joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Raport cuprinzâd o “listă neagră” a jurnaliștilor turci

Un raport al Fundației Progresiste pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA), care are legături strânse cu guvernul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, conține” o listă neagră” cu jurnaliști, scrie ipa.news

Raportul este intitulat „Răspândirea organizaţiilor media internaţionale în Turcia”. Studiul este menit să arate cum este prezentată Turcia în mass media din străinătate și cuprinde informații detaliate despre numeroase surse internaționale de știri, printre care și Deutsche Welle Turcia, BBC Turcia și Sputnik Turcia.

Jurnaliști, uniuni de presă din Turcia și organizațiile internaționale de media au denunțat raportul recent publicat de SETA, pentru folosirea unor date parţial false sau falsificate. Plângerea va fi depusă de Uniunea Jurnaliștilor din Turcia (TGS) și de Asociația de Studii Juridice și Mass-Media (MLSA), un ONG care oferă jurnaliștilor protecție juridică.

Cu toate acestea, șeful echipei de cercetare SETA, Ismail Caglar a susținut pe Twitter că raportul se bazează pe informații care au fost colectate prin utilizarea surselor sigure și deschise. „Dacă există greșeli în raport, împărtășiți-le cu noi, vom corecta și ne cerem scuze pentru aceasta. Restul reprezintă judecățile de ideologice, care nu ne interesează „, a scris acesta pe contul său de Twiiter.

Pe de altă parte, Christoph Jumpelt, purtătorul de cuvânt al Deutsche Welle a definit raportul ca pe un efort de a discreditare a jurnaliștilor  care lucrează cu organizațiile de presă din străinătate.”Acest raport este inacceptabil. Refuzăm orice pretenție pe care raportul o are. DW va continua să acopere știrile despre evoluțiile din Turcia cu propria sa înțelegere a raportării, care este imparțială și obiectivă „, a declarat Jumpelt.

De asemenea, ca reprezentant al Reporteri fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu a declarat, că organizația îi condamnă pe cei responsabili pentru acest raport.

Onderoglu a spus că organizația pro-guvernamentală, SETA și-a arătat „intoleranța explicită” față de organele internaționale mass-media, folosind cuvântul „extensie” în titlul raportului și „indicându-i ca pe o țintă”.

„Dacă ar exista o jurisdicție corectă în țară, jurnaliștii care sunt desemnați drept criminali [în raport] ar câștiga cu siguranță procesul [împotriva celor care au pregătit raportul]. Aceasta este o crimă explicită „, a adăugat Fatih Polat, redactorul șef al ziarului Evrensel.


Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.