sâmbătă, septembrie 23, 2023

Turcia și fenomenul Barbenheimer: Filmele Barbie și Oppenheimer nou record de vizionări

Filmele „Barbie” și „Oppenheimer” au doborât un nivel record, devenind cel mai vizionate filme 2023, conform presei turcești.

„Barbie” a lui Gretei Gerwig, a condus weekendul cu 397.000 de spectatori în primul său weekend, a treia cea mai bună reprezentație de deschidere a anului și a 18-a cea mai bună deschidere din toate timpurile dintre filmele străine.

Oppenheimer, pe de altă parte, a fost de departe cel mai bun film de deschidere al regizorului Christopher Nolan în Turcia, cu 360.000 de spectatori.

În timp ce totalul brut al lui Barbie a fost de 41,7 milioane de lire turcești (1,54 milioane de dolari), Oppenheimer a încasat 40,4 milioane de lire (1,49 milioane de dolari).

Fenomenul „Barbenheimer”

După ce data de lansare a ambelor filme, 21 iulie, s-a suprapus în aceeași zi, un fenomen numit „Barbenheimer” creat de utilizatorii rețelelor sociale ca un meme.

Despre filme

Celebrele jucării Barbie au inspirat filmul lui Gerwig, deoarece povestește despre călătoriile lui Barbie din Barbieland în lumea reală (Los Angeles), după ce și-a dat seama de „imperfecțiunea” ei.

Pornind din viața lui J. Robert Oppenheimer, un eminent fizician teoretic american, filmul lui Nolan se adâncește în invenția sa a bombei atomice și în consecințele de amploare rezultate din dezvoltarea acestui dispozitiv mortal.

În timp ce numărul cinematografelor independente din Turcia scade de la o zi la alta, prețurile biletelor în lanțurile de cinematografe situate în centrele comerciale ajung la 120-150 de lire.

În ultimele 12 luni, 85,3% dintre turcii cu vârsta de 15 ani și peste nu au mers la cinema, potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Statistică din Turcia (TÜİK).

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).