joi, februarie 29, 2024

Turcia: Arestat, la 70 de ani, pentru că a folosit faimosul proverb:„Când un bou intră într-un palat, nu devine rege. Palatul devine hambar.”

Un bărbat, în vârstă de 70 de ani, a fost reținut în Turcia sub acuzația că l-a insultat pe președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan pentru că a împărtășit un proverb citat de faimoasa jurnalistă Sedef Kabaș, conform Turkish Minutes.

Ali Yılmaz și-a exprimat urările de bine pentru jurnalista, Sedef Kabaș, care a fost ținută după gratii mai mult de o lună pentru folosirea proverbului într-o emisiune televizată. 

În postarea de pe Twitter a lui Yilmaz acesta a repetat citatul, ceea ce a dus la reținerea sa, în ciuda faptului că a spus în apărarea sa că nu l-a vizat pe Erdoğan sau pe nimeni în special prin împărtășirea proverbului.

Yılmaz a susținut că suferea de hipertensiune arterială și boli de inimă și că nici măcar nu și-a putut lua medicamentele când poliția a venit să-l rețină.

Ce s-a întâmplat?

Sedef Kabaș a fost reținut în timpul unui raid al poliției la miezul nopții la Istanbul, de pe 22 ianuarie, în urma comentariilor pe care le-a făcut despre Erdogan într-un program TV difuzat pe TELE1, pe 14 ianuarie.

Comentând performanța de ani de zile a lui Erdogan ca președinte în timpul programului de televiziune, Kabaș a spus, citând un proverb: „Când un [bou] intră într-un palat, nu devine rege. [Totuși], acel palat devine un hambar.”

Faimoasa jurnalistă, Sedef Kabaş condamnată pentru „insultarea președintelui” a fost eliberată, pe 11 martie, după 49 de zile închisoare.

Kabaş a postat şi pe Twitter proverbul, care a declanşat o anchetă asupra ei sub acuzaţia de insultare a preşedintelui, după ce  inițial instanța a condamnat-o la doi ani și patru luni de închisoare.

Zeci de mii de persoane au fost acuzate și condamnate pentru infracțiunea de insultare a președintelui de când Erdoğan, decât a preluat mandatul în 2014, după ce a fost prim-ministru timp de 11 ani.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.