sâmbătă, aprilie 1, 2023

Soarta jurnaliştilor în lumea contemporană

 La fiecare cinci zile, un jurnalist își pierde viața în lume ca urmare a activității sale, indică date dintr-un raport difuzat de UNESCO miercuri, cu ocazia Zilei internaționale pentru încetarea impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor, relatează agenția DPA.Cel puțin 827 de jurnaliști au fost uciși între 2006 și 2015, dintre care 115 numai anul trecut, ceea ce face ca 2015 să fie al doilea cel mai nefast an din ultimul deceniu în domeniul jurnalismului, potrivit raportului.

 La fiecare cinci zile, un jurnalist își pierde viața în lume (raport difuzat de UNESCO  cu ocazia Zilei internaționale pentru încetarea impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor)

 

Mai puțin de zece la sută din cazurile de omoruri în rândul jurnaliștilor au fost soluționate, cu toate că multe țări menționate în raport manifestă voință de a pune capăt uciderii de jurnaliști, afirmă UNESCO. Agenția ONU, care își limitează raportul din 2016 privind securitatea jurnaliștilor la cazurile de omor în ultimii zece ani, spune că documentul său nu cuprinde și ”numeroase alte abuzuri în cazul jurnaliștilor, inclusiv răpiri, detenții arbitrare, tortură, intimidare și hărțuire, atât în zona offline, cât și în cea online”. Din cei 213 jurnaliști uciși între 2014 și 2015, 78 au fost omorâți în state arabe, potrivit cifrelor UNESCO, ceea ce face ca lumea arabă să fie cea mai periculoasă regiune pentru jurnaliști, în mare parte din cauza actualelor conflicte din Siria, Irak, Yemen și Libia.

În aceeași perioadă, 51 de jurnaliști și-au pierdut viața în America Latină și în Caraibe, 34 — în Asia, 27 — în Africa și 12 — în Europa Centrală și de Est.

Aproape jumătate dintre jurnaliștii din sfera online uciși în ultimii doi ani erau reporteri de pagină web și bloggeri care transmiteau despre conflictul în Siria.

În 2015 a avut loc o creștere semnificativă a cazurilor de deces în rândul reporterilor de site-uri de internet și de televiziune, se precizează în raport.

FrankLa Rue,subdirector general pentru comunicare al UNESCO a difuzat o intervenţie prin FacebookLive. fr.unesco.org

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.