vineri, iulie 15, 2022

Turcia: Poliția a intervenit la un târg de carte, pe motiv că 3 cărți au fost interzise de un tribunal

Poliția din Turcia a confiscat copii a trei cărți la un târg de carte din provincia estică Tunceli, pe motiv că au fost interzise de un tribunal, conform Turkish Minutes.

Polițiștii au confiscat copii ale celor trei cărți la târgul de carte Zilele Cărții Munzur din Tunceli, care se vor desfășura în perioada 17-20 iulie.

Cărțile au fost confiscate pe baza unei hotărâri judecătorești din 2017 care a impus interzicerea vânzării lor și a cerut confiscarea lor.

Cărțile confiscate sunt „İsyandan İnşaya Kürdistan Özgürlük Hareketi”, „De la revoltă la Ridicarea Kurdistanului”, publicate de Editura Dipnot; „Bir Başka Kandil””(Alt Kandil) de la Editura Tekin; și „Bütün Yazıları” , „Toate scrierile”, de İbrahim Kaypakkaya, unul dintre liderii mișcării comuniste din Turcia, publicat de Umut.

Președintele YAYKOOPm Elif Akkaya, care se numără printre organizatorii târgului de carte, a fost chemat de autorități să depună mărturie cu privire la vânzarea cărților interzise.

Editurile susțin că nu au fost informate cu privire la decizia judecătorească care a interzis vânzarea celor trei cărți.

Footnote Publishing a declarat că va continua să apere libertățile și gândirea critică prin cărți și că au deplină încredere că societatea turcă este suficient de iluminată pentru a nu-și construi viitorul pe interzicerea cărților.

30 de edituri închide. 670 de cărți interzise

Ccel puțin 30 de edituri au fost închise prin decrete guvernamentale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, în timp ce peste 670 de cărți au fost confiscate pentru presupusa diseminare a „propagandei unei organizații teroriste”.

De la o lovitură de stat eșuată din Turcia din iulie 2016, un număr tot mai mare de cărți au fost scoase în afara legii și confiscate, unele chiar considerate dovezi ale criminalității, ceea ce a generat o mare îngrijorare în rândul editorilor, autorilor și cititorilor.Alte 135.000 de cărți au fost interzise din bibliotecile publice pe aceleași motive.

Potrivit unei declarații a Ministrului Educației turc de la acea vreme, Ziya Selçuk, în 2019, peste 300.000 de cărți au fost scoase din școli și biblioteci turcești și distruse de la tentativa de lovitură de stat din 2016. Unele dintre aceste cărți au fost distruse deoarece au fost publicate de companii legate de mișcarea Gulen.

Fostul membru al partidului lui Erdogan va dezvălui totul despre armele livrate civililor în timpul puciului eșuat din 2016

Fostul membru al partidului lui Erdogan va dezvălui totul despre armele livrate civililor în timpul puciului eșuat din 2016

Magia Bairamului de pe vremuri. Cum obișnuiau să sărbătorească musulmanii din Dobrogea 

Ziua de bairam pentru copilul musulman din Dobrogea era cea mai fericită zi. Părinții îl luai haine noi și urmau de dimineață să meargă cu colindul împreună cu prietenii, unde primeau mici cadouri. Unde mai pui că, trei zile aveau și liber de la școală. Așa, își amintesc zilele de Bairam, Ozgur Seit, tătar ieșit la pensie, din Mangalia și vecinul său turc, care obișnuiește să-l viziteze.

Liderii din Armenia și Turcia poartă o rară discuție telefonică

Apelul de luni a venit după ce Ankara și Erevan, la 1 iulie, au făcut o descoperire în timpul discuțiilor de la Viena, unde diplomații lor au convenit să deschidă granița terestră comună a țărilor pentru resortisanții țărilor terțe și să înceapă zboruri directe de marfă.

Noapte de coșmar în Istanbul! Număr uriaș de fulgere și inundații

Potrivit declarației făcute de Municipiul Metropolitan din Istanbul (IMM), ploaia a fost însoțită de fulgere intense și tunete pe tot parcursul nopții a fost mai intensă în jurul Bosforului de pe malul anatolian și pe toată partea europeană.

Turcia: Poliția a intervenit la un târg de carte, pe motiv că 3 cărți au fost interzise de un tribunal

Polițiștii au confiscat copii ale celor trei cărți la târgul de carte Zilele Cărții Munzur din Tunceli, care se vor desfășura în perioada 17-20 iulie.

80% dintre tinerii din  Generația Z nu susțin partidul lui Erdogan

Conform Gezici Research, generația Z va reprezenta 11,8% din populația adultă cu drept de vot a Turciei până când vor avea loc alegerile din iunie 2023.

Scrisoare către Ursula von Der Leyen pentru a opri respingerile de la granița Greciei

44 de organizații și susținători ai drepturilor omului au semnat o scrisoare comună adresandu-se oficialilor Uniunii Europene, cerându-le să-și extindă sprijinul pentru a opri respingerea la granița turco-greacă, conform Stockholm Center for Freedom.

Documentar cutremurator! „Autobuzul albastru”: Mărturisirile cadeților despre puciul din 15 iulie 2016

Documentarul de 44 de minute, subtitrat în 14 limbi, intitulat „Mavi Otobüs”, „Autobuzul albastru”,  dă voce a șase cadeți ai forțelor aeriene care vorbesc despre evenimentele cheie care s-au desfășurat înainte, în timpul și după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.