joi, martie 28, 2024

Turcia: Femeia de 96 de ani anchetată pentru „insultarea președintelui”

Procurorii turci au judecat o femeie, în vârstă de 96 de ani, fără răspundere penală pentru „insultarea președintelui”, conform Duvar English.

Plângerea împotriva lui Aliye Yavaşsu, care locuieşte în provincia de sud-est a districtului Siverek, din Şanlıurfa, într-un container de 20 de metri pătraţi, a fost depusă de o persoană cunoscută sub numele de M.İ. cu Parchetul Şef Şanlıurfa.

Acuzațiile se referă la observația femeii într-un videoclip care a fost înregistrat și publicat pe rețelele de socializare fără aprobarea ei, în 9 ianuarie 2019.

Procuratura din Siverek a pregătit ulterior un rechizitoriu împotriva femeii, susținând că aceasta a „folosit remarci care pot ofensa onoarea și respectabilitatea președintelui”.

Procurorii au cerut implementarea „măsurilor de securitate pe motive de sănătate mintală a femeii”

Procurorii au declarat instanței că femeia a prezentat un raport spitalicesc prin care o scutește de la răspundere penală și a cerut implementarea „măsurilor de siguranță aplicate în mod special pacienților bolnavi mintal”.

Instanța a decis că femeia nu are răspundere penală și a ordonat autorităților să o plaseze în „cea mai apropiată instituție de sănătate de înaltă securitate pentru tratament”. În ciuda observației „cea mai apropiată instituție sanitară” a instanței, procurorii au cerut ca Yavașsu să fie trimis la Spitalul Orășenesc Kayseri, la care avocatul femeii a depus contestație.

Cerând ca instanța să ridice măsurile de securitate, recursul avocatului a reținut că transferul femeii în alt oraș va dura opt ore și o va „tortura” fizic.

 „A trimite această bătrână, care își așteaptă moartea în patul ei, într-un oraș pe care nu-l cunoaște, nu ar fi altfel decât îngroparea de vie”, a afirmat avocatul, Celil Tanıș.

Acuzații pentru insultarea președintelui a crescut din 2015, cu punctul culminant în 2016, când a avut loc puciul eșuat.

Mii de persoane au fost acuzate și condamnate pentru infracțiunea de „insultare” a președintelui Recep Tayyip Erdogan în cei șapte ani de când acesta a trecut de la funcția de prim-ministru la președinte.

În 2020, au fost declanșate 31.297 de investigații în legătură cu acuzația, au fost întocmite 7.790 de dosare și 3.325 s-au soldat cu condamnări, potrivit datelor Ministerului Justiției. 

Din 2014, anul în care Erdoğan a devenit președinte, au fost declanșate 160.169 de anchete pentru insultarea președintelui, au fost depuse 35.507 dosare și au existat 12.881 de condamnări.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne