miercuri, ianuarie 27, 2021

Turcia: Raport cuprinzâd o “listă neagră” a jurnaliștilor turci

Un raport al Fundației Progresiste pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA), care are legături strânse cu guvernul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, conține” o listă neagră” cu jurnaliști, scrie ipa.news

Raportul este intitulat „Răspândirea organizaţiilor media internaţionale în Turcia”. Studiul este menit să arate cum este prezentată Turcia în mass media din străinătate și cuprinde informații detaliate despre numeroase surse internaționale de știri, printre care și Deutsche Welle Turcia, BBC Turcia și Sputnik Turcia.

Jurnaliști, uniuni de presă din Turcia și organizațiile internaționale de media au denunțat raportul recent publicat de SETA, pentru folosirea unor date parţial false sau falsificate. Plângerea va fi depusă de Uniunea Jurnaliștilor din Turcia (TGS) și de Asociația de Studii Juridice și Mass-Media (MLSA), un ONG care oferă jurnaliștilor protecție juridică.

Cu toate acestea, șeful echipei de cercetare SETA, Ismail Caglar a susținut pe Twitter că raportul se bazează pe informații care au fost colectate prin utilizarea surselor sigure și deschise. „Dacă există greșeli în raport, împărtășiți-le cu noi, vom corecta și ne cerem scuze pentru aceasta. Restul reprezintă judecățile de ideologice, care nu ne interesează „, a scris acesta pe contul său de Twiiter.

Pe de altă parte, Christoph Jumpelt, purtătorul de cuvânt al Deutsche Welle a definit raportul ca pe un efort de a discreditare a jurnaliștilor  care lucrează cu organizațiile de presă din străinătate.”Acest raport este inacceptabil. Refuzăm orice pretenție pe care raportul o are. DW va continua să acopere știrile despre evoluțiile din Turcia cu propria sa înțelegere a raportării, care este imparțială și obiectivă „, a declarat Jumpelt.

De asemenea, ca reprezentant al Reporteri fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu a declarat, că organizația îi condamnă pe cei responsabili pentru acest raport.

Onderoglu a spus că organizația pro-guvernamentală, SETA și-a arătat „intoleranța explicită” față de organele internaționale mass-media, folosind cuvântul „extensie” în titlul raportului și „indicându-i ca pe o țintă”.

„Dacă ar exista o jurisdicție corectă în țară, jurnaliștii care sunt desemnați drept criminali [în raport] ar câștiga cu siguranță procesul [împotriva celor care au pregătit raportul]. Aceasta este o crimă explicită „, a adăugat Fatih Polat, redactorul șef al ziarului Evrensel.


Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Oamenii lui Erdogan stabilesc regulile de rugăciune în cimitirul musulman din București

O familie de musulmani care trăiește înBucurești și care a vrut să roage în cimitirul mahomedan a fost informată că trebuie să primească acordul Ambasadei Turciei din București pentru a putea intra în cimitir.

Cazurile de cenzură cresc în Turcia: 23 de jurnaliști condamnați la peste 100 de ani de închisoare în 2020

Instanțele turcești au pronunțat sentințe de 103 ani pentru 23 de jurnaliști în 2020, conform „Raportului de monitorizare media BIA 2020”,

Turcia ar putea redeschide școlile pe 15 februarie

Ministrul Ziya Selçuk, la aproximativ două luni după închiderea școlilor în mijlocul pandemiei, a făcut declarații într-un interviu pentru radiodifuzorului CNN Türk.

Turcia-România: Cum afectează noua lege fiscală micii comercianți

În România a fost modificat Codul Fiscal prin introducerea unei noi categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului bihorjust.ro

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.

Un milion de turci vaccinați. Ministerul Sănătății răspunde la cele mai frecvente întrebări despre vaccinare

Ministerul Sănătății a răspuns la cele mai frecvențe întrebări cu privire la vaccinul COVID-19, pe platforma de informații online, după ce un milion de turci s-au vaccinat