joi, septembrie 1, 2022

Nu a fost primită la facultatea pentru legături cu Mișcarea Gulen, deși a trecut examenul

O universitate din sud-estul Turciei refuză admiterea unei femei care a fost închisă pentru legături cu Mișcarea Gulen, deși a promovat examenul, conform Stockholm Center for Freedome.

Ünzile Köşker, care a fost închisă pentru presupuse legături cu Mișcarea Gülen, nu i s-a permis să se înscrie la o universitate, în ciuda faptului că a promovat examenul de admitere la nivel național, deoarece reprezintă „un risc”.

Köşker a scris o scrisoare despre incident către deputatul Partidului Democrat al Poporului (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, care a publicat-o pe Twitter, criticând mișcarea universității.

Köşker a spus că a susținut examenul în iunie și și-a câștigat dreptul de a se înscrie la departamentul de istorie a Universității Adıyaman.

Cu toate acestea, universitatea a refuzat să meargă mai departe cu înscrierea ei, spunând că nu și-ar putea asuma riscul de a o accepta, deoarece a fost arestată pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen.

Köşker se află în prezent în închisoarea Bünyan, din provincia Kayseri.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat pe adepții mișcării Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care au implicat membrii familiei lui Erdogan și cercul său.

Potrivit Direcției Generale a Penitenciarelor și Caselor de Detenție, deținuții au dreptul la educație, inclusiv la obținerea unei diplome universitare. Ei pot continua cu o educație universitară prin învățământ la distanță.

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a dezvăluit că numărul deținuților cu diplome universitare în Turcia a crescut de peste două ori între 2016 și 2020, ajungând la 20.333.

Creșterea dramatică reflectă creșterea numărului de prizonieri politici din țară ca urmare a tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...