luni, decembrie 11, 2023

Nu a fost primită la facultatea pentru legături cu Mișcarea Gulen, deși a trecut examenul

O universitate din sud-estul Turciei refuză admiterea unei femei care a fost închisă pentru legături cu Mișcarea Gulen, deși a promovat examenul, conform Stockholm Center for Freedome.

Ünzile Köşker, care a fost închisă pentru presupuse legături cu Mișcarea Gülen, nu i s-a permis să se înscrie la o universitate, în ciuda faptului că a promovat examenul de admitere la nivel național, deoarece reprezintă „un risc”.

Köşker a scris o scrisoare despre incident către deputatul Partidului Democrat al Poporului (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, care a publicat-o pe Twitter, criticând mișcarea universității.

Köşker a spus că a susținut examenul în iunie și și-a câștigat dreptul de a se înscrie la departamentul de istorie a Universității Adıyaman.

Cu toate acestea, universitatea a refuzat să meargă mai departe cu înscrierea ei, spunând că nu și-ar putea asuma riscul de a o accepta, deoarece a fost arestată pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen.

Köşker se află în prezent în închisoarea Bünyan, din provincia Kayseri.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat pe adepții mișcării Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care au implicat membrii familiei lui Erdogan și cercul său.

Potrivit Direcției Generale a Penitenciarelor și Caselor de Detenție, deținuții au dreptul la educație, inclusiv la obținerea unei diplome universitare. Ei pot continua cu o educație universitară prin învățământ la distanță.

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a dezvăluit că numărul deținuților cu diplome universitare în Turcia a crescut de peste două ori între 2016 și 2020, ajungând la 20.333.

Creșterea dramatică reflectă creșterea numărului de prizonieri politici din țară ca urmare a tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Turcia: Autoritățile cer ștergerea postărilor care dezvăluie comerțul fiului fostului premier cu Israelul

FreeWeb Turkey a raportat, joi, că un tribunal din Ankara i-a ordonat lui Metin Cihan să-și ștergă toate Tweet-urile despre Yildirim și fiul său, Erkam. 

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.