vineri, ianuarie 7, 2022

Caz de femicid cutremurător în Turcia: Studentă la jurnalism dispărută, găsită moartă

O studentă la jurnalism, în vârstă de 21 de ani, care din dispărut, în provincia Antalya, săptămâna trecută a fost găsită moartă, conform Duvar English.

Un bărbat identificat de poliție, Mustafa Murat Ayhan, în vârstă de 48 de ani, a fost reținut în legătură cu asasinarea lui Azra Gülendam Haytaoğlu, care a fost agresată sexual, sugrumată până la moarte și tăiată bucăți. Părțile corpului ei au fost îngropate într-o valiză într-o pădure din Antalya, potrivit raportului.

Ayhan, un inginer civil care lucrează în sectorul imobiliar, a fost ultima persoană sunată de Haytaoğlu, conform înregistrărilor telefonice.

Bărbatul a fost reținut în weekend, dar a fost eliberat după ce a spus poliției că el și Haytaoğlu au luat cina împreună, apoi au plecat pe drumuri separate.

Înregistrările de pe camerele de securitate i-au determinat pe polițiști să-l rețină din nou pe Ayhan în legătură cu asasinarea tinerei.

Ayhan ar fi mărturisit tot în timpul interogatoriului și apoi arătă poliției zona în care a îngropat cadavrul femeii în districtul Kepez, din Antalya.

Se pare că Haytaoğlu s-a certat cu sora ei după ce a aflat că are COVID-19. Sora ei, Ezgi, a mustrat-o că nu a acordat mai multă atenție sănătății sale. Azra a ieșit din casă supărată, spunând că vrea să ia puțină aer curat. 

Când a fost sunată de sora ei, Azra i-a spus că s-a întâlnit cu un „frate” într-o cafenea care doar ce se vindecase de COVID-19, că el o înțelege și că va petrece noaptea la el acasă. Acesta fiind ultima conversație dintre cele două femei.

Haytaoğlu era student în anul III la Universitatea Akdeniz din Antalya. Universitatea a lansat un mesaj de condoleanțe familiei sale în timp ce cerea cea mai dură pedeapsă posibilă pentru autorul crimei.

Mătușa lui Azra, Mine, a declarat pentru DHA că tânăra a a ales să studieze jurnalismul pentru a fi vocea femeilor supuse violenței și participă activ la proiecte de sensibilizare cu privire la violența domestică.

Violența împotriva femeilor și femicidul sunt probleme serioase în Turcia, cu o acoperire zilnică în mass-media a problemei.

În 2020, 300 de femei au fost ucise, iar rata nu arată semne de încetinire. 79 de femei au fost ucise în primele trei luni ale anului 2021, conform Platformei We Will Stop Femicide Platform.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.