duminică, octombrie 1, 2023

Turcia: Studenții pleacă cu Erasmus în țările UE, dar nu se mai întorc

Studenții care părăsesc Turcia în cadrul programului de schimb de experiență, solicită azil în țările europene, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației din Turcia un număr tot mai mare de studenți solicită azil, iar studenții care sunt expuși la „un risc ridicat de a [cere] azil” ar trebui excluși din programul Erasmus.

Ministerul Educației a cerut direcțiilor provinciale să investigheze cu meticulozitate candidații programului Erasmus pentru a proteja reputația Turciei în programele și fondurile internaționale.

Potrivit comunicatului, Ministerul Afacerilor Externe a trimis un raport Ministerului Educației în care spunea că studenții și unii profesori înscriși în programe de schimb se retrag la jumătatea programului și caută modalități de a rămâne definitiv în țările europene.

500.000 de studenți au solicitat azil

Aproape 20.000 de studenți din Turcia se înscriu în programul Erasmus în fiecare an. Conform condițiilor programului, aceștia pot rămâne în Europa doar un an, după care trebuie să se întoarcă în Turcia. Cu toate acestea, în ultimii 15 ani, peste 500.000 de studenți au solicitat azil.

Un număr tot mai mare de studenți au fost reținuți pentru că au participat la diferite proteste. Mulți alți studenți au fost arestați pentru presupuse legături cu Mișcarea Gülen.

În plus, sute de studenți care au protestat împotriva numirii rectorilor pro-guvernamentali la Universitatea Boğaziçi au fost reținuți de la începutul anului 2021.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.