duminică, iulie 25, 2021

Turcia:Curtea Constituțională convocată pentru desființarea unui partid din opoziție

Curtea Constituțională a Turciei a fost convocată pentru  o discuție cu privire la desființarea unui mare partid de opoziție, conform dpa-international.com

Procurorul-șef a intentat un proces pentru închiderea Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd în urmă cu două săptămâni, provocând critici internaționale.

În cazul în care Curtea Constituțională acceptă rechizitoriul, cazul ar putea dura luni de zile pentru a se decide, instanța va trebui să aștepte un raport final privind acuzațiile și apărarea HDP.

HDP neagă acuzațiile și susține că desființarea partidului este „motivată politic” și „face parte dintr-un plan care are ca scop ștergerea completă a mișcării politice kurde din  politica democratică”, 

Procurorul caută să excludă din politică peste 680 de oficiali HDP, inclusiv parlamentari, citând presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cazul Gergerlioğlu: Curtea Constituțională a respins contestația

Mai mult, contestația deputatului pro-kurd, activistul Ömer Faruk Gergerlioğlu la Curtea Constituțională, a fost respinsă. Astfel, acesta urmează să fie reținut și pus după gratii.

Deputatul este condamnat din cauza unui articol de știri distribuit pe Twitter care a inclus o declarație a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup armat care se află în război în Turcia pentru autonomia kurdă de aproape 40 de ani. 

Curtea de Casație a decis că avocatul a avut ca scop „creșterea simpatiilor publice față de organizație și obținerea unui sprijin activ pentru aceasta”.

De la  lovitura de stat eșuată în 2016, Ankara a vizat în mod obișnuit HDP, demitând mai mulți primari și membri din închisoare, inclusiv fostul copreședinte Selahattin Demirtas, care l-a provocat pe președintele Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidențiale din 2018.

Turcia a închis în trecut mai multe alte partide pro-kurde din cauza presupuselor legături cu PKK, care este considerat un grup terorist de Turcia, UE și SUA.

Turcia: Mama unui copil cu nevoi speciale a fost reținută

Turcia: Mama unui copil cu nevoi speciale a fost reținută

Moment viral: Erdogan adoarme în timpul unui discurs

Un videoclip a ajuns viral pe rețelele de socializare cu președintele turc,Recep Tayyip Erdoğan adormind o clipă în timp ce se adresa...

Ghid complet pentru turiștii care călătoresc în Istanbul de Bayram

Ghid complet pentru turiștii care călătoresc în Istanbul de Bayram

NewYork: Moscheea finanțată de guvernul refuză servicii funerale susținătorilor Mișcării Gülen

Moscheea Brooklyn Eyup Sultan, care este finanțată și operată de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) refuză serviciile religioase a cetățenilor...

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist