vineri, noiembrie 22, 2024

Turcia s-a retras definitiv din Convenția de la Istanbul. Toate atacurile în instanța fără succes

Consiliul de Stat (Danıştay), cel mai înalt organism administrativ al Turciei, a considerat „legală” retragerea președintelui Recep Tayyip Erdogan din Convenția de la Istanbul, conform Gazete Duvar.

Partidele politice și organizațiile de femei au depus argumente împotriva decretului prezidențial care a scos țara în martie 2021 din Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și sub denumirea de Convenția de la Istanbul.

În petiția lor, opoziția susține că convenția a fost aprobată cu acordul tuturor partidelor din parlament în 2011 și că numai Constituția nu îi dă Președintelui puterea de a o anula.

Președinta emblematică Federația Turcă a Asociațiilor de Femei (TKDF), Canan Güllü, susține că se vor adresa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a semnat decretul prezidențial la 20 martie 2021, renunțând la tratatul de referință care vizează protejarea femeilor împotriva violenței. La 1 iulie 2021, țara a părăsit în mod oficial convenția, declanșând proteste masive și furie din partea grupurilor pentru drepturile femeilor, care credeau că acordul este esențial.

Turcia, prima țară care a ratificat tratatul în 2011, suferă de rate ridicate de feminicid. După alegerile din 2023, în cazul în care guvernul se schimbă, Turcia trebuie să semneze din nou Convenția din Istanbul.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.