sâmbătă, ianuarie 23, 2021

Turcia: Un procuror cere închisoare pe viață pentru un opozant marcant al lui Erdogan

Un procuror turc a cerut miercuri condamnări la închisoare pe viaţă pentru 16 inculpaţi, printre care şi omul de afaceri Osman Kavala, pentru finanţarea protestelor ample din Turcia din 2013 şi tentativă de răsturnare a guvernului, relatează media locale, preluate de Reuters şi AFP, potrivit agerpres.ro.

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Istanbul în 2013 pentru a protesta împotriva planului de a construi un proiect imobiliar controversat în parcul Gezi din centrul oraşului. Protestele s-au transformat în demonstraţii antiguvernamentale la nivel naţional şi au reprezentat o provocare directă pentru guvernul lui Recep Tayyip Erdogan.

O figură majoră a societăţii civile, Kavala se află în detenţie de peste 15 luni, fiind acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că a jucat un rol central în manifestaţiile antiguvernamentale din primăvara lui 2013, cunoscute şi sub numele „Mişcarea din parcul Gezi”.

Actul de acuzare a fost trimis unui tribunal, care mai întâi trebuie să-l accepte iar apoi să fixeze data procesului. Pe lângă Osman Kavala, alte 15 persoane sunt vizate de procuror, care solicită aceeaşi pedeapsă pentru toţi, potrivit Anadolu.

Anadolu relatează că şi alte nume cunoscute, precum jurnalistul Can Dündar, refugiat în Germania, şi actorul Mehmet Ali Alabora, figurează printre persoanele vizate de actul de acuzare finalizat miercuri.

Kavala este acuzat de presa guvernamentală şi că ar avea legături cu tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. El respinge categoric aceste acuzaţii.

Osman Kavala, un mecena respectat în cercurile intelectuale din Turcia şi din străinătate, în special în Franţa, a fost reţinut pe 18 octombrie 2017, apoi plasat în detenţie provizorie până la 1 noiembrie.

Încarcerarea sa a fost frecvent denunţată de responsabili europeni şi de militanţi pentru apărarea drepturilor omului.

Numele lui Osman Kavala a revenit în prim-planul scenei publice în ultimele luni, după arestarea în toamna trecută a mai multor universitari şi figuri ale societăţii civile apropiate de filantrop.

Născut la Paris în 1957, el este confondatorul uneia dintre marile edituri din Turcia, Iletisim Yayinlari, şi conduce un ONG care lucrează pentru depăşirea diferenţelor din cadrul societăţii turce prin cultură şi artă.

Kavala, care militează pentru recunoaşterea genocidului armean, este numit frecvent „Soros Roşu” de presa guvernamentală turcă, referire la miliardarul şi filantropul american de origine ungară George Soros.

În noiembrie, preşedintele Erdogan l-a criticat violent pe Kavala, acuzându-l că este în solda „celebrului evreu ungur Soros”.

Osman Kavala se numără printre cele 55.000 de persoane arestate în cadrul epurărilor lansate după tentativa de lovitură de stat din 15 şi 16 iulie 2016, scrie AFP.

Turcia: Fructul care costă 1.000 de lire kilogramul

Un fruct obișnuit în Turcia au observat o creștere scandaloasă a prețurilor în acest sezon, vânzătorii raportând că un kilogram ar fi ajuns la 1.000 de lire turcești (aproximativ 135 de dolari), conform Turkish Minutes.

Cele mai bune voci din România: 15 tineri talentați în finala Golden Voices

15 tineri talentați au ajuns în finala concursului Golden Voices, competiția care premiază cele mai bune voci din România.

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Dreptul la viață violat în Turcia: Peste 3.000 uciși, maltratați sau torturați în 2020

Un raport anual privind încălcările drepturilor omului în Turcia a dezvăluit 3.362 de morți și 3.534 de incidente de tortură sau maltratare în 2020, dintre care 1.855 au loc în închisori

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.