sâmbătă, aprilie 20, 2024

Turcia: Prețurile la chirii au crescut cu 117% într-un an

Prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 117% într-un an în Turcia, potrivit unui studiu realizat de BETAM, citat de Gazete Duvar.

Conform studiului al Centrului de Cercetare Economică și Socială a Universității Bahçeşehir (BETAM), chiriile au crescut în medie cu 117 la sută pe o bază anuală în aprilie în Turcia, iar în provinciile afectat de cutremur prețul s-a dublat.

Costul mediu de închiriere pe metru pătrat a devenit 105,2 lire turcești pe lună în aprilie, iar această cifră a fost înregistrată ca 130,4 lire pentru Istanbul, 84,6 lire pentru Ankara și 100 lire pentru İzmir.

Chiria medie lunară în Istanbul a depășit 13.000 de lire, deși aproape jumătate din populație câștigă salariul minim de 8.506 de lire.

Provincia cu carea mai mare creștere

Provincia care a înregistrat cea mai mare creștere anuală a chiriei a fost Trabzon, cu o creștere de 300%. Trabzon a fost urmată de Malatya (258,8 la sută), Ankara (192,2 la sută) și Denizli (187,2 la sută).

În zona cutremurului, Adıyaman a fost provincia care a marcat cea mai mare creștere anuală a chiriei cu 111,2 la sută. Chiriile au crescut în medie cu 101,4% în Hatay.

Potrivit acestor date, prețurile chiriilor din Hatay și Adıyaman s-au dublat cu comparativ cu prețurile în de acum trei luni.

Un exod din provinciile din sud-estul devastate de cutremur a înrăutățit criza locuințelor din Turcia, determinând o creștere suplimentară a prețurilor chiriilor deja în creștere. Ankara analizează un proiect de lege care să introducă pedepse cu închisoarea pentru proprietarii care cresc prețurile în mod abuziv.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.