miercuri, aprilie 13, 2022

Turcia: Un procuror cere închisoare pe viață pentru un opozant marcant al lui Erdogan

Un procuror turc a cerut miercuri condamnări la închisoare pe viaţă pentru 16 inculpaţi, printre care şi omul de afaceri Osman Kavala, pentru finanţarea protestelor ample din Turcia din 2013 şi tentativă de răsturnare a guvernului, relatează media locale, preluate de Reuters şi AFP, potrivit agerpres.ro.

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Istanbul în 2013 pentru a protesta împotriva planului de a construi un proiect imobiliar controversat în parcul Gezi din centrul oraşului. Protestele s-au transformat în demonstraţii antiguvernamentale la nivel naţional şi au reprezentat o provocare directă pentru guvernul lui Recep Tayyip Erdogan.

O figură majoră a societăţii civile, Kavala se află în detenţie de peste 15 luni, fiind acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că a jucat un rol central în manifestaţiile antiguvernamentale din primăvara lui 2013, cunoscute şi sub numele „Mişcarea din parcul Gezi”.

Actul de acuzare a fost trimis unui tribunal, care mai întâi trebuie să-l accepte iar apoi să fixeze data procesului. Pe lângă Osman Kavala, alte 15 persoane sunt vizate de procuror, care solicită aceeaşi pedeapsă pentru toţi, potrivit Anadolu.

Anadolu relatează că şi alte nume cunoscute, precum jurnalistul Can Dündar, refugiat în Germania, şi actorul Mehmet Ali Alabora, figurează printre persoanele vizate de actul de acuzare finalizat miercuri.

Kavala este acuzat de presa guvernamentală şi că ar avea legături cu tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. El respinge categoric aceste acuzaţii.

Osman Kavala, un mecena respectat în cercurile intelectuale din Turcia şi din străinătate, în special în Franţa, a fost reţinut pe 18 octombrie 2017, apoi plasat în detenţie provizorie până la 1 noiembrie.

Încarcerarea sa a fost frecvent denunţată de responsabili europeni şi de militanţi pentru apărarea drepturilor omului.

Numele lui Osman Kavala a revenit în prim-planul scenei publice în ultimele luni, după arestarea în toamna trecută a mai multor universitari şi figuri ale societăţii civile apropiate de filantrop.

Născut la Paris în 1957, el este confondatorul uneia dintre marile edituri din Turcia, Iletisim Yayinlari, şi conduce un ONG care lucrează pentru depăşirea diferenţelor din cadrul societăţii turce prin cultură şi artă.

Kavala, care militează pentru recunoaşterea genocidului armean, este numit frecvent „Soros Roşu” de presa guvernamentală turcă, referire la miliardarul şi filantropul american de origine ungară George Soros.

În noiembrie, preşedintele Erdogan l-a criticat violent pe Kavala, acuzându-l că este în solda „celebrului evreu ungur Soros”.

Osman Kavala se numără printre cele 55.000 de persoane arestate în cadrul epurărilor lansate după tentativa de lovitură de stat din 15 şi 16 iulie 2016, scrie AFP.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,