joi, aprilie 7, 2022

Turcia ACUM.Curiozitățile românilor: Cât costă benzina, aurul și la ce a crescut prețul?

Inflația, situația economică instabilă din Turcia, pe lângă operațiunea de invazie a Rusiei în Ucraina a dus la schimbări în fiecare săptămâna a prețurilor și multe întrebări din partea străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia. Iată răspunsuri la cele mai frecvente întrebări!

Gramul de aur

Prețul gramului de aur se tranzacționează la 914,6 de lire, (55 de euro), iar o uncie de aur este în prezent la 1.925 de dolari, conform portalului turcesc, Birgun.

Lira

Lira a crescut săptămâna aceasta ajungând la 14,83 per dolar și 16.37 per euro. Urmărește AICI evoluția live a lirei.

Prețul la carburant

Milioane de proprietari de vehicule urmăresc evoluțiile de ultimă oră în ceea ce privește prețurile la combustibil. Prețurile combustibililor se schimbă constant din cauza evenimentelor din Ucraina. La începutul de săptămână s-au anunțat o creștere la carburant.

La benzină litru ajuns la 18,17 de lire în Istanbul, 18,17 de lire în Ankara și 18,29 de lire în Izmir.

Prețurile la motorină sunt următoarele în Istanbul-20.68 de lire, în Ankara- 20,68 de lire și în provincia vestică, Izmir, 20,78 de lire.

Prețurile la GPL sunt 11,25 de lire în Izmir, 11,31 de lire în Ankara și 11.20 în Istanbul.

Litru de ulei

Un litru de ulei a ajuns să coste în jur de 35 de lire turcești, (2,14 euro), iar o sticlă de 5 litri de ulei costă aproximativ 140 de lire turcești.(8,56 euro), conform SuperHaber.Tv

Pe site-ul de cumpărături HepsiBurada, uleiul se vinde cu 218 lire turcești (13,3 de euro)pentru 5 litri. VEZI OFERTA

Prețul la carne a crescut cu 40 la sută

Un kilogram de carne de vită a crescut de la 56 de lire la 83 de lire, cu o creștere de 48 la sută făcută de Instituția pentru carne și lapte.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.