miercuri, august 31, 2022

Turcia: Un militar care era în stagiu de numai 5 zile, judecat în cazul 15 iulie şi condamnat la 420 de ani

În cadrul procesului tentativei  loviturii de stat din 15 iulie 2016, atacarea sediului Primăriei Generale a Istanbulul, printre cei  condamnați pe viață fără drept  de apel, este și un militar în termen, care era în stagiu doar de 5 zile.

în timpul tentativei  loviturii de stat, în  cadrul atacului asupra sediului Primăriei Generale a Istanbulului, în urma anchetei penale, instanța a decis ca, din cei 52 de suspecți acuzați  de omucidere a 14 persoane, 10 au fost găsite vinovate și condamnate la închisoare pe viață fără  drept de apel, 31 condamnate pe viață, 11 suspecți au fost eliberați.

Ziarista, Yazgülü Aldoğan,  a împărtășit pe pagina sa de Twitter scrisoarea primită, în luna aprile de la Ahmet Özdemir, unul din condamnații pe viață.

Ahmet Özdemir spune în scrisoarea că era proaspăt  venit la armată, doar de 5 zile. În seara puciului  au fost anunțați că există un atac terorist și apoi au fost duși în operațiune  la sediul Primăriei Generale Istanbul.  El nu știa nimic despre vreo lovitură de stat.Omul  îi cere ajutorul  jurnaliste spunându-i că se află  într-o situație dificilă și că nu are cine să-l ajute, nu-și permite nici măcar  să-și ia un avocat. Soldatul, Ahmet Özdemir  scrie  în scrisoare :

„Eu și familia mea  suntem într-o situație grea, atât morală cât și financiară. Am un frate  handicapat, cu care nu pot vorbi de 20 de luni.  Familia mea  mă poate vizita doar odată la 2 luni. Deabia după 19 luni am primit și eu dreptul de a trimite o scrisoare.  Ce vină am eu, că am venit să fac armata? ”

 A fost condamnat la  închisoare pe viață

Din cei 42 de soldați judecați în arest preventiv, 31 au fost condamnați, iar cei 11 soldați au  fost achitați de toate acuzațiile penale.

Curtea de apel a decis condamnarea pe viață pentru cei 31 de soldați, acuzați de încălcarea constituției.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.