sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Turcia va primi 3,1 miliarde de euro pentru Acordul de la Paris

Turcia va primi împrumuturi de 3,1 miliarde de euro pentru a o ajuta să îndeplinească obiectivele privind energia curată stabilite în acordul climatic de la Paris, în cadrul unui acord planificat finanțat de Banca Mondială, Franța și Germania, conform Turkish Minutes.

În temeiul unui memorandum de înțelegere destinat să fie semnat luna aceasta înainte de summit-ul Națiunilor Unite privind clima din Scoția, Ankara va primi împrumuturi internaționale chiar fără a obține schimbarea de statut solicitată.

Banca Mondială oferă finanțare de 2 miliarde de euro, adică majoritatea banilor, în timp ce Franța oferă până la 1 miliard de euro, iar Germania puțin peste 200 de milioane de euro.

„Acordul privind suma și modalitățile a fost deja încheiat și tocmai din această cauză Turcia a ratificat acordul de la Paris”, conform memorandumului.

Un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale nu a comentat cu privire la sprijinul acordat împrumuturilor, însă a declarat că a salutat ratificarea acordului de către Turcia și aștept cu nerăbdare mai multe detalii despre planul său de îndeplinire a obiectivelor. 

„În acest sens, suntem pregătiți să ne extindem sprijinul către Turcia prin proiecte de impact”, a spus purtătorul de cuvânt.

Turcia a semnat acordul de la Paris în aprilie 2016, dar a întârziat mult timp ratificării, argumentând că nu ar trebui considerată o țară dezvoltată în sensul acordului și a fost responsabilă pentru o pondere foarte mică a emisiilor istorice de carbon. 

Acordul își propune să limiteze creșterea medie globală a temperaturii la mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și să depună eforturi pentru a o limita la 1,5 grade.

Turcia a simțit întreaga forță a schimbărilor climatice, cu o succesiune rapidă de inundații și incendii care au ucis aproximativ 100 de oameni în iulie și august. Unele părți din țară au suferit, de asemenea, o secetă extinsă.

Crizele au generat presiuni politice asupra președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan pentru a combate emisiile de seră blamate pentru încălzirea globală, despre care oamenii de știință spun că contribuie la evenimente meteorologice adverse din ce în ce mai extreme și mai frecvente.

Aproape 200.000 de hectare (aproximativ 480.000 de acri) de pădure au fost arse în Turcia anul acesta – de peste cinci ori media anuală pentru 2008-2020, arată datele din Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS).

Înainte de ratificarea Turciei, proiectul Climate Action Tracker spunea că eforturile Ankarei de a atinge obiectivele Acordului de la Paris erau „extrem de insuficiente”.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.