vineri, martie 31, 2023

Turcia:Curtea Constituțională convocată pentru desființarea unui partid din opoziție

Curtea Constituțională a Turciei a fost convocată pentru  o discuție cu privire la desființarea unui mare partid de opoziție, conform dpa-international.com

Procurorul-șef a intentat un proces pentru închiderea Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd în urmă cu două săptămâni, provocând critici internaționale.

În cazul în care Curtea Constituțională acceptă rechizitoriul, cazul ar putea dura luni de zile pentru a se decide, instanța va trebui să aștepte un raport final privind acuzațiile și apărarea HDP.

HDP neagă acuzațiile și susține că desființarea partidului este „motivată politic” și „face parte dintr-un plan care are ca scop ștergerea completă a mișcării politice kurde din  politica democratică”, 

Procurorul caută să excludă din politică peste 680 de oficiali HDP, inclusiv parlamentari, citând presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cazul Gergerlioğlu: Curtea Constituțională a respins contestația

Mai mult, contestația deputatului pro-kurd, activistul Ömer Faruk Gergerlioğlu la Curtea Constituțională, a fost respinsă. Astfel, acesta urmează să fie reținut și pus după gratii.

Deputatul este condamnat din cauza unui articol de știri distribuit pe Twitter care a inclus o declarație a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup armat care se află în război în Turcia pentru autonomia kurdă de aproape 40 de ani. 

Curtea de Casație a decis că avocatul a avut ca scop „creșterea simpatiilor publice față de organizație și obținerea unui sprijin activ pentru aceasta”.

De la  lovitura de stat eșuată în 2016, Ankara a vizat în mod obișnuit HDP, demitând mai mulți primari și membri din închisoare, inclusiv fostul copreședinte Selahattin Demirtas, care l-a provocat pe președintele Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidențiale din 2018.

Turcia a închis în trecut mai multe alte partide pro-kurde din cauza presupuselor legături cu PKK, care este considerat un grup terorist de Turcia, UE și SUA.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.