joi, aprilie 7, 2022

Turcia:„10 avioane de stingere a incendiilor pot fi achiziționate la prețul a celui mai ieftin avion prezidențial”

Președintele partidului, Democrație și Progres (DEVA), Ali Babacan a făcut declarații despre lipsa de avioane de stingere a focului din Turcia, într-o întâlnire cu primarii a mai multor provincii, pe 3 august, conform Duvar English.

„Au început un argument dacă țara ar trebui să primească ajutor străin sau nu. Pe de o parte, președintele îi cheamă la telefon pe liderii altor țări și cere avioane de stingere a incendiilor, în timp ce, pe de altă parte, instrumentul de propagandă care îi este afiliat îi învinovățește pe cetățenii noștri care cer ajutor străin de a arăta statul ca fiind neputincios”, subliniază oficialul.

Babacan se referea la răspunsul lui Fahretin Altun, directorul de comunicare al președintelui Recep Tayyip Erdoğan, la o recentă campanie de socializare lansată de turci care solicitau asistență străină pentru combaterea incendiilor de o săptămână.

Altun a susținut că campania a avut intenția de a arăta statul turc drept „neputincios” și a fost orchestrată de „centru unic de peste mări”.

Babacan l-a criticat pe Altun pentru că a vizat campania socială, subliniind că el a făcut din nou propagandă.

Liderul DEVA a spus că există opt avioane cunoscute în inventarul Președinției, în timp ce țara nu are nici măcar un singur avion de stingere a incendiilor.

„Cel puțin 10 avioane de stingere a incendiilor pot fi cumpărate cu prețul celui mai ieftin avion din flota prezidențială. Și pentru prețul aeronavelor cu corp larg, puteți achiziționa cel puțin 50 [avioane de stingere a incendiilor]. Cei care conduc biroul de criză al statului sunt criza în sine ”, a spus Babacan.

Erdoğan a recunoscut săptămâna trecută că țara nu are nici măcar un singur avion de stingere a incendiilor pentru a lupta împotriva incendiilor masive în curs de desfășurare.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.