joi, iunie 20, 2024

Turcia: Pragul foamei depășește salariul minim pe economie în ultimele două luni

Pragul foamei din Turcia a atins 12.198 de lire turcești (459 de dolari) în august, depășind salariul minim de 11.402 de lire, (429 de dolari) două luni la rând, conform Confederației Sindicatelor Turce (Türk-İş).

Pragul foametei din Turcia, care indică suma minimă de bani necesară pentru a salva de la foamete o familie de patru membrii, a devenit 12.198 de lire turcești (459 dolari) în august.

Salariul minim a fost majorat cu aproximativ 34% la 11.402 lire (429 dolari) pentru a doua jumătate a anului 2023. Pragul de sărăcie al țării a crescut la 39.733 de lire în iulie, de peste trei ori salariul minim.

Inflația alimentară continuă să afecteze Turcia

Creșterea cheltuielilor minime pentru de o familie de patru persoane din capitala Ankara pentru alimente a fost raportată la 4,63 la sută față de luna precedentă. Creșterea cumulativă din ultimele 12 luni a fost, de asemenea, calculată la 77,04%.

În luna august, a existat o creștere cu 12% a prețurilor la lapte, o creștere cu 14% a prețurilor la iaurt și o creștere cu 26% a prețurilor la brânzeturi. Prețurile laptelui cu etichetă a ajuns la 21,5 de lire/litru, iar brânza la 117,5 lire/kilogramul.

Pâinea costă aproape 700 de lire turcești pe lună

Calculat pe baza a 200 de grame de pâine albă vândută cu 6,5 lire în Ankara, costul lunar al pâinii pentru o familie de patru persoane a fost de 682,5 lire.

Prețul mediu pe kg de legume a fost de 25,50 lire, iar prețul mediu pe kg de fructe a fost de 34,69 lire.

Untul 220 de lire turcești

În decurs de o lună, uleiul de măsline, untul, margarina și uleiul de floarea soarelui au înregistrat creșteri de preț cu 24%, 22%, 8% și, respectiv, 5%. Prețul uleiului de floarea soarelui cu etichetă privată a ajuns la 40 ire/kg și al untului la 220 lire/kg.

Exportul de ulei de măsline suspendat

Exporturile de ulei de măsline au fost suspendate până la 1 noiembrie din cauza creșterii rapide a prețurilor interne, în media de 251 lire.

Prețul sării a crescut cu 20%, în timp ce dulceața a crescut cu 15%, mierea și zahărul au crescut ambele cu 13%, iar prețurile la ceai au crescut cu 3%.

În ciuda afirmațiilor noii administrații economice a Turciei cu privire la modul în care trecerea lor către politicile ortodoxe ar reduce inflația, problema inflației de lungă durată a țării nu s-a îmbunătățit încă.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.