marți, mai 21, 2024

Caz de femicid cutremurător în Turcia: Studentă la jurnalism dispărută, găsită moartă

O studentă la jurnalism, în vârstă de 21 de ani, care din dispărut, în provincia Antalya, săptămâna trecută a fost găsită moartă, conform Duvar English.

Un bărbat identificat de poliție, Mustafa Murat Ayhan, în vârstă de 48 de ani, a fost reținut în legătură cu asasinarea lui Azra Gülendam Haytaoğlu, care a fost agresată sexual, sugrumată până la moarte și tăiată bucăți. Părțile corpului ei au fost îngropate într-o valiză într-o pădure din Antalya, potrivit raportului.

Ayhan, un inginer civil care lucrează în sectorul imobiliar, a fost ultima persoană sunată de Haytaoğlu, conform înregistrărilor telefonice.

Bărbatul a fost reținut în weekend, dar a fost eliberat după ce a spus poliției că el și Haytaoğlu au luat cina împreună, apoi au plecat pe drumuri separate.

Înregistrările de pe camerele de securitate i-au determinat pe polițiști să-l rețină din nou pe Ayhan în legătură cu asasinarea tinerei.

Ayhan ar fi mărturisit tot în timpul interogatoriului și apoi arătă poliției zona în care a îngropat cadavrul femeii în districtul Kepez, din Antalya.

Se pare că Haytaoğlu s-a certat cu sora ei după ce a aflat că are COVID-19. Sora ei, Ezgi, a mustrat-o că nu a acordat mai multă atenție sănătății sale. Azra a ieșit din casă supărată, spunând că vrea să ia puțină aer curat. 

Când a fost sunată de sora ei, Azra i-a spus că s-a întâlnit cu un „frate” într-o cafenea care doar ce se vindecase de COVID-19, că el o înțelege și că va petrece noaptea la el acasă. Acesta fiind ultima conversație dintre cele două femei.

Haytaoğlu era student în anul III la Universitatea Akdeniz din Antalya. Universitatea a lansat un mesaj de condoleanțe familiei sale în timp ce cerea cea mai dură pedeapsă posibilă pentru autorul crimei.

Mătușa lui Azra, Mine, a declarat pentru DHA că tânăra a a ales să studieze jurnalismul pentru a fi vocea femeilor supuse violenței și participă activ la proiecte de sensibilizare cu privire la violența domestică.

Violența împotriva femeilor și femicidul sunt probleme serioase în Turcia, cu o acoperire zilnică în mass-media a problemei.

În 2020, 300 de femei au fost ucise, iar rata nu arată semne de încetinire. 79 de femei au fost ucise în primele trei luni ale anului 2021, conform Platformei We Will Stop Femicide Platform.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.