joi, aprilie 25, 2024

Turcia: Reacțiile jurnaliștilor după raportul SETA despre jurnalism

Un ONG turc și alte uniuni de presă declară că vor depune o plângere penală împotriva Fundației Progresiste pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA), pentru o” listă neagră” cu jurnaliști, conform bianete.org

Jurnaliști, uniuni de presă din Turcia și organizații internaționale de media au denunțat un raport recent publicat de SETA, organizație care are legături strânse cu guvernul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Raportul este intitulat „Răspândirea organizaţiilor media internaţionale în Turcia”. Studiul este menit să arate cum este prezentată Turcia în mass media din străinătate și cuprinde informații detaliate despre numeroase surse internaționale de știri, printre care și Deutsche Welle Turcia, BBC Turcia și Sputnik Turcia.

Președintele TGS, Gökhan Durmuș, înainte de a depune plângerea, a declarat că „Textul ilustrează multe instituții media drept pro-teroriste și descriu articolele scrise de jurnaliști drept o crimă. „

Deutsche Welle și Reporteri fără Frontiere critică raportul SETA

Purtătorul de cuvânt al Deutsche Welle, Christoph Jumpelt  și-a exprimat nemuțumirea față de raportul SEPA.

„Desigur, o companie media internaţională cum este DW trebuie să accepte şi criticile. Dar ce este prezentat aici sub mantia unui studiu ştiinţific este o încercare de defăimare a ziariştilor noştri şi de a-i pune la stâlpul infamiei. Este inacceptabil. Respingem toate acuzaţiile ce ni se aduc. DW va relata desigur în continuare obiectiv despre evoluţiile din Turcia.”

De asemenea, ca  reprezentant al Reporteri fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu a declarat că organizația îi condamnă pe cei responsabili pentru acest raport.

Onderoglu a spus că organizația pro-guvernamentală SETA și-a arătat „intoleranța explicită” față de organele de mass-media internaționale, folosind cuvântul „extensie” în titlul raportului și „indicându-i drept  o țintă”.

Raportul SETA o acțiune a guvernului lui Erdogan împotriva jurnalismului

Barıș Yarkadaș, fost deputat al Partidul Popular Republican (CHP), partid de opoziție, declară că raportul urmărește să pună bazele unei eventuale operațiuni împotriva jurnaliștilor.

„Este clar că fundația SETA monitorizează, supraveghează și raportează jurnaliștilor, însă jurnaliștii încă găsesc curajul de a denunța acest raport „, a declarat acesta.

„Esența acestui raport indică faptul că jurnalismul este considerat  o crimă de către guvern. Guvernul privește toate actele de jurnalism care critică  guvernul ca fiind o crimă”, a adăugat Yarkadaș.

Critica guvernului lui Erdogan e descrisă ca fiind o crimă în raportul SETA

Zafer Arapkirli, jurnalist al cărui nume este menționat în raport, după 40 de ani de jurnalism în Turcia, declară că este obișnuit cu astfel de lucruri și continuă să lupte.

<<În paragraful referitor la mine, sunt enumerate instituțiile pentru care am lucrat anterior, toate fiind foarte renumite și spune că”faptul că  ele sunt critice la adresa guvernului pe rețelele sociale”, e calificat ca și cum ar fi o crimă.>>

Cu toate acestea, șeful echipei de cercetare SETA, Ismail Caglar a susținut pe Twitter că raportul se bazează pe informații care au fost colectate prin utilizarea suselor sigure si deschise. „Dacă există greșeli în raport, împărtășiți-le cu noi, vom corecta și ne cerem scuze pentru aceasta. Restul reprezintă judecățile ideologice, care nu ne interesează „, a scris acesta pe contul său de Twiiter.


Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.