joi, aprilie 7, 2022

Caz de femicid cutremurător în Turcia: Studentă la jurnalism dispărută, găsită moartă

O studentă la jurnalism, în vârstă de 21 de ani, care din dispărut, în provincia Antalya, săptămâna trecută a fost găsită moartă, conform Duvar English.

Un bărbat identificat de poliție, Mustafa Murat Ayhan, în vârstă de 48 de ani, a fost reținut în legătură cu asasinarea lui Azra Gülendam Haytaoğlu, care a fost agresată sexual, sugrumată până la moarte și tăiată bucăți. Părțile corpului ei au fost îngropate într-o valiză într-o pădure din Antalya, potrivit raportului.

Ayhan, un inginer civil care lucrează în sectorul imobiliar, a fost ultima persoană sunată de Haytaoğlu, conform înregistrărilor telefonice.

Bărbatul a fost reținut în weekend, dar a fost eliberat după ce a spus poliției că el și Haytaoğlu au luat cina împreună, apoi au plecat pe drumuri separate.

Înregistrările de pe camerele de securitate i-au determinat pe polițiști să-l rețină din nou pe Ayhan în legătură cu asasinarea tinerei.

Ayhan ar fi mărturisit tot în timpul interogatoriului și apoi arătă poliției zona în care a îngropat cadavrul femeii în districtul Kepez, din Antalya.

Se pare că Haytaoğlu s-a certat cu sora ei după ce a aflat că are COVID-19. Sora ei, Ezgi, a mustrat-o că nu a acordat mai multă atenție sănătății sale. Azra a ieșit din casă supărată, spunând că vrea să ia puțină aer curat. 

Când a fost sunată de sora ei, Azra i-a spus că s-a întâlnit cu un „frate” într-o cafenea care doar ce se vindecase de COVID-19, că el o înțelege și că va petrece noaptea la el acasă. Acesta fiind ultima conversație dintre cele două femei.

Haytaoğlu era student în anul III la Universitatea Akdeniz din Antalya. Universitatea a lansat un mesaj de condoleanțe familiei sale în timp ce cerea cea mai dură pedeapsă posibilă pentru autorul crimei.

Mătușa lui Azra, Mine, a declarat pentru DHA că tânăra a a ales să studieze jurnalismul pentru a fi vocea femeilor supuse violenței și participă activ la proiecte de sensibilizare cu privire la violența domestică.

Violența împotriva femeilor și femicidul sunt probleme serioase în Turcia, cu o acoperire zilnică în mass-media a problemei.

În 2020, 300 de femei au fost ucise, iar rata nu arată semne de încetinire. 79 de femei au fost ucise în primele trei luni ale anului 2021, conform Platformei We Will Stop Femicide Platform.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert