marți, martie 26, 2024

Turcia: Deținutul ținut în închisoare în ciuda faptului că suferă de cancer în stadiu terminal

Consiliul Turc de Medicină Legală (ATK) a emis pentru a treia oară un raport care spune că un deținut cu cancer în stadiu terminal este suficient de sănătos pentru a rămâne în închisoare, conform Stockholm Center for Freedome.

Yusuf Özmen suferă de cancer testicular metastazat în ultimii patru ani. Soția lui Özmen, Aynur Özmen, și-a exprimat indignarea față de raportul recent pe Twitter, spunând că a rămas „fără cuvinte”

Potrivit raportului, boala lui Özmen era stabilă și tumora lui nu a crescut de la ultima sa examinare; prin urmare, el avea o sănătate suficient de bună pentru a rămâne în închisoare.

Un raport medical anterior semnat de 40 de medici spunea că Özmen nu era apt să rămână în închisoare. Cu toate acestea, ATK a emis un alt raport de sănătate în aprilie 2021, spunând că ar putea rămâne încarcerat. Raportul a adăugat că institutul ar trebui consultat dacă sănătatea lui Özmen continuă să se deterioreze.

Pe măsură ce numărul deținuților bolnavi care mor în închisoare a crescut, au crescut îndoielile cu privire la credibilitatea și independența consiliului, instituția fiind afiliată Ministerului Justiției.

8 ani de închisoare pentru că a folosit o aplicație 

Özmen a fost internat în spital în august, când ritmul cardiac i-a crescut la nivel îngrijorător, după care a fost plasat singur într-o celulă de carantină.

Özmen a fost arestat pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. A fost acuzat că a folosit aplicația de smartphone ByLock și condamnat la opt ani și nouă luni de închisoare. Sentința a fost menținută de Curtea Supremă de Apel, iar el se află în prezent într-o închisoare din estul provinciei Erzurum.

Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului (İHD), în iunie 2020, în închisorile turcești erau peste 1.605 deținuți bolnavi, dintre care aproximativ 600 erau grav bolnavi. Deși majoritatea pacienților grav bolnavi aveau rapoarte  medicale care îi considerau inapți să rămână în închisoare, aceștia nu au fost eliberați. Autoritățile refuză să-i elibereze pe motiv că reprezintă un potențial pericol pentru societate.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.