marți, aprilie 16, 2024

Laureatual Nobel, Orhan Pamuk investigat pentru cartea sa


Judecătoria Penală a admis recursul în favoarea deciziei în judecată pronunțată pentru o plângere penală împotriva lui Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, pentru romanul său „Nopți de ciumă”, conform bianet.org

Examinând recursul, judecătoria a susținut că în unele părți ale cărții există câteva remarci care pot fi caracterizate ca jignitoare și că Orhan Pamuk ar trebui să fie judecat ca parte a dosarului în forma sa actuală. 

Decizia a urmat după ce Tarcan Ülük, un avocat al Baroului din İzmir, a depus o cerere la Parchetul Șef din İzmir și a susținut că Orhan Pamuk, în cartea sa „Nopțile ciumei”, l-a insultat pe Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia, provocând astfel publicul la ură și ostilitate.

Ülük a citat, de asemenea, remarcile lui Orhan Pamuk la un ziar din Elveția în perioada în care a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

În timp ce Parchetul din İzmir a demarat o anchetă, dosarul a fost trimis la İstanbul, unde se află editura cărții.

În declarația sa la parchet, Pamuk a spus că „nu a scris texte care să implice în cartea sa veteranul Mustafa Kemal Atatürk”. Împărtășind detalii despre conținutul cărții, Pamuk nu a acceptat acuzațiile.

Procuratura a concluzionat că în carte nu a existat nicio insultă directă la adresa lui Atatürk, iar personajul din carte este descris ca fiind o persoană iubită de oameni. Dosarul s-a încheiat cu netrimitere penală. Urmând ca avocatul Tülük a făcut recurs împotriva acestei decizii.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești