sâmbătă, aprilie 9, 2022

Nu a fost primită la facultatea pentru legături cu Mișcarea Gulen, deși a trecut examenul

O universitate din sud-estul Turciei refuză admiterea unei femei care a fost închisă pentru legături cu Mișcarea Gulen, deși a promovat examenul, conform Stockholm Center for Freedome.

Ünzile Köşker, care a fost închisă pentru presupuse legături cu Mișcarea Gülen, nu i s-a permis să se înscrie la o universitate, în ciuda faptului că a promovat examenul de admitere la nivel național, deoarece reprezintă „un risc”.

Köşker a scris o scrisoare despre incident către deputatul Partidului Democrat al Poporului (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, care a publicat-o pe Twitter, criticând mișcarea universității.

Köşker a spus că a susținut examenul în iunie și și-a câștigat dreptul de a se înscrie la departamentul de istorie a Universității Adıyaman.

Cu toate acestea, universitatea a refuzat să meargă mai departe cu înscrierea ei, spunând că nu și-ar putea asuma riscul de a o accepta, deoarece a fost arestată pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen.

Köşker se află în prezent în închisoarea Bünyan, din provincia Kayseri.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat pe adepții mișcării Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care au implicat membrii familiei lui Erdogan și cercul său.

Potrivit Direcției Generale a Penitenciarelor și Caselor de Detenție, deținuții au dreptul la educație, inclusiv la obținerea unei diplome universitare. Ei pot continua cu o educație universitară prin învățământ la distanță.

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a dezvăluit că numărul deținuților cu diplome universitare în Turcia a crescut de peste două ori între 2016 și 2020, ajungând la 20.333.

Creșterea dramatică reflectă creșterea numărului de prizonieri politici din țară ca urmare a tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca