gergerlioğlu: Curtea Constituțională a respins contestația

Mai mult, contestația deputatului pro-kurd, activistul Ömer Faruk Gergerlioğlu la Curtea Constituțională, a fost respinsă. Astfel, acesta urmează să fie reținut și pus după gratii.

Deputatul este condamnat din cauza unui articol de știri distribuit pe Twitter care a inclus o declarație a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup armat care se află în război în Turcia pentru autonomia kurdă de aproape 40 de ani. 

Curtea de Casație a decis că avocatul a avut ca scop „creșterea simpatiilor publice față de organizație și obținerea unui sprijin activ pentru aceasta”.

De la  lovitura de stat eșuată în 2016, Ankara a vizat în mod obișnuit HDP, demitând mai mulți primari și membri din închisoare, inclusiv fostul copreședinte Selahattin Demirtas, care l-a provocat pe președintele Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidențiale din 2018.

Turcia a închis în trecut mai multe alte partide pro-kurde din cauza presupuselor legături cu PKK, care este considerat un grup terorist de Turcia, UE și SUA.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.