21 C
București
miercuri, septembrie 16, 2020

Turcia: Un procuror cere închisoare pe viață pentru un opozant marcant al lui Erdogan

Un procuror turc a cerut miercuri condamnări la închisoare pe viaţă pentru 16 inculpaţi, printre care şi omul de afaceri Osman Kavala, pentru finanţarea protestelor ample din Turcia din 2013 şi tentativă de răsturnare a guvernului, relatează media locale, preluate de Reuters şi AFP, potrivit agerpres.ro.

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Istanbul în 2013 pentru a protesta împotriva planului de a construi un proiect imobiliar controversat în parcul Gezi din centrul oraşului. Protestele s-au transformat în demonstraţii antiguvernamentale la nivel naţional şi au reprezentat o provocare directă pentru guvernul lui Recep Tayyip Erdogan.

O figură majoră a societăţii civile, Kavala se află în detenţie de peste 15 luni, fiind acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că a jucat un rol central în manifestaţiile antiguvernamentale din primăvara lui 2013, cunoscute şi sub numele „Mişcarea din parcul Gezi”.

Actul de acuzare a fost trimis unui tribunal, care mai întâi trebuie să-l accepte iar apoi să fixeze data procesului. Pe lângă Osman Kavala, alte 15 persoane sunt vizate de procuror, care solicită aceeaşi pedeapsă pentru toţi, potrivit Anadolu.

Anadolu relatează că şi alte nume cunoscute, precum jurnalistul Can Dündar, refugiat în Germania, şi actorul Mehmet Ali Alabora, figurează printre persoanele vizate de actul de acuzare finalizat miercuri.

Kavala este acuzat de presa guvernamentală şi că ar avea legături cu tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. El respinge categoric aceste acuzaţii.

Osman Kavala, un mecena respectat în cercurile intelectuale din Turcia şi din străinătate, în special în Franţa, a fost reţinut pe 18 octombrie 2017, apoi plasat în detenţie provizorie până la 1 noiembrie.

Încarcerarea sa a fost frecvent denunţată de responsabili europeni şi de militanţi pentru apărarea drepturilor omului.

Numele lui Osman Kavala a revenit în prim-planul scenei publice în ultimele luni, după arestarea în toamna trecută a mai multor universitari şi figuri ale societăţii civile apropiate de filantrop.

Născut la Paris în 1957, el este confondatorul uneia dintre marile edituri din Turcia, Iletisim Yayinlari, şi conduce un ONG care lucrează pentru depăşirea diferenţelor din cadrul societăţii turce prin cultură şi artă.

Kavala, care militează pentru recunoaşterea genocidului armean, este numit frecvent „Soros Roşu” de presa guvernamentală turcă, referire la miliardarul şi filantropul american de origine ungară George Soros.

În noiembrie, preşedintele Erdogan l-a criticat violent pe Kavala, acuzându-l că este în solda „celebrului evreu ungur Soros”.

Osman Kavala se numără printre cele 55.000 de persoane arestate în cadrul epurărilor lansate după tentativa de lovitură de stat din 15 şi 16 iulie 2016, scrie AFP.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Jurnalistul turc reținut că a „insultat” un sultan într-o postare de pe Twitter

Poliția din orașul estic Van a arestat un jurnalist independent pentru că ar fi insultat un sultan printr-o postare pe Twitter, relatează Commitee to Protect Journalists.

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.