marți, aprilie 16, 2024

Turcia: Femeia de 96 de ani anchetată pentru „insultarea președintelui”

Procurorii turci au judecat o femeie, în vârstă de 96 de ani, fără răspundere penală pentru „insultarea președintelui”, conform Duvar English.

Plângerea împotriva lui Aliye Yavaşsu, care locuieşte în provincia de sud-est a districtului Siverek, din Şanlıurfa, într-un container de 20 de metri pătraţi, a fost depusă de o persoană cunoscută sub numele de M.İ. cu Parchetul Şef Şanlıurfa.

Acuzațiile se referă la observația femeii într-un videoclip care a fost înregistrat și publicat pe rețelele de socializare fără aprobarea ei, în 9 ianuarie 2019.

Procuratura din Siverek a pregătit ulterior un rechizitoriu împotriva femeii, susținând că aceasta a „folosit remarci care pot ofensa onoarea și respectabilitatea președintelui”.

Procurorii au cerut implementarea „măsurilor de securitate pe motive de sănătate mintală a femeii”

Procurorii au declarat instanței că femeia a prezentat un raport spitalicesc prin care o scutește de la răspundere penală și a cerut implementarea „măsurilor de siguranță aplicate în mod special pacienților bolnavi mintal”.

Instanța a decis că femeia nu are răspundere penală și a ordonat autorităților să o plaseze în „cea mai apropiată instituție de sănătate de înaltă securitate pentru tratament”. În ciuda observației „cea mai apropiată instituție sanitară” a instanței, procurorii au cerut ca Yavașsu să fie trimis la Spitalul Orășenesc Kayseri, la care avocatul femeii a depus contestație.

Cerând ca instanța să ridice măsurile de securitate, recursul avocatului a reținut că transferul femeii în alt oraș va dura opt ore și o va „tortura” fizic.

 „A trimite această bătrână, care își așteaptă moartea în patul ei, într-un oraș pe care nu-l cunoaște, nu ar fi altfel decât îngroparea de vie”, a afirmat avocatul, Celil Tanıș.

Acuzații pentru insultarea președintelui a crescut din 2015, cu punctul culminant în 2016, când a avut loc puciul eșuat.

Mii de persoane au fost acuzate și condamnate pentru infracțiunea de „insultare” a președintelui Recep Tayyip Erdogan în cei șapte ani de când acesta a trecut de la funcția de prim-ministru la președinte.

În 2020, au fost declanșate 31.297 de investigații în legătură cu acuzația, au fost întocmite 7.790 de dosare și 3.325 s-au soldat cu condamnări, potrivit datelor Ministerului Justiției. 

Din 2014, anul în care Erdoğan a devenit președinte, au fost declanșate 160.169 de anchete pentru insultarea președintelui, au fost depuse 35.507 dosare și au existat 12.881 de condamnări.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..