22.3 C
București
sâmbătă, septembrie 26, 2020

Turcia: Reacțiile jurnaliștilor după raportul SETA despre jurnalism

Un ONG turc și alte uniuni de presă declară că vor depune o plângere penală împotriva Fundației Progresiste pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA), pentru o” listă neagră” cu jurnaliști, conform bianete.org

Jurnaliști, uniuni de presă din Turcia și organizații internaționale de media au denunțat un raport recent publicat de SETA, organizație care are legături strânse cu guvernul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Raportul este intitulat „Răspândirea organizaţiilor media internaţionale în Turcia”. Studiul este menit să arate cum este prezentată Turcia în mass media din străinătate și cuprinde informații detaliate despre numeroase surse internaționale de știri, printre care și Deutsche Welle Turcia, BBC Turcia și Sputnik Turcia.

Președintele TGS, Gökhan Durmuș, înainte de a depune plângerea, a declarat că „Textul ilustrează multe instituții media drept pro-teroriste și descriu articolele scrise de jurnaliști drept o crimă. „

Deutsche Welle și Reporteri fără Frontiere critică raportul SETA

Purtătorul de cuvânt al Deutsche Welle, Christoph Jumpelt  și-a exprimat nemuțumirea față de raportul SEPA.

„Desigur, o companie media internaţională cum este DW trebuie să accepte şi criticile. Dar ce este prezentat aici sub mantia unui studiu ştiinţific este o încercare de defăimare a ziariştilor noştri şi de a-i pune la stâlpul infamiei. Este inacceptabil. Respingem toate acuzaţiile ce ni se aduc. DW va relata desigur în continuare obiectiv despre evoluţiile din Turcia.”

De asemenea, ca  reprezentant al Reporteri fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu a declarat că organizația îi condamnă pe cei responsabili pentru acest raport.

Onderoglu a spus că organizația pro-guvernamentală SETA și-a arătat „intoleranța explicită” față de organele de mass-media internaționale, folosind cuvântul „extensie” în titlul raportului și „indicându-i drept  o țintă”.

Raportul SETA o acțiune a guvernului lui Erdogan împotriva jurnalismului

Barıș Yarkadaș, fost deputat al Partidul Popular Republican (CHP), partid de opoziție, declară că raportul urmărește să pună bazele unei eventuale operațiuni împotriva jurnaliștilor.

„Este clar că fundația SETA monitorizează, supraveghează și raportează jurnaliștilor, însă jurnaliștii încă găsesc curajul de a denunța acest raport „, a declarat acesta.

„Esența acestui raport indică faptul că jurnalismul este considerat  o crimă de către guvern. Guvernul privește toate actele de jurnalism care critică  guvernul ca fiind o crimă”, a adăugat Yarkadaș.

Critica guvernului lui Erdogan e descrisă ca fiind o crimă în raportul SETA

Zafer Arapkirli, jurnalist al cărui nume este menționat în raport, după 40 de ani de jurnalism în Turcia, declară că este obișnuit cu astfel de lucruri și continuă să lupte.

<<În paragraful referitor la mine, sunt enumerate instituțiile pentru care am lucrat anterior, toate fiind foarte renumite și spune că”faptul că  ele sunt critice la adresa guvernului pe rețelele sociale”, e calificat ca și cum ar fi o crimă.>>

Cu toate acestea, șeful echipei de cercetare SETA, Ismail Caglar a susținut pe Twitter că raportul se bazează pe informații care au fost colectate prin utilizarea suselor sigure si deschise. „Dacă există greșeli în raport, împărtășiți-le cu noi, vom corecta și ne cerem scuze pentru aceasta. Restul reprezintă judecățile ideologice, care nu ne interesează „, a scris acesta pe contul său de Twiiter.


Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.

Dezinfectantele din spitalele turcești sunt false, afirmă șeful unei companii farmaceutice

Șeful unei companii farmaceutice i-a semnalizat ministrului Sănătății, Fahrettin Koca, că majoritatea produselor de igienizare utilizate în spitalele turcești sunt false,

Agentul turc susține că a fost pus de Turcia să asasineze un politician kurd din Austria

Un argent turc care care lucrează pentru serviciul național de informații turc MİT s-a autodenunțat la autoritățile austriece că i s-a ordonat, în august, să o asasineze pe Berivan Aslan, un politician kurd-austriac și membru al Partidului Verde al Austriei, relatează Ahval News.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Turcia: Membrele Fancy Women Bike Ride s-au plimbat separat din cauza pandemiei COVID-19

Fancy Women Bike Ride, care a fost organizat din 2013 pentru a încuraja mersul cu bicicletele, a fost sărbătorită anul acesta prin ...