marți, decembrie 7, 2021

Turcia: Videoclip lansat împotriva speculațiilor despre sănătatea precară a lui Erdogan

Directorul de comunicații a lui Recep Tayyip Erdoğan, a lansat un videoclip în care președintele apare mergând cu ușurință și părând a fi sănătos, în încercarea de a respinge speculațiile cu privire la starea de sănătatea precară, conform Turkish Minutes.

Fahrettin Altun, a postat filmarea pe Twitter alături de un citat: „Ai încredere în prietenii, sperie-ți inamicul”.

Erdoğan merge încet în videoclip, dar pare să nu aibă probleme, spre deosebire de o altă filmare cu el care a devenit viral luni seară, în care îl arată mergând cu dificultate.

În materialul video, din 29 octombrie, când Turcia a marcat cea de-a 98-a aniversare de la întemeierea Republicii Turce, Erdogan este văzut stând printre steaguri turcești la palatul său prezidențial, după ce a acceptat felicitările oaspeților pentru Ziua Republicii. 

În urma unui anunț despre încheierea ceremoniei, Erdoğan face stânga pentru a părăsi sala, mergând cu aparentă dificultate, cu picioarele îndoite și corpul îndreptându-se înainte, în timp ce mâinile rămân nemișcate. Asistenții săi îndepărtează în grabă obstacolele din fața lui pentru a-și elibera drumul.

Videoclipul, care a intrat online luni seara, a fost vizionat si comentat de milioane de oameni in cateva ore.

În ultimele luni, speculațiile cu privire la sănătatea lui Erdogan au crescut, în special după ce a fost văzut în public având dificultăți în a vorbi și a se mișca.

Au existat chiar și unele afirmații pe rețelele de socializare care sugerau că Erdoğan a murit, mulți invocând anularea unora dintre aparații publice.

În octombrie, Steven A. Cook, expert în Orientul Mijlociu și Africa, a scris într-un articol pentru  Foreign Policy că dovezile care ridică unele întrebări evidente despre sănătatea lui Erdogan sunt în creștere. După publicarea articolului, Erdoğan a distribuit un videoclip cu el jucând baschet.

30 de persoane anchetate

Direcția Generală de Securitate a Turciei a anunțat că au fost luate măsuri legale împotriva a 30 de persoane, care au comentat despre sănătatea lui Erdogan, sub acuzația de insultare, umilire și vătămare a prestigiului președintelui.

Sub hashtag-ul „mort”, unii utilizatorii au încărcat videoclipuri pentru a-și exprima bucuria față de posibila moarte a lui Erdoğan, în timp ce alții au spus că ar fi păcat să moară înainte de a se prezenta în instanță și să fie tras la răspundere pentru acțiunile sale ilegale.

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

Ministrul Finanțelor a demisionat, după prăbușirea monedei. Pe cine a numit Erdogan noul ministru?

Erdogan l-a numit în funcție pe Nureddin Nebati, care era viceministru, potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial.

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

10 foști cadeți au fost eliberați după cinci ani de la puciul eșuat. 24 sunt încă închiși

Zece foști cadeți militari care au fost închiși în renumita închisoare Silivri, din Istanbul de mai bine de cinci ani sub acuzații de lovitură de stat au fost eliberați printr-o decizie judecătorească

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

Val de critici, după ce președinția a cerut ca „Türkiye” să fie marcă internațională

Președinția Turciei urmărește să promoveze utilizarea cuvântului „Türkiye” în locul echivalentului său în limba străină în tranzacțiile internaționale, declanșând o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale, conform Turkish Minutes.

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire