luni, octombrie 19, 2020

Turcia: Raport cuprinzâd o “listă neagră” a jurnaliștilor turci

Un raport al Fundației Progresiste pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA), care are legături strânse cu guvernul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, conține” o listă neagră” cu jurnaliști, scrie ipa.news

Raportul este intitulat „Răspândirea organizaţiilor media internaţionale în Turcia”. Studiul este menit să arate cum este prezentată Turcia în mass media din străinătate și cuprinde informații detaliate despre numeroase surse internaționale de știri, printre care și Deutsche Welle Turcia, BBC Turcia și Sputnik Turcia.

Jurnaliști, uniuni de presă din Turcia și organizațiile internaționale de media au denunțat raportul recent publicat de SETA, pentru folosirea unor date parţial false sau falsificate. Plângerea va fi depusă de Uniunea Jurnaliștilor din Turcia (TGS) și de Asociația de Studii Juridice și Mass-Media (MLSA), un ONG care oferă jurnaliștilor protecție juridică.

Cu toate acestea, șeful echipei de cercetare SETA, Ismail Caglar a susținut pe Twitter că raportul se bazează pe informații care au fost colectate prin utilizarea surselor sigure și deschise. „Dacă există greșeli în raport, împărtășiți-le cu noi, vom corecta și ne cerem scuze pentru aceasta. Restul reprezintă judecățile de ideologice, care nu ne interesează „, a scris acesta pe contul său de Twiiter.

Pe de altă parte, Christoph Jumpelt, purtătorul de cuvânt al Deutsche Welle a definit raportul ca pe un efort de a discreditare a jurnaliștilor  care lucrează cu organizațiile de presă din străinătate.”Acest raport este inacceptabil. Refuzăm orice pretenție pe care raportul o are. DW va continua să acopere știrile despre evoluțiile din Turcia cu propria sa înțelegere a raportării, care este imparțială și obiectivă „, a declarat Jumpelt.

De asemenea, ca reprezentant al Reporteri fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu a declarat, că organizația îi condamnă pe cei responsabili pentru acest raport.

Onderoglu a spus că organizația pro-guvernamentală, SETA și-a arătat „intoleranța explicită” față de organele internaționale mass-media, folosind cuvântul „extensie” în titlul raportului și „indicându-i ca pe o țintă”.

„Dacă ar exista o jurisdicție corectă în țară, jurnaliștii care sunt desemnați drept criminali [în raport] ar câștiga cu siguranță procesul [împotriva celor care au pregătit raportul]. Aceasta este o crimă explicită „, a adăugat Fatih Polat, redactorul șef al ziarului Evrensel.


Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

Românii în vacanță în Antalya: ”Nu am uitat niciodată acel gest”

O româncă alături de soțul ei german și-au găsit prieteni pe viață în timpul unei vacanțe în Antalya, relatează RomanyaHaber.

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Australiei

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Australiei

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Fiul unui miner decedat cere despăgubiri restante de 18 ani” Voi continua să lupt pentru familia mea”

Fiul unui miner care a murit în urma unui accident de muncă în urmă cu 18 ani, cere la Ankara daune pentru moartea tatălui său, relatează Duvar English.

Fotografiile cu deținuți morți surprind condițiile din închisorile turcești în timpul pandemiei

Imaginile realizate după moartea unui deținut politic au dezvăluit lipsa de igienă din închisorile turcești în timpul pandemiei.

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.