marți, aprilie 12, 2022

Turcia: Reacțiile jurnaliștilor după raportul SETA despre jurnalism

Un ONG turc și alte uniuni de presă declară că vor depune o plângere penală împotriva Fundației Progresiste pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA), pentru o” listă neagră” cu jurnaliști, conform bianete.org

Jurnaliști, uniuni de presă din Turcia și organizații internaționale de media au denunțat un raport recent publicat de SETA, organizație care are legături strânse cu guvernul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Raportul este intitulat „Răspândirea organizaţiilor media internaţionale în Turcia”. Studiul este menit să arate cum este prezentată Turcia în mass media din străinătate și cuprinde informații detaliate despre numeroase surse internaționale de știri, printre care și Deutsche Welle Turcia, BBC Turcia și Sputnik Turcia.

Președintele TGS, Gökhan Durmuș, înainte de a depune plângerea, a declarat că „Textul ilustrează multe instituții media drept pro-teroriste și descriu articolele scrise de jurnaliști drept o crimă. „

Deutsche Welle și Reporteri fără Frontiere critică raportul SETA

Purtătorul de cuvânt al Deutsche Welle, Christoph Jumpelt  și-a exprimat nemuțumirea față de raportul SEPA.

„Desigur, o companie media internaţională cum este DW trebuie să accepte şi criticile. Dar ce este prezentat aici sub mantia unui studiu ştiinţific este o încercare de defăimare a ziariştilor noştri şi de a-i pune la stâlpul infamiei. Este inacceptabil. Respingem toate acuzaţiile ce ni se aduc. DW va relata desigur în continuare obiectiv despre evoluţiile din Turcia.”

De asemenea, ca  reprezentant al Reporteri fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu a declarat că organizația îi condamnă pe cei responsabili pentru acest raport.

Onderoglu a spus că organizația pro-guvernamentală SETA și-a arătat „intoleranța explicită” față de organele de mass-media internaționale, folosind cuvântul „extensie” în titlul raportului și „indicându-i drept  o țintă”.

Raportul SETA o acțiune a guvernului lui Erdogan împotriva jurnalismului

Barıș Yarkadaș, fost deputat al Partidul Popular Republican (CHP), partid de opoziție, declară că raportul urmărește să pună bazele unei eventuale operațiuni împotriva jurnaliștilor.

„Este clar că fundația SETA monitorizează, supraveghează și raportează jurnaliștilor, însă jurnaliștii încă găsesc curajul de a denunța acest raport „, a declarat acesta.

„Esența acestui raport indică faptul că jurnalismul este considerat  o crimă de către guvern. Guvernul privește toate actele de jurnalism care critică  guvernul ca fiind o crimă”, a adăugat Yarkadaș.

Critica guvernului lui Erdogan e descrisă ca fiind o crimă în raportul SETA

Zafer Arapkirli, jurnalist al cărui nume este menționat în raport, după 40 de ani de jurnalism în Turcia, declară că este obișnuit cu astfel de lucruri și continuă să lupte.

<<În paragraful referitor la mine, sunt enumerate instituțiile pentru care am lucrat anterior, toate fiind foarte renumite și spune că”faptul că  ele sunt critice la adresa guvernului pe rețelele sociale”, e calificat ca și cum ar fi o crimă.>>

Cu toate acestea, șeful echipei de cercetare SETA, Ismail Caglar a susținut pe Twitter că raportul se bazează pe informații care au fost colectate prin utilizarea suselor sigure si deschise. „Dacă există greșeli în raport, împărtășiți-le cu noi, vom corecta și ne cerem scuze pentru aceasta. Restul reprezintă judecățile ideologice, care nu ne interesează „, a scris acesta pe contul său de Twiiter.


Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.