sâmbătă, aprilie 20, 2024

Laureatual Nobel, Orhan Pamuk investigat pentru cartea sa


Judecătoria Penală a admis recursul în favoarea deciziei în judecată pronunțată pentru o plângere penală împotriva lui Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, pentru romanul său „Nopți de ciumă”, conform bianet.org

Examinând recursul, judecătoria a susținut că în unele părți ale cărții există câteva remarci care pot fi caracterizate ca jignitoare și că Orhan Pamuk ar trebui să fie judecat ca parte a dosarului în forma sa actuală. 

Decizia a urmat după ce Tarcan Ülük, un avocat al Baroului din İzmir, a depus o cerere la Parchetul Șef din İzmir și a susținut că Orhan Pamuk, în cartea sa „Nopțile ciumei”, l-a insultat pe Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia, provocând astfel publicul la ură și ostilitate.

Ülük a citat, de asemenea, remarcile lui Orhan Pamuk la un ziar din Elveția în perioada în care a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

În timp ce Parchetul din İzmir a demarat o anchetă, dosarul a fost trimis la İstanbul, unde se află editura cărții.

În declarația sa la parchet, Pamuk a spus că „nu a scris texte care să implice în cartea sa veteranul Mustafa Kemal Atatürk”. Împărtășind detalii despre conținutul cărții, Pamuk nu a acceptat acuzațiile.

Procuratura a concluzionat că în carte nu a existat nicio insultă directă la adresa lui Atatürk, iar personajul din carte este descris ca fiind o persoană iubită de oameni. Dosarul s-a încheiat cu netrimitere penală. Urmând ca avocatul Tülük a făcut recurs împotriva acestei decizii.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.