joi, martie 28, 2024

Turcia:Bărbat paralizat trimis după gratii sub acuzații de terorism

Curtea Supremă de Apel a Turciei a decis ieri, condamnarea, lui Bilal Konakçı, sub acuzația de terorism , în ciuda faptului că este paralizat, conform Stockholm Center for Freedom.

Bilal Konakçı a fost un ofițer de poliție a cărui viață a fost complet distrusă în 2009 după ce o bombă lăsată în fața unei școli a detonat în timp ce încerca să o dezamorseze. Pe lângă faptul că și-a pierdut vederea și mâna dreaptă, a pierdut și câteva degete de la mâna stângă. 

Cu toate acestea, după puciul eșuat, bărbatul a fost arestat sub acuzații de apartenența la Mișcarea Gulen, pentru că avea cont bancar la Banca Asya și a folosit aplicația ByLock, care era disponibilă pe App Store și Google Play.

I se refuză până și haine suplimentare

Soția sa, Özlem Konakçı a spus că soțul ei are abilități motorii limitate și că nici măcar nu poate mânca singur.

 „Soțul meu nu se poate mișca și are un flux sanguin lent. Se simte rece tot timpul și chiar și așa nu i s-au permis haine suplimentare în închisoare. Ultima dată când am vorbit cu el, mi-a spus că e răcit tot timpul. ”, povestește femeia. 

Potrivit soției sale, Konakçı avea dificultăți în utilizarea scărilor închisorii și abia putea folosi baia din cauza problemelor sale motorii. Konakçı se află în prezent într-o celulă de carantină cu o singură altă persoană care a încercat să-l ajute.

Pe 15 iulie 2016 a avut loc tentativă de lovitură de stat eșuată din Turcia. Guvernul turc condus de președintele turc, Reccep Tayip Erdogan îl acuză pe clericul turc, autoexilat în SUA, Fethullah Gulen pentru orchestrarea puciului.  

Cu toate că Gulen a negat orice acuzație, guvernul turc a impus o campanie de represiuni asupra adepților Mișcării Gulen.

Astfel, aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii. Peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.