duminică, aprilie 14, 2024

Turcia și fenomenul Barbenheimer: Filmele Barbie și Oppenheimer nou record de vizionări

Filmele „Barbie” și „Oppenheimer” au doborât un nivel record, devenind cel mai vizionate filme 2023, conform presei turcești.

„Barbie” a lui Gretei Gerwig, a condus weekendul cu 397.000 de spectatori în primul său weekend, a treia cea mai bună reprezentație de deschidere a anului și a 18-a cea mai bună deschidere din toate timpurile dintre filmele străine.

Oppenheimer, pe de altă parte, a fost de departe cel mai bun film de deschidere al regizorului Christopher Nolan în Turcia, cu 360.000 de spectatori.

În timp ce totalul brut al lui Barbie a fost de 41,7 milioane de lire turcești (1,54 milioane de dolari), Oppenheimer a încasat 40,4 milioane de lire (1,49 milioane de dolari).

Fenomenul „Barbenheimer”

După ce data de lansare a ambelor filme, 21 iulie, s-a suprapus în aceeași zi, un fenomen numit „Barbenheimer” creat de utilizatorii rețelelor sociale ca un meme.

Despre filme

Celebrele jucării Barbie au inspirat filmul lui Gerwig, deoarece povestește despre călătoriile lui Barbie din Barbieland în lumea reală (Los Angeles), după ce și-a dat seama de „imperfecțiunea” ei.

Pornind din viața lui J. Robert Oppenheimer, un eminent fizician teoretic american, filmul lui Nolan se adâncește în invenția sa a bombei atomice și în consecințele de amploare rezultate din dezvoltarea acestui dispozitiv mortal.

În timp ce numărul cinematografelor independente din Turcia scade de la o zi la alta, prețurile biletelor în lanțurile de cinematografe situate în centrele comerciale ajung la 120-150 de lire.

În ultimele 12 luni, 85,3% dintre turcii cu vârsta de 15 ani și peste nu au mers la cinema, potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Statistică din Turcia (TÜİK).

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.