joi, martie 28, 2024

RELAŢII ROMÂNO-INDIENE, ÎN DEZVOLTARE

Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit, marţi, la Palatul Victoria, pe ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii India la Bucureşti, Thanglura Darlong, context în care premierul a subliniat prioritatea acordată de Guvern pentru extinderea colaborării economice bilaterale româno-indiene.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cursul convorbirilor, premierul român a evidenţiat oportunităţile pentru dinamizarea dialogului politic, inclusiv la nivel înalt, dintre România şi Republica India.

„Având în vedere că, în anul 2018, cele două state sărbătoresc 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi 5 ani de la stabilirea Parteneriatului Extins, s-a discutat, cu această ocazie, despre modalităţile de a marca, în ambele state, cele două evenimente aniversare”, se arată în comunicat.

Totodată, Premierul României Viorica  Dăncilă a subliniat prioritatea acordată de Guvern pentru extinderea colaborării economice bilaterale româno-indiene în plan investiţional şi comercial.

Şeful Executivului a apreciat că India este unul dintre investitorii asiatici importanţi în România, însă potenţialul schimburilor economice bilaterale poate fi valorificat mai bine pe viitor, precizează sursa citată.

„În acest sens, a fost reliefată importanţa specială a Comisiei Mixte guvernamentale româno-indiene de cooperare economică, tehnică şi ştiinţifică, şi necesitatea intensificării contactelor directe dintre mediile de afaceri din cele două ţări, inclusiv cu sprijinul camerelor de comerţ şi industrie, precum şi prin organizarea de misiuni economice şi participări la târguri şi expoziţii internaţionale tematice, în ambele ţări. În continuare, cei doi interlocutori s-au referit la modalităţile concrete vizând promovarea cooperării pe linia educaţiei şi culturii, turismului, inclusiv prin consolidarea cadrului juridic în domeniu”, se arată în comunicat.

De asemenea, au fost abordate aspecte ale cooperării în cadrul organizaţiilor internaţionale, precum şi ale relaţiei UE – India, inclusiv din perspectiva preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în semestrul I 2019.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.