marți, septembrie 12, 2023

Turcia: Pragul foamei depășește salariul minim pe economie în ultimele două luni

Pragul foamei din Turcia a atins 12.198 de lire turcești (459 de dolari) în august, depășind salariul minim de 11.402 de lire, (429 de dolari) două luni la rând, conform Confederației Sindicatelor Turce (Türk-İş).

Pragul foametei din Turcia, care indică suma minimă de bani necesară pentru a salva de la foamete o familie de patru membrii, a devenit 12.198 de lire turcești (459 dolari) în august.

Salariul minim a fost majorat cu aproximativ 34% la 11.402 lire (429 dolari) pentru a doua jumătate a anului 2023. Pragul de sărăcie al țării a crescut la 39.733 de lire în iulie, de peste trei ori salariul minim.

Inflația alimentară continuă să afecteze Turcia

Creșterea cheltuielilor minime pentru de o familie de patru persoane din capitala Ankara pentru alimente a fost raportată la 4,63 la sută față de luna precedentă. Creșterea cumulativă din ultimele 12 luni a fost, de asemenea, calculată la 77,04%.

În luna august, a existat o creștere cu 12% a prețurilor la lapte, o creștere cu 14% a prețurilor la iaurt și o creștere cu 26% a prețurilor la brânzeturi. Prețurile laptelui cu etichetă a ajuns la 21,5 de lire/litru, iar brânza la 117,5 lire/kilogramul.

Pâinea costă aproape 700 de lire turcești pe lună

Calculat pe baza a 200 de grame de pâine albă vândută cu 6,5 lire în Ankara, costul lunar al pâinii pentru o familie de patru persoane a fost de 682,5 lire.

Prețul mediu pe kg de legume a fost de 25,50 lire, iar prețul mediu pe kg de fructe a fost de 34,69 lire.

Untul 220 de lire turcești

În decurs de o lună, uleiul de măsline, untul, margarina și uleiul de floarea soarelui au înregistrat creșteri de preț cu 24%, 22%, 8% și, respectiv, 5%. Prețul uleiului de floarea soarelui cu etichetă privată a ajuns la 40 ire/kg și al untului la 220 lire/kg.

Exportul de ulei de măsline suspendat

Exporturile de ulei de măsline au fost suspendate până la 1 noiembrie din cauza creșterii rapide a prețurilor interne, în media de 251 lire.

Prețul sării a crescut cu 20%, în timp ce dulceața a crescut cu 15%, mierea și zahărul au crescut ambele cu 13%, iar prețurile la ceai au crescut cu 3%.

În ciuda afirmațiilor noii administrații economice a Turciei cu privire la modul în care trecerea lor către politicile ortodoxe ar reduce inflația, problema inflației de lungă durată a țării nu s-a îmbunătățit încă.

„Zilele Culturii României” la Istanbul: Dimitrie Cantemir celebrat timp de 5 zile

Ministerul Culturii și Turismului din Turcia sprijină și evenimentele culturale desfășurate în perioada 5-10 septembrie, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la relațiile diplomatice dintre Turcia și România și a Anului Cultural Dimitri Cantemir 2023.

Turcia: Elevii se întorc la școală! Noi reguli pentru anul școlar 2023-2024

Într-un mesaj care precede redeschiderea școlii, ministrul Educației Yusuf Tekin a îndemnat părinții, profesorii și elevii să-și împărtășească responsabilitatea pentru educație, subliniind că aceasta este esențială pentru viitorul copiilor și bunăstarea națiunii.

Sondaj. Majoritatea turcilor nemulțumiți de sistemului de învățământ

Rezultatele sondajului au fost anunțate pe rețelele sociale de Centrul de Cercetare Socială, Yöneylem, în momentului începerii anului școlar 2023-2024, pentru aproape 20 de milioane de elevi din Turcia.

Istanbul sub ape! 12 persoane rănite și 2 decedate din cauza inundațiilor

Biroul primăriei din Istanbul a făcut o declarație cu privire la ploaia abundentă care a inundat unele cartiere din oraș.

Apelul disperat al unui explorator american prins într-o peșteră din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Federației Turce de Speologie (TUMAF), Yaman Özakın, a transmis că metodele de scoate a lui Dickey – fie cu targă, fie ajutându-l să iasă singur – rămâne o parte critică a eforturilor de salvare în curs, care ar putea dura săptămâni întregi.