sâmbătă, decembrie 2, 2023

Laureatual Nobel, Orhan Pamuk investigat pentru cartea sa


Judecătoria Penală a admis recursul în favoarea deciziei în judecată pronunțată pentru o plângere penală împotriva lui Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, pentru romanul său „Nopți de ciumă”, conform bianet.org

Examinând recursul, judecătoria a susținut că în unele părți ale cărții există câteva remarci care pot fi caracterizate ca jignitoare și că Orhan Pamuk ar trebui să fie judecat ca parte a dosarului în forma sa actuală. 

Decizia a urmat după ce Tarcan Ülük, un avocat al Baroului din İzmir, a depus o cerere la Parchetul Șef din İzmir și a susținut că Orhan Pamuk, în cartea sa „Nopțile ciumei”, l-a insultat pe Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia, provocând astfel publicul la ură și ostilitate.

Ülük a citat, de asemenea, remarcile lui Orhan Pamuk la un ziar din Elveția în perioada în care a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

În timp ce Parchetul din İzmir a demarat o anchetă, dosarul a fost trimis la İstanbul, unde se află editura cărții.

În declarația sa la parchet, Pamuk a spus că „nu a scris texte care să implice în cartea sa veteranul Mustafa Kemal Atatürk”. Împărtășind detalii despre conținutul cărții, Pamuk nu a acceptat acuzațiile.

Procuratura a concluzionat că în carte nu a existat nicio insultă directă la adresa lui Atatürk, iar personajul din carte este descris ca fiind o persoană iubită de oameni. Dosarul s-a încheiat cu netrimitere penală. Urmând ca avocatul Tülük a făcut recurs împotriva acestei decizii.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.