joi, decembrie 8, 2022

Laureatual Nobel, Orhan Pamuk investigat pentru cartea sa


Judecătoria Penală a admis recursul în favoarea deciziei în judecată pronunțată pentru o plângere penală împotriva lui Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, pentru romanul său „Nopți de ciumă”, conform bianet.org

Examinând recursul, judecătoria a susținut că în unele părți ale cărții există câteva remarci care pot fi caracterizate ca jignitoare și că Orhan Pamuk ar trebui să fie judecat ca parte a dosarului în forma sa actuală. 

Decizia a urmat după ce Tarcan Ülük, un avocat al Baroului din İzmir, a depus o cerere la Parchetul Șef din İzmir și a susținut că Orhan Pamuk, în cartea sa „Nopțile ciumei”, l-a insultat pe Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia, provocând astfel publicul la ură și ostilitate.

Ülük a citat, de asemenea, remarcile lui Orhan Pamuk la un ziar din Elveția în perioada în care a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

În timp ce Parchetul din İzmir a demarat o anchetă, dosarul a fost trimis la İstanbul, unde se află editura cărții.

În declarația sa la parchet, Pamuk a spus că „nu a scris texte care să implice în cartea sa veteranul Mustafa Kemal Atatürk”. Împărtășind detalii despre conținutul cărții, Pamuk nu a acceptat acuzațiile.

Procuratura a concluzionat că în carte nu a existat nicio insultă directă la adresa lui Atatürk, iar personajul din carte este descris ca fiind o persoană iubită de oameni. Dosarul s-a încheiat cu netrimitere penală. Urmând ca avocatul Tülük a făcut recurs împotriva acestei decizii.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Libertatea de exprimare în Turcia: 67 de persoane condamnate la 299 de ani de închisoare

Raportul, intitulat „Costul libertății de exprimare în Turcia: 299 de ani, 2 luni și 24 de zile”, conține date culese prin monitorizarea a 46 de audieri din 210 procese privind libertatea de exprimare desfășurate în 23 de orașe cu sprijinul Regalului Norvegian.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.