miercuri, aprilie 24, 2024

Turcia: Un procuror cere închisoare pe viață pentru un opozant marcant al lui Erdogan

Un procuror turc a cerut miercuri condamnări la închisoare pe viaţă pentru 16 inculpaţi, printre care şi omul de afaceri Osman Kavala, pentru finanţarea protestelor ample din Turcia din 2013 şi tentativă de răsturnare a guvernului, relatează media locale, preluate de Reuters şi AFP, potrivit agerpres.ro.

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Istanbul în 2013 pentru a protesta împotriva planului de a construi un proiect imobiliar controversat în parcul Gezi din centrul oraşului. Protestele s-au transformat în demonstraţii antiguvernamentale la nivel naţional şi au reprezentat o provocare directă pentru guvernul lui Recep Tayyip Erdogan.

O figură majoră a societăţii civile, Kavala se află în detenţie de peste 15 luni, fiind acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că a jucat un rol central în manifestaţiile antiguvernamentale din primăvara lui 2013, cunoscute şi sub numele „Mişcarea din parcul Gezi”.

Actul de acuzare a fost trimis unui tribunal, care mai întâi trebuie să-l accepte iar apoi să fixeze data procesului. Pe lângă Osman Kavala, alte 15 persoane sunt vizate de procuror, care solicită aceeaşi pedeapsă pentru toţi, potrivit Anadolu.

Anadolu relatează că şi alte nume cunoscute, precum jurnalistul Can Dündar, refugiat în Germania, şi actorul Mehmet Ali Alabora, figurează printre persoanele vizate de actul de acuzare finalizat miercuri.

Kavala este acuzat de presa guvernamentală şi că ar avea legături cu tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. El respinge categoric aceste acuzaţii.

Osman Kavala, un mecena respectat în cercurile intelectuale din Turcia şi din străinătate, în special în Franţa, a fost reţinut pe 18 octombrie 2017, apoi plasat în detenţie provizorie până la 1 noiembrie.

Încarcerarea sa a fost frecvent denunţată de responsabili europeni şi de militanţi pentru apărarea drepturilor omului.

Numele lui Osman Kavala a revenit în prim-planul scenei publice în ultimele luni, după arestarea în toamna trecută a mai multor universitari şi figuri ale societăţii civile apropiate de filantrop.

Născut la Paris în 1957, el este confondatorul uneia dintre marile edituri din Turcia, Iletisim Yayinlari, şi conduce un ONG care lucrează pentru depăşirea diferenţelor din cadrul societăţii turce prin cultură şi artă.

Kavala, care militează pentru recunoaşterea genocidului armean, este numit frecvent „Soros Roşu” de presa guvernamentală turcă, referire la miliardarul şi filantropul american de origine ungară George Soros.

În noiembrie, preşedintele Erdogan l-a criticat violent pe Kavala, acuzându-l că este în solda „celebrului evreu ungur Soros”.

Osman Kavala se numără printre cele 55.000 de persoane arestate în cadrul epurărilor lansate după tentativa de lovitură de stat din 15 şi 16 iulie 2016, scrie AFP.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.