19.1 C
București
joi, septembrie 24, 2020

Turcia: ‘Sunt profesor, nu terorist!’

Scrisori de la victimele epurării, distrugerii programate, „vânătorii de vrăjitoare”, persecuţiei cetăţenilor turci într-o realitate discreţionară şi absurdă, care calcă în picioare pe scară naţională, drepturile omului.

O poveste halucinantă şi absurdă în acelaşi timp , în care o profesoară respectabilă, mamă de familie, pierde totul din cauză că avea un cont ce conţinea zero bani la Bank Asya. Această bancă face parte din lista „duşmanilor „identificaţi de Erdogan. Aşadar, oamenii care au avut conturi deschise la o bancă, se regăsesc fără loc de muncă, aruncaţi în stradă, în pragul falimentului personal şi al distrugerii vieţii de familie.

În această perioadă, editorialiştii şi redactorii de la ziare diferite primesc tot multe scrisori de la profesorii concediaţi. Unul dintre ei este Ahmet Takan de la ziarul Yenicag.

Columnistul Takan, spune că toţi profesorii se plâng de la acelaşi lucru: nedreptatea. El încearcă să transmite solicitarile lor, protejându-le numele . Iată una din scrisorile primite la redacţie :

„Am fost profesoară timp de douăzeci și cinci de ani. Când pronunț cuvântul ,,am fost profesoară” îmi lăcrimează ochii și nu pot să accept acest lucru, acest verb pus acum la trecut. Dar este adevărat.Calitatea aceasta, mi-a fost furată.

Sunt unul din cei șapte copii ai unui tată care era un simplu .Pe atunci când fetele nu prea erau lăsate să învețe, erau puse să muncească verile, din greu. M-am opus familiei şi am reuşit să devin la 21 de ani.

Nu am avut cunoștințe care să mă ajute,unde m-a trimis statu,acolo mi-am făcut meseria. Am profesat această meserie cu pasiune, cu toată iubirea de care am fost capabilă. Nu am avut nici o legătură cu nici un grup, cu nici o organizație.

După 17 ani de căsnicie a trebuit să renunţ la ea,din cauza soțului iresponsabil. Mă lupt singură să îmi cresc cei trei copii : doi băieţi şi o fată.Ca să fac faţă greutăţilor financiare şi să îmi pot creşte copiii, am apelat la un credit rambursabil în rate. Nu am casă sau mașină și nici nu nu-mi pare rău că nu am .

În Septembrie 2014 tatăl meu, pensionar m-a ajutat cu 1500 de lire (450 euro). Era o zi în care eram foarte bolnavă, intraserăm într-o criză de nervi și cu greu am ajuns la spital folosind transportul în comun.

Oamenii din jurul meu se uitau la mine ciudat. Cred că se gândeau că eu nu am pe nimeni alături de mine în viaţa asta .Băiatul meu era la școală, l-am sunat să vină să mă ajute şi după câteva ore a ajuns și el.

În acel moment mi-a părut rău că nu aveam o mașină. Am vrut să depun banii primiți de la tatăl meu la o bancă și prima bancă care mi-a ieșit în cale era această bancă… Dacă ar fi fost o altă bancă, depuneam acea mică sumă de bani la acea bancă. Poate acești bani care i-am primit de la tata se înmulțesc la această bancă cu un sistem mai favorabil asupra depunerilor bancare . Aşa voi putea să-mi plătesc datoriile şi poate, voi putea cumpăra într-o zi, o maşină.Deci am depus acei bani la Bank Asya.

Aproximativ peste un an, într-o zi, am auzit dialogul dintre două colege despre Bank Asya , cum că acestă bancă ar fi susţinuta de ” inamicii lui Erdogan”, simpatizanţii lui Gülen. Acestor colege li se făcuse teamă din cauza acelor zvonuri , şi și-au transferat creditul imobiliar de la Bank Asya la altă bancă.

Mai aveam de aşteptat până la data scadentă ,totuşi de treamă şi din cauza zvonurilor m-am precipitat imediat să-mi retrag banii de la Bank Asya. După ce mi-am retras toţi banii din contul bancar am crezut că contul meu se va închide, dar nu s-a închis automat.

Pentru un cont bancar care conținea zero bani, am fost alungată din învățământ și declarată teroristă trădătoare.

Fata mea studiează la facultate și nu pot să-i trimit nici un ban. Pentru că au primit o lovitură din parte a tatălui lor, fiul meu cel mare este foarte introvertit, nu comunică deloc,și aceste problemeale mele au agravat această situaţie. Nu îişi gaseşte un loc de munca, şi nici nu are speranţa asigurării zilei de mâine. Domnule Ahmet Takan, la vârsta pe care o am, unde să să merg să mă angajez?

Cum să mă leg de această viață, cum pot să fac pe mama și tata copiilor mei?

Eu sunt profesoară, nu teroristă! Vreau să iasă la iveală că sunt nevinovată și cât mai repede să mă întorc sa îmi revăd elevii’’.

 

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.