joi, aprilie 7, 2022

Din cauza creșterii prețurilor, turcii își permit doar un singur ardei roșu

Creșterea prețurilor la alimente în Turcia este atât de extremă, încât unii cumpărători nu își pot permite acum alimente proaspete din piețe, conform Gazete Duvar.

Mahmut Güneş, un negustor care a lucrat de şapte ani în piaţa Diyarbakır, din sud-estul Turciei, susține că creșterea prețurilor i-a afectat afacerea.

În timp ce reporterii a vorbit cu el, mai mulți potențiali clienți au venit și l-au întrebat prețul ardeiului verde. Când le-a spus că sunt 10 lire turcești kilogramul, clienții au plecat dezamăgiti.

Potrivit comercianților, unii dintre clienții lor își permit doar să cumpere un singur ardei. Nu numai că consumatorilor le este foame, dar comercianții nu pot să-și vândă marfa.

Prețurile produselor alimentare și ale bunurilor de larg consum în Turcia au crescut vertiginos în ultimii ani, atingând un nivel maxim în 2021.

Potrivit datelor publicate în octombrie, Indicele prețurilor de consum (IPC) din Turcia a crescut cu o rată de 19,58 la sută în septembrie, față de 19,25 în august. 

În octombrie, inflația a urcat la 19,89% de la un an la altul, potrivit datelor publicate de Institutul de Statistică din Turcia (TÜİK). Clienții sunt, de asemenea, afectați de creșterea prețurilor la combustibil, electricitate și gaze naturale.

Acest lucru i-a lăsat pe mulți consumatori din Turcia în imposibilitatea de a cumpăra alimente și alte bunuri de zi cu zi.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.