Zaman Romania

Turcia și Germania și-au convocat ambasadorii, după decizia în cazul Kavala

Turcia a condamnat convocarea de către Germania a ambasadorului său, pe 29 aprilie, și l-a chemat la discuții pe ambasadorul Berlinului de la Ankara, pe fondul unei discute în cazul filantropului turc, Osman Kavala.

Ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdağ, a declarat că Germania a călcat în picioare justiția de multe ori în trecut și a spus că ar trebui să acționeze în conformitate cu dreptul internațional.

Ambasadorul Germaniei de la Ankara, Jurdgen Schulz, a fost de asemenea chemat la Ministerul de Externe al Turciei, au declarat surse diplomatice turce, adăugând că i s-a spus că Ankara a respins încercările de a interveni în justiția sau în politica sa.

„Ambasadorului Schulz i s-a spus că condamnăm citarea ambasadorului nostru la Berlin pentru un caz din țara noastră, într-o manieră care încalcă normele diplomatice, și politizarea cazului în cauză”,arată sursele.

Schulz, care a fost convocat de ministrul adjunct de externe al Turciei, Faruk Kaymakcı, i s-a mai spus că „decizia de condamnare a justiției independente turce nu poate fi pusă la îndoială” și i s-a „amintit principiul nemixtiunii în treburile interne”.

Cazul Kavala, motiv de conflict între Turcia și occident

Criticii și partidele de opoziție spun că instanțele turcești sunt sub influența președintelui Recep Tayyip Erdogan. Guvernul de la conducere neagă afirmațiile.

În acest an, organul de supraveghere al drepturilor Consiliului Europei a trimis cazul lui Kavala, Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a stabili dacă Turcia nu și-a îndeplinit obligația de a pune în aplicare o hotărâre anterioară a CEDO, în urmă cu mai bine de doi ani, de a-l elibera imediat.

În octombrie anul trecut, Erdoğan a amenințat că îi va expulza pe ambasadorii a 10 țări, printre care Statele Unite, Germania și Franța, după ce aceștia au pus presiuni pentru respectarea deciziei CEDO.

Kavala a fost condamnat la închisoare cu agravare pe viață după ce a fost condamnat pentru încercarea de a răsturna guvernul prin finanțarea protestelor, într-un caz despre care instanța supremă a Europei și puterile occidentale spun că este motivat politic.