luni, aprilie 11, 2022

Turcia: Un militar care era în stagiu de numai 5 zile, judecat în cazul 15 iulie şi condamnat la 420 de ani

În cadrul procesului tentativei  loviturii de stat din 15 iulie 2016, atacarea sediului Primăriei Generale a Istanbulul, printre cei  condamnați pe viață fără drept  de apel, este și un militar în termen, care era în stagiu doar de 5 zile.

în timpul tentativei  loviturii de stat, în  cadrul atacului asupra sediului Primăriei Generale a Istanbulului, în urma anchetei penale, instanța a decis ca, din cei 52 de suspecți acuzați  de omucidere a 14 persoane, 10 au fost găsite vinovate și condamnate la închisoare pe viață fără  drept de apel, 31 condamnate pe viață, 11 suspecți au fost eliberați.

Ziarista, Yazgülü Aldoğan,  a împărtășit pe pagina sa de Twitter scrisoarea primită, în luna aprile de la Ahmet Özdemir, unul din condamnații pe viață.

Ahmet Özdemir spune în scrisoarea că era proaspăt  venit la armată, doar de 5 zile. În seara puciului  au fost anunțați că există un atac terorist și apoi au fost duși în operațiune  la sediul Primăriei Generale Istanbul.  El nu știa nimic despre vreo lovitură de stat.Omul  îi cere ajutorul  jurnaliste spunându-i că se află  într-o situație dificilă și că nu are cine să-l ajute, nu-și permite nici măcar  să-și ia un avocat. Soldatul, Ahmet Özdemir  scrie  în scrisoare :

„Eu și familia mea  suntem într-o situație grea, atât morală cât și financiară. Am un frate  handicapat, cu care nu pot vorbi de 20 de luni.  Familia mea  mă poate vizita doar odată la 2 luni. Deabia după 19 luni am primit și eu dreptul de a trimite o scrisoare.  Ce vină am eu, că am venit să fac armata? ”

 A fost condamnat la  închisoare pe viață

Din cei 42 de soldați judecați în arest preventiv, 31 au fost condamnați, iar cei 11 soldați au  fost achitați de toate acuzațiile penale.

Curtea de apel a decis condamnarea pe viață pentru cei 31 de soldați, acuzați de încălcarea constituției.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca