miercuri, noiembrie 25, 2020

Europarlamentari fac apel la suspendarea oficială a negocierilor de aderare a Turciei la UE

Europarlamentari din cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (PE) au făcut apel la suspendarea oficială a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, invocând preocupări privind corupţia şi alte chestiuni, relatează miercuri agenţia DPA.

”Relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană trebuie să fie redefinite în termenii unui parteneriat efectiv”, a declarat miercuri europarlamentarul Renate Sommer, din cadrul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta).

”Cu toate încălcările flagrante ale drepturilor omului, lipsa independenţei justiţiei şi aplicarea unei noi Constituţii lipsite de mecanismele de control şi echilibru, nu are nici un sens continuarea cu actualul guvern a convorbirilor privind aderarea la UE”, a adăugat eurodeputata socialistă Kati Piri.

Europarlamentari din cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (PE) au făcut apel la suspendarea oficială a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, invocând preocupări privind corupţia şi alte chestiuni, relatează miercuri agenţia DPA.

Turcia este candidată la UE de aproape 20 de ani, dar a înregistrat regrese în ce priveşte criteriile de aderare în domenii precum statul de drept, drepturile cetăţenilor şi libertatea media de la tentativa de puci din 2016.

Negocierile de aderare sunt în prezent blocate, dar capitale ale UE sunt în dezacord dacă să suspende oficial procesul.

”Când o ţară candidată depăşeşte linii roşii cheie, atunci ar trebui să existe de asemenea consecinţe politice”, a declarat miercuri dna Piri. Ea a subliniat în acelaşi timp că UE ar trebui să-şi menţină porţile deschise şi să susţină societatea civilă, jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului în Turcia.

Apelul, fără caracter constrângător, de suspendare a convorbirilor de aderare este inclus într-un raport parlamentar anual despre Turcia care va fi supus la vot în următoarea sesiune plenară a legislativului UE, începând cu 11 martie.

În timp ce relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara sunt tensionate, UE este dependentă de Turcia pentru menţinerea unui acord din 2016 pentru stăvilirea fluxului migraţiei din ţări din Orientul Mijlociu, precum Siria

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

Membru al Consiliului Suprem din Turcia a demisionat

Președintele Consiliului Suprem din Turcia a anunțat că a demisionat într-o postare pe contul său de Twitter, pe 24 noiembrie.

COVID-19: Mii de cetăți turci s-au oferit pentru vaccinul din China

Mii de cetățeni au solicitat deja să participe la testele pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de China, a declarat ministrul sănătății.

Turcia: 49 de deținuți au murit. 1.600 de deținuți bolnavi sunt încă după gratii

49 de prizonieri au murit în spatele gratiilor de la începutul anului, conform cifrelor Comisiei Asistenței pentru Drepturile Omului (İHD), relatează Duvar...

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.