luni, decembrie 4, 2023

Turcia: Deținutul ținut în închisoare în ciuda faptului că suferă de cancer în stadiu terminal

Consiliul Turc de Medicină Legală (ATK) a emis pentru a treia oară un raport care spune că un deținut cu cancer în stadiu terminal este suficient de sănătos pentru a rămâne în închisoare, conform Stockholm Center for Freedome.

Yusuf Özmen suferă de cancer testicular metastazat în ultimii patru ani. Soția lui Özmen, Aynur Özmen, și-a exprimat indignarea față de raportul recent pe Twitter, spunând că a rămas „fără cuvinte”

Potrivit raportului, boala lui Özmen era stabilă și tumora lui nu a crescut de la ultima sa examinare; prin urmare, el avea o sănătate suficient de bună pentru a rămâne în închisoare.

Un raport medical anterior semnat de 40 de medici spunea că Özmen nu era apt să rămână în închisoare. Cu toate acestea, ATK a emis un alt raport de sănătate în aprilie 2021, spunând că ar putea rămâne încarcerat. Raportul a adăugat că institutul ar trebui consultat dacă sănătatea lui Özmen continuă să se deterioreze.

Pe măsură ce numărul deținuților bolnavi care mor în închisoare a crescut, au crescut îndoielile cu privire la credibilitatea și independența consiliului, instituția fiind afiliată Ministerului Justiției.

8 ani de închisoare pentru că a folosit o aplicație 

Özmen a fost internat în spital în august, când ritmul cardiac i-a crescut la nivel îngrijorător, după care a fost plasat singur într-o celulă de carantină.

Özmen a fost arestat pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. A fost acuzat că a folosit aplicația de smartphone ByLock și condamnat la opt ani și nouă luni de închisoare. Sentința a fost menținută de Curtea Supremă de Apel, iar el se află în prezent într-o închisoare din estul provinciei Erzurum.

Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului (İHD), în iunie 2020, în închisorile turcești erau peste 1.605 deținuți bolnavi, dintre care aproximativ 600 erau grav bolnavi. Deși majoritatea pacienților grav bolnavi aveau rapoarte  medicale care îi considerau inapți să rămână în închisoare, aceștia nu au fost eliberați. Autoritățile refuză să-i elibereze pe motiv că reprezintă un potențial pericol pentru societate.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.