marți, aprilie 12, 2022

Turcia: Videoclip lansat împotriva speculațiilor despre sănătatea precară a lui Erdogan

Directorul de comunicații a lui Recep Tayyip Erdoğan, a lansat un videoclip în care președintele apare mergând cu ușurință și părând a fi sănătos, în încercarea de a respinge speculațiile cu privire la starea de sănătatea precară, conform Turkish Minutes.

Fahrettin Altun, a postat filmarea pe Twitter alături de un citat: „Ai încredere în prietenii, sperie-ți inamicul”.

Erdoğan merge încet în videoclip, dar pare să nu aibă probleme, spre deosebire de o altă filmare cu el care a devenit viral luni seară, în care îl arată mergând cu dificultate.

În materialul video, din 29 octombrie, când Turcia a marcat cea de-a 98-a aniversare de la întemeierea Republicii Turce, Erdogan este văzut stând printre steaguri turcești la palatul său prezidențial, după ce a acceptat felicitările oaspeților pentru Ziua Republicii. 

În urma unui anunț despre încheierea ceremoniei, Erdoğan face stânga pentru a părăsi sala, mergând cu aparentă dificultate, cu picioarele îndoite și corpul îndreptându-se înainte, în timp ce mâinile rămân nemișcate. Asistenții săi îndepărtează în grabă obstacolele din fața lui pentru a-și elibera drumul.

Videoclipul, care a intrat online luni seara, a fost vizionat si comentat de milioane de oameni in cateva ore.

În ultimele luni, speculațiile cu privire la sănătatea lui Erdogan au crescut, în special după ce a fost văzut în public având dificultăți în a vorbi și a se mișca.

Au existat chiar și unele afirmații pe rețelele de socializare care sugerau că Erdoğan a murit, mulți invocând anularea unora dintre aparații publice.

În octombrie, Steven A. Cook, expert în Orientul Mijlociu și Africa, a scris într-un articol pentru  Foreign Policy că dovezile care ridică unele întrebări evidente despre sănătatea lui Erdogan sunt în creștere. După publicarea articolului, Erdoğan a distribuit un videoclip cu el jucând baschet.

30 de persoane anchetate

Direcția Generală de Securitate a Turciei a anunțat că au fost luate măsuri legale împotriva a 30 de persoane, care au comentat despre sănătatea lui Erdogan, sub acuzația de insultare, umilire și vătămare a prestigiului președintelui.

Sub hashtag-ul „mort”, unii utilizatorii au încărcat videoclipuri pentru a-și exprima bucuria față de posibila moarte a lui Erdoğan, în timp ce alții au spus că ar fi păcat să moară înainte de a se prezenta în instanță și să fie tras la răspundere pentru acțiunile sale ilegale.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.