joi, aprilie 7, 2022

62 de jurnaliști au fost uciși în 2020

Un total de 62 de jurnaliști au fost uciși doar pentru că și-au făcut meseria în 2020, potrivit agenției culturale, ONU UNESCO, citat de Turkish Minutes.

Într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale pentru oprirea pedepsirii și crimele împotriva jurnaliștilor, de pe 2 noiembrie, secretarul general al ONU, António Guterres a spus că mulți jurnaliști și-au pierdut viața în timp ce raportau asupra unor conflicte, dar că numărul lucrătorilor media uciși în afara zonelor de conflict a crescut în ultimii ani.

„În multe țări, simpla investigare a corupției, traficului, încălcărilor drepturilor omului sau problemelor de mediu pune viața jurnaliştilor în pericol”, a spus șeful ONU.

Directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, a marcat ziua cu un mesaj, spunând că pentru prea mulți jurnaliști „a spune adevărul are un preț”.

„Statele au astfel obligația de a proteja jurnaliştii și de a se asigura că autorii crimelor împotriva lor sunt pedepsiţi. Judecătorii și procurorii în special au un rol important de jucat în promovarea procedurilor penale rapide și eficiente”, a explicat Azoulay.

Majoritatea jurnaliştilor au fost ucişi în ţara lor de naţionalitate, iar în nouă din 10 cazuri ucigaşii au rămas nepedepsiţi.

Un caz este jurnalistul turc, Hazım Özsu, care a fost ucis înBursa, pe 9 martie. Un bărbat a fost arestat pentru uciderea lui Özsu, un prezentator la Radio Rahmet FM, la șase zile după incident. El a spus că l-a ucis pe jurnalist pentru că nu a fost de acord cu anumite expresii legate de valorile sacre pe care Özsu le-a folosit în programele sale în timpul pandemiei.

Potrivit unui raport recent al Asociației Jurnaliştilor Turci (TGC), patru jurnalişti s-au confruntat cu atacuri şi violenţe doar în luna octombrie.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.