sâmbătă, aprilie 13, 2024

Turcia: Studenții pleacă cu Erasmus în țările UE, dar nu se mai întorc

Studenții care părăsesc Turcia în cadrul programului de schimb de experiență, solicită azil în țările europene, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației din Turcia un număr tot mai mare de studenți solicită azil, iar studenții care sunt expuși la „un risc ridicat de a [cere] azil” ar trebui excluși din programul Erasmus.

Ministerul Educației a cerut direcțiilor provinciale să investigheze cu meticulozitate candidații programului Erasmus pentru a proteja reputația Turciei în programele și fondurile internaționale.

Potrivit comunicatului, Ministerul Afacerilor Externe a trimis un raport Ministerului Educației în care spunea că studenții și unii profesori înscriși în programe de schimb se retrag la jumătatea programului și caută modalități de a rămâne definitiv în țările europene.

500.000 de studenți au solicitat azil

Aproape 20.000 de studenți din Turcia se înscriu în programul Erasmus în fiecare an. Conform condițiilor programului, aceștia pot rămâne în Europa doar un an, după care trebuie să se întoarcă în Turcia. Cu toate acestea, în ultimii 15 ani, peste 500.000 de studenți au solicitat azil.

Un număr tot mai mare de studenți au fost reținuți pentru că au participat la diferite proteste. Mulți alți studenți au fost arestați pentru presupuse legături cu Mișcarea Gülen.

În plus, sute de studenți care au protestat împotriva numirii rectorilor pro-guvernamentali la Universitatea Boğaziçi au fost reținuți de la începutul anului 2021.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..