joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Deținutul ținut în închisoare în ciuda faptului că suferă de cancer în stadiu terminal

Consiliul Turc de Medicină Legală (ATK) a emis pentru a treia oară un raport care spune că un deținut cu cancer în stadiu terminal este suficient de sănătos pentru a rămâne în închisoare, conform Stockholm Center for Freedome.

Yusuf Özmen suferă de cancer testicular metastazat în ultimii patru ani. Soția lui Özmen, Aynur Özmen, și-a exprimat indignarea față de raportul recent pe Twitter, spunând că a rămas „fără cuvinte”

Potrivit raportului, boala lui Özmen era stabilă și tumora lui nu a crescut de la ultima sa examinare; prin urmare, el avea o sănătate suficient de bună pentru a rămâne în închisoare.

Un raport medical anterior semnat de 40 de medici spunea că Özmen nu era apt să rămână în închisoare. Cu toate acestea, ATK a emis un alt raport de sănătate în aprilie 2021, spunând că ar putea rămâne încarcerat. Raportul a adăugat că institutul ar trebui consultat dacă sănătatea lui Özmen continuă să se deterioreze.

Pe măsură ce numărul deținuților bolnavi care mor în închisoare a crescut, au crescut îndoielile cu privire la credibilitatea și independența consiliului, instituția fiind afiliată Ministerului Justiției.

8 ani de închisoare pentru că a folosit o aplicație 

Özmen a fost internat în spital în august, când ritmul cardiac i-a crescut la nivel îngrijorător, după care a fost plasat singur într-o celulă de carantină.

Özmen a fost arestat pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. A fost acuzat că a folosit aplicația de smartphone ByLock și condamnat la opt ani și nouă luni de închisoare. Sentința a fost menținută de Curtea Supremă de Apel, iar el se află în prezent într-o închisoare din estul provinciei Erzurum.

Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului (İHD), în iunie 2020, în închisorile turcești erau peste 1.605 deținuți bolnavi, dintre care aproximativ 600 erau grav bolnavi. Deși majoritatea pacienților grav bolnavi aveau rapoarte  medicale care îi considerau inapți să rămână în închisoare, aceștia nu au fost eliberați. Autoritățile refuză să-i elibereze pe motiv că reprezintă un potențial pericol pentru societate.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.