duminică, februarie 25, 2024

Turcia ACUM.Curiozitățile românilor: Cât costă benzina, aurul și la ce a crescut prețul?

Inflația, situația economică instabilă din Turcia, pe lângă operațiunea de invazie a Rusiei în Ucraina a dus la schimbări în fiecare săptămâna a prețurilor și multe întrebări din partea străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia. Iată răspunsuri la cele mai frecvente întrebări!

Gramul de aur

Prețul gramului de aur se tranzacționează la 914,6 de lire, (55 de euro), iar o uncie de aur este în prezent la 1.925 de dolari, conform portalului turcesc, Birgun.

Lira

Lira a crescut săptămâna aceasta ajungând la 14,83 per dolar și 16.37 per euro. Urmărește AICI evoluția live a lirei.

Prețul la carburant

Milioane de proprietari de vehicule urmăresc evoluțiile de ultimă oră în ceea ce privește prețurile la combustibil. Prețurile combustibililor se schimbă constant din cauza evenimentelor din Ucraina. La începutul de săptămână s-au anunțat o creștere la carburant.

La benzină litru ajuns la 18,17 de lire în Istanbul, 18,17 de lire în Ankara și 18,29 de lire în Izmir.

Prețurile la motorină sunt următoarele în Istanbul-20.68 de lire, în Ankara- 20,68 de lire și în provincia vestică, Izmir, 20,78 de lire.

Prețurile la GPL sunt 11,25 de lire în Izmir, 11,31 de lire în Ankara și 11.20 în Istanbul.

Litru de ulei

Un litru de ulei a ajuns să coste în jur de 35 de lire turcești, (2,14 euro), iar o sticlă de 5 litri de ulei costă aproximativ 140 de lire turcești.(8,56 euro), conform SuperHaber.Tv

Pe site-ul de cumpărături HepsiBurada, uleiul se vinde cu 218 lire turcești (13,3 de euro)pentru 5 litri. VEZI OFERTA

Prețul la carne a crescut cu 40 la sută

Un kilogram de carne de vită a crescut de la 56 de lire la 83 de lire, cu o creștere de 48 la sută făcută de Instituția pentru carne și lapte.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.