vineri, aprilie 19, 2024

Turcia: Profesor răpit din Kenya, condamnat la 3 ani de închisoare

Un profesor răpit din Kenya și adus în Turcia anul trecut din cauza afilierii sale la mișcarea Gülen a primit o pedeapsă de trei ani și patru luni, sub acuzația de apartenență la organizații teroriste, conform Turkish Minutes.

Selahaddin Gülen, un nepot al lui Fethullah Gülen, a fost adus înapoi în Turcia de agenți de informații a Turciei (MIT), în mai 2021. El a fost arestat în iunie de un tribunal de la Ankara sub acuzația de înființare și conducere a unei organizații teroriste armate.

Selahaddin Gülen a primit inițial o pedeapsă de 12 ani de închisoare sub acuzația de apartenență la organizații teroriste la ultima audiere a procesului său de marți și i s-a redus pedeapsa după ce completul de judecători a considerat că ar putea beneficia de prevederea efectivă de pocăință în temeiul prevederii Codul penal turc (TCK).

Guvernul turc acuză mișcarea Gülen că a organizat tentativa de lovitură de stat, pe 15 iulie 2016, și o etichetează drept „organizație teroristă”, deși mișcarea neagă ferm implicarea.

Raportul Freedom House a indicat că guvernul turc și-a urmărit dizidenții în cel puțin 30 de țări gazdă răspândite în America, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia, din 2016.

Potrivit declarațiilor oficiale ale ministerului său de interne, Turcia a trimis 800 de cereri de extrădare în 105 țări, iar peste 110 presupuși membri ai mișcării au fost aduși înapoi în Turcia.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.