duminică, martie 26, 2023

Turcia: Femeia de 96 de ani anchetată pentru „insultarea președintelui”

Procurorii turci au judecat o femeie, în vârstă de 96 de ani, fără răspundere penală pentru „insultarea președintelui”, conform Duvar English.

Plângerea împotriva lui Aliye Yavaşsu, care locuieşte în provincia de sud-est a districtului Siverek, din Şanlıurfa, într-un container de 20 de metri pătraţi, a fost depusă de o persoană cunoscută sub numele de M.İ. cu Parchetul Şef Şanlıurfa.

Acuzațiile se referă la observația femeii într-un videoclip care a fost înregistrat și publicat pe rețelele de socializare fără aprobarea ei, în 9 ianuarie 2019.

Procuratura din Siverek a pregătit ulterior un rechizitoriu împotriva femeii, susținând că aceasta a „folosit remarci care pot ofensa onoarea și respectabilitatea președintelui”.

Procurorii au cerut implementarea „măsurilor de securitate pe motive de sănătate mintală a femeii”

Procurorii au declarat instanței că femeia a prezentat un raport spitalicesc prin care o scutește de la răspundere penală și a cerut implementarea „măsurilor de siguranță aplicate în mod special pacienților bolnavi mintal”.

Instanța a decis că femeia nu are răspundere penală și a ordonat autorităților să o plaseze în „cea mai apropiată instituție de sănătate de înaltă securitate pentru tratament”. În ciuda observației „cea mai apropiată instituție sanitară” a instanței, procurorii au cerut ca Yavașsu să fie trimis la Spitalul Orășenesc Kayseri, la care avocatul femeii a depus contestație.

Cerând ca instanța să ridice măsurile de securitate, recursul avocatului a reținut că transferul femeii în alt oraș va dura opt ore și o va „tortura” fizic.

 „A trimite această bătrână, care își așteaptă moartea în patul ei, într-un oraș pe care nu-l cunoaște, nu ar fi altfel decât îngroparea de vie”, a afirmat avocatul, Celil Tanıș.

Acuzații pentru insultarea președintelui a crescut din 2015, cu punctul culminant în 2016, când a avut loc puciul eșuat.

Mii de persoane au fost acuzate și condamnate pentru infracțiunea de „insultare” a președintelui Recep Tayyip Erdogan în cei șapte ani de când acesta a trecut de la funcția de prim-ministru la președinte.

În 2020, au fost declanșate 31.297 de investigații în legătură cu acuzația, au fost întocmite 7.790 de dosare și 3.325 s-au soldat cu condamnări, potrivit datelor Ministerului Justiției. 

Din 2014, anul în care Erdoğan a devenit președinte, au fost declanșate 160.169 de anchete pentru insultarea președintelui, au fost depuse 35.507 dosare și au existat 12.881 de condamnări.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .