vineri, ianuarie 1, 2021

Turcia: Reacțiile jurnaliștilor după raportul SETA despre jurnalism

Un ONG turc și alte uniuni de presă declară că vor depune o plângere penală împotriva Fundației Progresiste pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA), pentru o” listă neagră” cu jurnaliști, conform bianete.org

Jurnaliști, uniuni de presă din Turcia și organizații internaționale de media au denunțat un raport recent publicat de SETA, organizație care are legături strânse cu guvernul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Raportul este intitulat „Răspândirea organizaţiilor media internaţionale în Turcia”. Studiul este menit să arate cum este prezentată Turcia în mass media din străinătate și cuprinde informații detaliate despre numeroase surse internaționale de știri, printre care și Deutsche Welle Turcia, BBC Turcia și Sputnik Turcia.

Președintele TGS, Gökhan Durmuș, înainte de a depune plângerea, a declarat că „Textul ilustrează multe instituții media drept pro-teroriste și descriu articolele scrise de jurnaliști drept o crimă. „

Deutsche Welle și Reporteri fără Frontiere critică raportul SETA

Purtătorul de cuvânt al Deutsche Welle, Christoph Jumpelt  și-a exprimat nemuțumirea față de raportul SEPA.

„Desigur, o companie media internaţională cum este DW trebuie să accepte şi criticile. Dar ce este prezentat aici sub mantia unui studiu ştiinţific este o încercare de defăimare a ziariştilor noştri şi de a-i pune la stâlpul infamiei. Este inacceptabil. Respingem toate acuzaţiile ce ni se aduc. DW va relata desigur în continuare obiectiv despre evoluţiile din Turcia.”

De asemenea, ca  reprezentant al Reporteri fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu a declarat că organizația îi condamnă pe cei responsabili pentru acest raport.

Onderoglu a spus că organizația pro-guvernamentală SETA și-a arătat „intoleranța explicită” față de organele de mass-media internaționale, folosind cuvântul „extensie” în titlul raportului și „indicându-i drept  o țintă”.

Raportul SETA o acțiune a guvernului lui Erdogan împotriva jurnalismului

Barıș Yarkadaș, fost deputat al Partidul Popular Republican (CHP), partid de opoziție, declară că raportul urmărește să pună bazele unei eventuale operațiuni împotriva jurnaliștilor.

„Este clar că fundația SETA monitorizează, supraveghează și raportează jurnaliștilor, însă jurnaliștii încă găsesc curajul de a denunța acest raport „, a declarat acesta.

„Esența acestui raport indică faptul că jurnalismul este considerat  o crimă de către guvern. Guvernul privește toate actele de jurnalism care critică  guvernul ca fiind o crimă”, a adăugat Yarkadaș.

Critica guvernului lui Erdogan e descrisă ca fiind o crimă în raportul SETA

Zafer Arapkirli, jurnalist al cărui nume este menționat în raport, după 40 de ani de jurnalism în Turcia, declară că este obișnuit cu astfel de lucruri și continuă să lupte.

<<În paragraful referitor la mine, sunt enumerate instituțiile pentru care am lucrat anterior, toate fiind foarte renumite și spune că”faptul că  ele sunt critice la adresa guvernului pe rețelele sociale”, e calificat ca și cum ar fi o crimă.>>

Cu toate acestea, șeful echipei de cercetare SETA, Ismail Caglar a susținut pe Twitter că raportul se bazează pe informații care au fost colectate prin utilizarea suselor sigure si deschise. „Dacă există greșeli în raport, împărtășiți-le cu noi, vom corecta și ne cerem scuze pentru aceasta. Restul reprezintă judecățile ideologice, care nu ne interesează „, a scris acesta pe contul său de Twiiter.


Jurnalistă scoasă de Ministrul Sănătății de pe grupul de informare din cauza întrebărilor critice la adresa lui Erdogan

Jurnalista Özge Uyanık, de la Yol TV a fost eliminată din grupul de comunicare WhatsApp al Ministerului Sănătății, după ce a adresat o întrebare critică președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia:3 femei ucise brutal în 24 de ore. Apartament incendiat pentru a acoperi fapta

3 cazuri de ucidere brutală au fost raportate în Turcia în doar 24 de ore, printre victime este și o profesoară din Istanbul care a fost arsă de vie de iubitul ei, conform presei turcești.

Turcia a găzduit peste 14 milioane de vizitatori străini în 2020

Ministerul Turciei pentru Cultură și Turism a făcut publice, vineri, datele din 2020 care arată că Turcia a găzduit 14.486.632 de vizitatori străini, conform Shafaq.com

TRT folosită ca marioneta guvernului turc pentru a impune cenzura pe Youtube

TRT, unul dintre cei mai mari furnizori de conținut pe YouTube, din Turcia este folosită de către guvernul turc pentru a cenzura canalele de Youtube critice asupra oficialilor turci, informează Turkish Minutes.

Scandal: Un diplomat turc prins cu 100 de kg de heroină este acoperit de guvernului turc

Un fost diplomat a fost prins cu 100 de kg de heroină la granița cu Bulgaria și este acoperit de oficialii turci aflați la conducere, conform Ahval News.

Vești pentru turiști. Testul PCR obligatoriu pentru intrarea în Turcia

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a publicat, vineri, conform căreia călătorii trebui să prezinte un rezultat negativ al testului PCR efectuat cu cel mult 72 de ore pentru a urca în zboruri internaționale cu direcția Turcie.

Erdogan vrea legături mai bune cu Israelul:”Politica Palestinei este linia noastră roșie.”

Președintele Tayyip Erdogan a vorbit cu reporterii, după rugăciunea de vineri, despre evenimentele din Israel. De asemenea, a criticat apropierile recente intermediate de SUA între Israel și patru țări musulmane.