marți, aprilie 16, 2024

Din cauza creșterii prețurilor, turcii își permit doar un singur ardei roșu

Creșterea prețurilor la alimente în Turcia este atât de extremă, încât unii cumpărători nu își pot permite acum alimente proaspete din piețe, conform Gazete Duvar.

Mahmut Güneş, un negustor care a lucrat de şapte ani în piaţa Diyarbakır, din sud-estul Turciei, susține că creșterea prețurilor i-a afectat afacerea.

În timp ce reporterii a vorbit cu el, mai mulți potențiali clienți au venit și l-au întrebat prețul ardeiului verde. Când le-a spus că sunt 10 lire turcești kilogramul, clienții au plecat dezamăgiti.

Potrivit comercianților, unii dintre clienții lor își permit doar să cumpere un singur ardei. Nu numai că consumatorilor le este foame, dar comercianții nu pot să-și vândă marfa.

Prețurile produselor alimentare și ale bunurilor de larg consum în Turcia au crescut vertiginos în ultimii ani, atingând un nivel maxim în 2021.

Potrivit datelor publicate în octombrie, Indicele prețurilor de consum (IPC) din Turcia a crescut cu o rată de 19,58 la sută în septembrie, față de 19,25 în august. 

În octombrie, inflația a urcat la 19,89% de la un an la altul, potrivit datelor publicate de Institutul de Statistică din Turcia (TÜİK). Clienții sunt, de asemenea, afectați de creșterea prețurilor la combustibil, electricitate și gaze naturale.

Acest lucru i-a lăsat pe mulți consumatori din Turcia în imposibilitatea de a cumpăra alimente și alte bunuri de zi cu zi.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..