sâmbătă, iunie 22, 2024

Documentar cutremurator! „Autobuzul albastru”: Mărturisirile cadeților despre puciul din 15 iulie 2016

Un documentar care relatează poveștile cadeților militari din Turcia, dintre care sute au fost condamnați pe nedrept din cauza presupusei lor implicări într-o lovitură de stat eșuată din 2016, a fost difuzat în premieră pe YouTube, atrăgând atenția la nivel internațional, conform Stockholm Center for Freedom.

Documentarul de 44 de minute, subtitrat în 14 limbi, intitulat „Mavi Otobüs”, „Autobuzul albastru”,  dă voce a șase cadeți ai forțelor aeriene care vorbesc despre evenimentele cheie care s-au desfășurat înainte, în timpul și după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Cadeții Halit Tunç, Adnan Yıldız, Lokman Hekim Avcı, Rıdvan Aydın, İhsan Kurt și Samet Yazgaç, care au părăsit Turcia temându-se pentru viața lor și trăiesc în prezent în străinătate, au spus că au filmat documentarul în patru țări „pentru libertatea prietenilor și înțelegerea adevărului.”

Cadeții credeau că se confruntă cu un atac terorist

Cadeți militari au negat că au participat la tentativa de lovitură de stat și au spus că acţionează doar la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist în noaptea tentativei de lovitură de stat. Zeci de cadeți militari care au primit condamnări pe viață pentru acuzații de lovitură de stat au fost eliberați din închisoare în ultimele luni pentru a fi rejudecați după ce Curtea Supremă de Apel a țării le-a anulat sentința. Cadeții erau în închisoare de aproximativ șase ani.

Titlul documentarului se referă la autobuzele în care s-au urcat  sute de cadeți în noaptea tentativei de lovitură de stat la ordinul comandanților lor, crezând că se vor confrunta cu un atac terorist. Cu toate acestea, s-au trezit brusc în mijlocul unei mulțimi furioase, conform documentarului, care a dus la linșarea a doi cadeți, Murat Tekin și Ragıp Enes Katran.

335 condamnări pe viață

În urma tentativei de lovitură de stat, 16.409 de cadeți militari au fost expulzați din academii prin decrete-lege de urgență fără să fie supuse controlului  judiciar sau  parlamentar, iar 355 dintre ei au fost condamnați la închisoare pe viață. În prezent, 209 de cadeți sunt încă în spatele gratiilor.

250.000 de spectatori în 24 de ore

Documentarul, care a ajuns la peste 250.000 de spectatori în prima zi a lansării, a primit recenzii pozitive de la mulți, inclusiv de la jurnalişti.

„Pe 15 iulie, s-au trezit într-un linșaj. Au vorbit despre asta de multe ori în instanță. Au petrecut luni și ani în închisoare. Vocile lor abia se auzeau. Acum ei… povestesc despre marea nedreptate cu care s-au confruntat. Ia-ți 45 de minute din timpul tău pentru a-l urmări”, a spus jurnalistul Banu Güven,  într-o postare pe Twitter.

Avocatul și autoarea Hürrem Sönmez a mai spus că, în calitate de „persoană fobică de arme, fără simpatii militare”, a găsit ceea ce se spunea în documentar de-a dreptul îngrozitor.

„Trebuie să vină dreptate și pentru studenții care sunt încă în detenție, chiar dacă au trecut 6 ani de când se află după gratii. Cred că toată lumea ar trebui să urmărească cum au fost furate viețile acestor oameni. Sper că cei care au folosit acești copii ca momeală și i-au aruncat în fața mulțimii pe 15 iulie să nu scape cu asta”, scrie Sönmez.

Tentativa de lovitură de stat a luat viețile a 251 de persoane și a fost oprită peste noapte.

Imediat după puciul eșuat, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, au dat vina pe mișcarea Gülen bazată pe credință. Mișcarea neagă cu tărie orice implicare.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.