joi, aprilie 15, 2021

Turcia:Curtea Constituțională convocată pentru desființarea unui partid din opoziție

Curtea Constituțională a Turciei a fost convocată pentru  o discuție cu privire la desființarea unui mare partid de opoziție, conform dpa-international.com

Procurorul-șef a intentat un proces pentru închiderea Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd în urmă cu două săptămâni, provocând critici internaționale.

În cazul în care Curtea Constituțională acceptă rechizitoriul, cazul ar putea dura luni de zile pentru a se decide, instanța va trebui să aștepte un raport final privind acuzațiile și apărarea HDP.

HDP neagă acuzațiile și susține că desființarea partidului este „motivată politic” și „face parte dintr-un plan care are ca scop ștergerea completă a mișcării politice kurde din  politica democratică”, 

Procurorul caută să excludă din politică peste 680 de oficiali HDP, inclusiv parlamentari, citând presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cazul Gergerlioğlu: Curtea Constituțională a respins contestația

Mai mult, contestația deputatului pro-kurd, activistul Ömer Faruk Gergerlioğlu la Curtea Constituțională, a fost respinsă. Astfel, acesta urmează să fie reținut și pus după gratii.

Deputatul este condamnat din cauza unui articol de știri distribuit pe Twitter care a inclus o declarație a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup armat care se află în război în Turcia pentru autonomia kurdă de aproape 40 de ani. 

Curtea de Casație a decis că avocatul a avut ca scop „creșterea simpatiilor publice față de organizație și obținerea unui sprijin activ pentru aceasta”.

De la  lovitura de stat eșuată în 2016, Ankara a vizat în mod obișnuit HDP, demitând mai mulți primari și membri din închisoare, inclusiv fostul copreședinte Selahattin Demirtas, care l-a provocat pe președintele Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidențiale din 2018.

Turcia a închis în trecut mai multe alte partide pro-kurde din cauza presupuselor legături cu PKK, care este considerat un grup terorist de Turcia, UE și SUA.

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Ancheta lansată după ce guvernul a fost tras la răspundere: “Unde sunt cei 128 de miliarde de dolari?”

Procuratura provinci din Bursa a lansat o anchetă asupra afișelor plasate de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) în care trăgea guvernulul la răspundere pentru 128 de miliarde de dolari din rezerva de schimb valutar al Băncii Centrale

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Basketbalistul turc, Enes Kanter a făcut doborât două recorduri la NBA

Baschetbalistul turc, Enes Kanter a făcut istorie pentru Portland Trail Blazers în victoria echipei 118-103 asupra Detroit Pistons, conform fansided.com