luni, octombrie 2, 2023

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile


Ministerul Sănătății din Turcia a anunțat reducerea perioadei de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile, conform Bianet.org.

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a lansat o declarație scrisă în urma reuniunii Consiliului științific al coronavirusului, din care reiese că perioadele de carantină a fost actualizate.

„După șapte zile, perioada de carantină se încheie pentru persoanele care au simptome ușoare sau fără simptome. Dacă cazurile pozitive au fost testate în a cincea zi și rezultatele testelor lor se dovedesc negative, perioada de carantină se încheie”,susține ministrul Sănătății Koca. 

Ministrul a anunțat, de asemenea, că apropiații persoanelor infectate cu  COVID-19 care și-au primit dozele de vaccin ori s-au vindecat în ultimele trei luni nu vor fi puși în carantină. 

Acești oameni își vor continua activitățile zilnice cu monitorizarea simptomelor și utilizarea măștilor.

În ceea ce privește persoanele care nu au fost vaccinate sau care și-au primit rapelul în urmă cu mai bine de trei luni, acestea vor fi plasate în carantină de 7 zile.

„Simptomele lor vor fi urmărite. Persoanele care și-au făcut testele în a cincea zi și au un rezultat negativ al testului pot pune capăt carantinei”, explică ministrul.

Perioada de carantină pentru COVID-19 a fost de 10 zile în Turcia. Odată cu apariția variantei Delta Plus, această perioadă a fost mărită la 14 zile în țară în mai 2021.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.