sâmbătă, iulie 13, 2024

Turcia: Poliția a intervenit la un târg de carte, pe motiv că 3 cărți au fost interzise de un tribunal

Poliția din Turcia a confiscat copii a trei cărți la un târg de carte din provincia estică Tunceli, pe motiv că au fost interzise de un tribunal, conform Turkish Minutes.

Polițiștii au confiscat copii ale celor trei cărți la târgul de carte Zilele Cărții Munzur din Tunceli, care se vor desfășura în perioada 17-20 iulie.

Cărțile au fost confiscate pe baza unei hotărâri judecătorești din 2017 care a impus interzicerea vânzării lor și a cerut confiscarea lor.

Cărțile confiscate sunt „İsyandan İnşaya Kürdistan Özgürlük Hareketi”, „De la revoltă la Ridicarea Kurdistanului”, publicate de Editura Dipnot; „Bir Başka Kandil””(Alt Kandil) de la Editura Tekin; și „Bütün Yazıları” , „Toate scrierile”, de İbrahim Kaypakkaya, unul dintre liderii mișcării comuniste din Turcia, publicat de Umut.

Președintele YAYKOOPm Elif Akkaya, care se numără printre organizatorii târgului de carte, a fost chemat de autorități să depună mărturie cu privire la vânzarea cărților interzise.

Editurile susțin că nu au fost informate cu privire la decizia judecătorească care a interzis vânzarea celor trei cărți.

Footnote Publishing a declarat că va continua să apere libertățile și gândirea critică prin cărți și că au deplină încredere că societatea turcă este suficient de iluminată pentru a nu-și construi viitorul pe interzicerea cărților.

30 de edituri închide. 670 de cărți interzise

Ccel puțin 30 de edituri au fost închise prin decrete guvernamentale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, în timp ce peste 670 de cărți au fost confiscate pentru presupusa diseminare a „propagandei unei organizații teroriste”.

De la o lovitură de stat eșuată din Turcia din iulie 2016, un număr tot mai mare de cărți au fost scoase în afara legii și confiscate, unele chiar considerate dovezi ale criminalității, ceea ce a generat o mare îngrijorare în rândul editorilor, autorilor și cititorilor.Alte 135.000 de cărți au fost interzise din bibliotecile publice pe aceleași motive.

Potrivit unei declarații a Ministrului Educației turc de la acea vreme, Ziya Selçuk, în 2019, peste 300.000 de cărți au fost scoase din școli și biblioteci turcești și distruse de la tentativa de lovitură de stat din 2016. Unele dintre aceste cărți au fost distruse deoarece au fost publicate de companii legate de mișcarea Gulen.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.