joi, noiembrie 21, 2024

Turcia: Raport cuprinzâd o “listă neagră” a jurnaliștilor turci

Un raport al Fundației Progresiste pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA), care are legături strânse cu guvernul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, conține” o listă neagră” cu jurnaliști, scrie ipa.news

Raportul este intitulat „Răspândirea organizaţiilor media internaţionale în Turcia”. Studiul este menit să arate cum este prezentată Turcia în mass media din străinătate și cuprinde informații detaliate despre numeroase surse internaționale de știri, printre care și Deutsche Welle Turcia, BBC Turcia și Sputnik Turcia.

Jurnaliști, uniuni de presă din Turcia și organizațiile internaționale de media au denunțat raportul recent publicat de SETA, pentru folosirea unor date parţial false sau falsificate. Plângerea va fi depusă de Uniunea Jurnaliștilor din Turcia (TGS) și de Asociația de Studii Juridice și Mass-Media (MLSA), un ONG care oferă jurnaliștilor protecție juridică.

Cu toate acestea, șeful echipei de cercetare SETA, Ismail Caglar a susținut pe Twitter că raportul se bazează pe informații care au fost colectate prin utilizarea surselor sigure și deschise. „Dacă există greșeli în raport, împărtășiți-le cu noi, vom corecta și ne cerem scuze pentru aceasta. Restul reprezintă judecățile de ideologice, care nu ne interesează „, a scris acesta pe contul său de Twiiter.

Pe de altă parte, Christoph Jumpelt, purtătorul de cuvânt al Deutsche Welle a definit raportul ca pe un efort de a discreditare a jurnaliștilor  care lucrează cu organizațiile de presă din străinătate.”Acest raport este inacceptabil. Refuzăm orice pretenție pe care raportul o are. DW va continua să acopere știrile despre evoluțiile din Turcia cu propria sa înțelegere a raportării, care este imparțială și obiectivă „, a declarat Jumpelt.

De asemenea, ca reprezentant al Reporteri fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu a declarat, că organizația îi condamnă pe cei responsabili pentru acest raport.

Onderoglu a spus că organizația pro-guvernamentală, SETA și-a arătat „intoleranța explicită” față de organele internaționale mass-media, folosind cuvântul „extensie” în titlul raportului și „indicându-i ca pe o țintă”.

„Dacă ar exista o jurisdicție corectă în țară, jurnaliștii care sunt desemnați drept criminali [în raport] ar câștiga cu siguranță procesul [împotriva celor care au pregătit raportul]. Aceasta este o crimă explicită „, a adăugat Fatih Polat, redactorul șef al ziarului Evrensel.


X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.