joi, mai 23, 2024

8 milioane de pensionari din Turcia trăiesc sub pragul sărăciei

8 milioane de pensionari din Turcia trăiesc sub pragul sărăciei, mulți dintre ei căutând un loc de muncă sau se mută cu familiile pe măsură ce prețurile cresc, conform Turkish Minutes.

Conform cifrelor obținute de Instituția de Securitate Socială (SGK), sunt opt ​​milioane de pensionari care au o pensie de 2.500 de lire turcești, aproape jumătate din „linia sărăciei” declarată de sindicatul Türk-İş, care stabilește linia la 4.553 de lire lunar, ca costul vieții pentru hrana de bază numai pentru o familie de patru persoane.

„Pensionarii nici măcar nu au venituri pentru a-și cumpăra alimentele de bază. Pentru ce vor fi suficiente 2.500 de lire? Acest lucru este împotriva drepturilor omului. Astăzi, în Ankara, cea mai ieftină chirie începe de la 2.500 de lire. O creștere de 25% a pensiilor a fost introdusă la începutul anului și s-a topit în momentul în care a fost introdusă”, susține președintele sindicatului de pensionari Emekli-Sen, Cengiz Yavuz.

Sunt 7 până la 8 milioane de pensionari care ar munci, dar țara suferă de un șomaj ridicat al tinerilor și niciun angajator nu le-ar oferi locuri de muncă atunci când le-ar putea oferi tinerilor, explică Yavuz.

Cifrele organizației turce pentru ocuparea forței de muncă (İŞKUR) au arătat că există 204.473 de persoane cu vârsta de 50 de ani și peste care au aplicat pentru locuri de muncă prin intermediul agenției.

Pragul foametei, care indică suma minimă de bani necesară pentru o familie de patru membri, pe lună, a ajuns la 14.978 de lire în februarie, cu aproximativ 3,5 ori mai mare decât salariul minim de 4.250 de lire.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.