joi, februarie 9, 2023

Turcia: Poliția a intervenit la un târg de carte, pe motiv că 3 cărți au fost interzise de un tribunal

Poliția din Turcia a confiscat copii a trei cărți la un târg de carte din provincia estică Tunceli, pe motiv că au fost interzise de un tribunal, conform Turkish Minutes.

Polițiștii au confiscat copii ale celor trei cărți la târgul de carte Zilele Cărții Munzur din Tunceli, care se vor desfășura în perioada 17-20 iulie.

Cărțile au fost confiscate pe baza unei hotărâri judecătorești din 2017 care a impus interzicerea vânzării lor și a cerut confiscarea lor.

Cărțile confiscate sunt „İsyandan İnşaya Kürdistan Özgürlük Hareketi”, „De la revoltă la Ridicarea Kurdistanului”, publicate de Editura Dipnot; „Bir Başka Kandil””(Alt Kandil) de la Editura Tekin; și „Bütün Yazıları” , „Toate scrierile”, de İbrahim Kaypakkaya, unul dintre liderii mișcării comuniste din Turcia, publicat de Umut.

Președintele YAYKOOPm Elif Akkaya, care se numără printre organizatorii târgului de carte, a fost chemat de autorități să depună mărturie cu privire la vânzarea cărților interzise.

Editurile susțin că nu au fost informate cu privire la decizia judecătorească care a interzis vânzarea celor trei cărți.

Footnote Publishing a declarat că va continua să apere libertățile și gândirea critică prin cărți și că au deplină încredere că societatea turcă este suficient de iluminată pentru a nu-și construi viitorul pe interzicerea cărților.

30 de edituri închide. 670 de cărți interzise

Ccel puțin 30 de edituri au fost închise prin decrete guvernamentale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, în timp ce peste 670 de cărți au fost confiscate pentru presupusa diseminare a „propagandei unei organizații teroriste”.

De la o lovitură de stat eșuată din Turcia din iulie 2016, un număr tot mai mare de cărți au fost scoase în afara legii și confiscate, unele chiar considerate dovezi ale criminalității, ceea ce a generat o mare îngrijorare în rândul editorilor, autorilor și cititorilor.Alte 135.000 de cărți au fost interzise din bibliotecile publice pe aceleași motive.

Potrivit unei declarații a Ministrului Educației turc de la acea vreme, Ziya Selçuk, în 2019, peste 300.000 de cărți au fost scoase din școli și biblioteci turcești și distruse de la tentativa de lovitură de stat din 2016. Unele dintre aceste cărți au fost distruse deoarece au fost publicate de companii legate de mișcarea Gulen.

Turcia: Mama și copilul ei de 6 luni scoși de sub dărâmături după 29 de ore 

Hülya Yılmaz, în vârstă de 30 de ani, și copilul ei, Ayşe Vera Yılmaz, în vârstă de 6 luni, au fost salvați 29 de ore mai târziu de sub dărâmăturile clădirii distruse din districtul Odabaşı, din Hatay.

VIDEO! Dezastru în Turcia! Cutremur de 7,4 magnitudine. 284 de morți și 2.323 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter s-a produs în cartierul Pazarcık, din provincia sudică, Kahramanmaraş, conform presei turcești.

Victimele cutremurelor cer ajutor pe Twitter. Ankara restricționează platforma în țară

Utilizatorii de Twitter, principala platformă din Turcia, au întâmpinat probleme la accesarea pe 8 februarie,

Turcia: Copil prins sub dărâmături așteaptă să fie salvat

Cetățenii au încercat să-l ajute, însă nu au putut scoate copilul afară, în schimb i-au dat apă și l-au învelit cu pilota.

Clădire veche de 1 an vândută ca „rezistentă la cutremur” s-a prăbușit

În anunțul privind imobilul se precizează că apartamentele vândute cu 2 850 000 de lire respectă reglementările cutremurelor.

Cutremur din Turcia! Elon Mask vrea să trimită sateliți Starlink 

Omul de afaceri miliardar Elon Musk, proprietarul Twitter și Tesla, anunțat pe contul său de Twitter că a existat o mare problemă de comunicare în Turcia după cutremur și că, dacă guvernul turc ar aproba ar putea trimite sateliții Starlink pentru ajutor.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Apel disperat! Risc de răpiri în Turcia! : „ Nu mai distribuiți poze cu copii dispăruți în urma cutremurelor.”

Ümit Hakan Karakaya, fondatorul Asociației Internaționale pentru Cercetarea și Abuzul Copiilor Dispăruți (UKAİM), a avertizat împotriva poveștilor similare cutremurului din 17 august.