joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Femeia de 96 de ani anchetată pentru „insultarea președintelui”

Procurorii turci au judecat o femeie, în vârstă de 96 de ani, fără răspundere penală pentru „insultarea președintelui”, conform Duvar English.

Plângerea împotriva lui Aliye Yavaşsu, care locuieşte în provincia de sud-est a districtului Siverek, din Şanlıurfa, într-un container de 20 de metri pătraţi, a fost depusă de o persoană cunoscută sub numele de M.İ. cu Parchetul Şef Şanlıurfa.

Acuzațiile se referă la observația femeii într-un videoclip care a fost înregistrat și publicat pe rețelele de socializare fără aprobarea ei, în 9 ianuarie 2019.

Procuratura din Siverek a pregătit ulterior un rechizitoriu împotriva femeii, susținând că aceasta a „folosit remarci care pot ofensa onoarea și respectabilitatea președintelui”.

Procurorii au cerut implementarea „măsurilor de securitate pe motive de sănătate mintală a femeii”

Procurorii au declarat instanței că femeia a prezentat un raport spitalicesc prin care o scutește de la răspundere penală și a cerut implementarea „măsurilor de siguranță aplicate în mod special pacienților bolnavi mintal”.

Instanța a decis că femeia nu are răspundere penală și a ordonat autorităților să o plaseze în „cea mai apropiată instituție de sănătate de înaltă securitate pentru tratament”. În ciuda observației „cea mai apropiată instituție sanitară” a instanței, procurorii au cerut ca Yavașsu să fie trimis la Spitalul Orășenesc Kayseri, la care avocatul femeii a depus contestație.

Cerând ca instanța să ridice măsurile de securitate, recursul avocatului a reținut că transferul femeii în alt oraș va dura opt ore și o va „tortura” fizic.

 „A trimite această bătrână, care își așteaptă moartea în patul ei, într-un oraș pe care nu-l cunoaște, nu ar fi altfel decât îngroparea de vie”, a afirmat avocatul, Celil Tanıș.

Acuzații pentru insultarea președintelui a crescut din 2015, cu punctul culminant în 2016, când a avut loc puciul eșuat.

Mii de persoane au fost acuzate și condamnate pentru infracțiunea de „insultare” a președintelui Recep Tayyip Erdogan în cei șapte ani de când acesta a trecut de la funcția de prim-ministru la președinte.

În 2020, au fost declanșate 31.297 de investigații în legătură cu acuzația, au fost întocmite 7.790 de dosare și 3.325 s-au soldat cu condamnări, potrivit datelor Ministerului Justiției. 

Din 2014, anul în care Erdoğan a devenit președinte, au fost declanșate 160.169 de anchete pentru insultarea președintelui, au fost depuse 35.507 dosare și au existat 12.881 de condamnări.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.