joi, februarie 15, 2024

Turcia! Legenda Basilica Therma, una dintre cele mai vechi tratament termale din lume

Băile romane, Basilica Therma, cunoscută sub numele de „Fiica Regelui” (în turcă: Kral Kızı Hamamı sau Sarıkaya Roma Hamamı) este un oraș balnear roman antic situat în provincia Yozgat, din Turcia.

Basilica Therma, care a fost descoperită după săpăturile efectuate în 2014, atrage atenția prin arhitectura sa interesantă, istoria și apa cu o temperatură de 45 de grade care se menține de peste 2.000 de ani.

Baia termală a fost construită în secolul al II-lea și folosită în perioadele bizantină și otomană și continuă să fie deschisă publicului până în ziua de azi.

Piscina termala mare măsoară 23 de metri și are o adâncime de 1,34 metri. Apa din piscină este de aproximativ 45°C. Baia este adăugată pe Lista UNESCO a Site-urilor Patrimoniului Mondial Lista indicativă în 2018.

Legenda izvoarelor termale

Fiica unuia dintre regii romani care locuia în Kayseri se îmbolnăvește de o boală incurabilă. Regele își duce fiica la mulți medici și face totul pentru tratarea acesteia, însă nu exista leac pentru ea.

În acele zile, în Sarıkaya era stuf și mlaștină, iar într-un loc s-a format un mic iaz unde era apa fierbinte, transformându-se într-o baie caldă și noroioasă.

Boala fetei progresează zi de zi, iar durerea de genunchi o împiedică pe fată să se mai miște liber. Astăzi, boala fetei este cunoscută ca și reumatismul.

Astfel, regele își trimite fata să viziteze locul unde se găsește această apă fierbinte, ca o ultimă soluție.

Biata fată, lipsită de speranță, rătăcește în jurul acestui iaz noroios pentru a se consola. Stând o vreme în noroi și în apa fierbinte, starea fetei începea să se îmbunătățească.

Genunchii nu o mai dureau atât de tare, iar mersul nu mai era atât de încet. După o vreme, se dovedește că fata regelui și-a revenit complet. 

Atunci, tatăl fetei a cerut să construiască un bazin de marmură, înconjurat de pietre mari tăiate, și s-a ridicat un oraș în jurul acestui bazin, unde nu mai era nimeni înainte. Numele fiicei regelui este dat acestui nou oraș.

Numele acestui oraș cu o populație de 70.000 de suflete este „Öper” sau „Hoperi”.Din păcate, acest mare oraș a fost distrus de un cutremur, iar tot ce a rămas doar băile.

Banca Centrală a Turciei estimează o rată a inflației de 36% pentru 2024

Fatih Karahan, proaspăt numit guvernator al Băncii Centrale, a împărtășit primul raport al anului asupra inflației în cadrul unei ședințe.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Istanbul: Cheltuielile pentru o familie de patru persoane depășește 53.000 de lire

Agenția de Planificare a Municipalității din Istanbul (İPA), condusă de opoziție a dezvăluit date care arată că costul vieții în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a crescut cu o medie de 80,29% în ultimul an.