miercuri, septembrie 13, 2023

Turcia: 22 de persoane reținute. Cărți pe care scria Zaman, puse ca „probe penale”

Poliția turcă a reținut 22 de persoane în două provincii din Turcia pentru presupusele lor legături cu mișcarea Gülen și a prezentat cărți pe care scria Zaman ca „probe penale”, conform Turkish Minutes.

14 persoane au fost reținute în provincia Kocaeli, din nord-vestul Turciei în urma raidurilor poliției la casele lor. Alte opt persoane care au fost reținute în provincia nordică Edirne încercau să fugă din Turcia, dar au fost respinse de autoritățile elene.

Poliția a confiscat cărți scrise de Fethullah Gülen, un cleric turc rezident în SUA, pe care era și logo-ul ziarului Zaman, în timpul raidurilor din Kocaeli și le-a prezentat drept „probe penale”.

De asemenea, se presupune că poliția a confiscat 38.250 de dolari și 900 de euro în casele suspecților, care erau donații făcute de adepții Gülen din străinătate pentru familiile adepților Gülen întemnițați și victimele epurării din Turcia.

Mișcarea Gülen este acuzată că a organizat o lovitură de stat eșuată în Turcia în iulie 2016. Peste 130.000 de funcționari publici, precum și 24.706 membri ai forțelor armate, au fost înlăturați sumar din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete-lege de urgență, care nu fac obiectul controlului judiciar sau parlamentar.

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Zilele Culturii României” la Istanbul: Dimitrie Cantemir celebrat timp de 5 zile

Ministerul Culturii și Turismului din Turcia sprijină și evenimentele culturale desfășurate în perioada 5-10 septembrie, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la relațiile diplomatice dintre Turcia și România și a Anului Cultural Dimitri Cantemir 2023.

Sondaj. Majoritatea turcilor nemulțumiți de sistemului de învățământ

Rezultatele sondajului au fost anunțate pe rețelele sociale de Centrul de Cercetare Socială, Yöneylem, în momentului începerii anului școlar 2023-2024, pentru aproape 20 de milioane de elevi din Turcia.

Istanbul sub ape! 12 persoane rănite și 2 decedate din cauza inundațiilor

Biroul primăriei din Istanbul a făcut o declarație cu privire la ploaia abundentă care a inundat unele cartiere din oraș.

Turcia: Elevii se întorc la școală! Noi reguli pentru anul școlar 2023-2024

Într-un mesaj care precede redeschiderea școlii, ministrul Educației Yusuf Tekin a îndemnat părinții, profesorii și elevii să-și împărtășească responsabilitatea pentru educație, subliniind că aceasta este esențială pentru viitorul copiilor și bunăstarea națiunii.

Apelul disperat al unui explorator american prins într-o peșteră din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Federației Turce de Speologie (TUMAF), Yaman Özakın, a transmis că metodele de scoate a lui Dickey – fie cu targă, fie ajutându-l să iasă singur – rămâne o parte critică a eforturilor de salvare în curs, care ar putea dura săptămâni întregi.