joi, iunie 20, 2024

Turcia: 22 de persoane reținute. Cărți pe care scria Zaman, puse ca „probe penale”

Poliția turcă a reținut 22 de persoane în două provincii din Turcia pentru presupusele lor legături cu mișcarea Gülen și a prezentat cărți pe care scria Zaman ca „probe penale”, conform Turkish Minutes.

14 persoane au fost reținute în provincia Kocaeli, din nord-vestul Turciei în urma raidurilor poliției la casele lor. Alte opt persoane care au fost reținute în provincia nordică Edirne încercau să fugă din Turcia, dar au fost respinse de autoritățile elene.

Poliția a confiscat cărți scrise de Fethullah Gülen, un cleric turc rezident în SUA, pe care era și logo-ul ziarului Zaman, în timpul raidurilor din Kocaeli și le-a prezentat drept „probe penale”.

De asemenea, se presupune că poliția a confiscat 38.250 de dolari și 900 de euro în casele suspecților, care erau donații făcute de adepții Gülen din străinătate pentru familiile adepților Gülen întemnițați și victimele epurării din Turcia.

Mișcarea Gülen este acuzată că a organizat o lovitură de stat eșuată în Turcia în iulie 2016. Peste 130.000 de funcționari publici, precum și 24.706 membri ai forțelor armate, au fost înlăturați sumar din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete-lege de urgență, care nu fac obiectul controlului judiciar sau parlamentar.

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.