luni, aprilie 15, 2024

Turcia: Prețurile la chirii au crescut cu 117% într-un an

Prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 117% într-un an în Turcia, potrivit unui studiu realizat de BETAM, citat de Gazete Duvar.

Conform studiului al Centrului de Cercetare Economică și Socială a Universității Bahçeşehir (BETAM), chiriile au crescut în medie cu 117 la sută pe o bază anuală în aprilie în Turcia, iar în provinciile afectat de cutremur prețul s-a dublat.

Costul mediu de închiriere pe metru pătrat a devenit 105,2 lire turcești pe lună în aprilie, iar această cifră a fost înregistrată ca 130,4 lire pentru Istanbul, 84,6 lire pentru Ankara și 100 lire pentru İzmir.

Chiria medie lunară în Istanbul a depășit 13.000 de lire, deși aproape jumătate din populație câștigă salariul minim de 8.506 de lire.

Provincia cu carea mai mare creștere

Provincia care a înregistrat cea mai mare creștere anuală a chiriei a fost Trabzon, cu o creștere de 300%. Trabzon a fost urmată de Malatya (258,8 la sută), Ankara (192,2 la sută) și Denizli (187,2 la sută).

În zona cutremurului, Adıyaman a fost provincia care a marcat cea mai mare creștere anuală a chiriei cu 111,2 la sută. Chiriile au crescut în medie cu 101,4% în Hatay.

Potrivit acestor date, prețurile chiriilor din Hatay și Adıyaman s-au dublat cu comparativ cu prețurile în de acum trei luni.

Un exod din provinciile din sud-estul devastate de cutremur a înrăutățit criza locuințelor din Turcia, determinând o creștere suplimentară a prețurilor chiriilor deja în creștere. Ankara analizează un proiect de lege care să introducă pedepse cu închisoarea pentru proprietarii care cresc prețurile în mod abuziv.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.