luni, martie 20, 2023

Documentar cutremurator! „Autobuzul albastru”: Mărturisirile cadeților despre puciul din 15 iulie 2016

Un documentar care relatează poveștile cadeților militari din Turcia, dintre care sute au fost condamnați pe nedrept din cauza presupusei lor implicări într-o lovitură de stat eșuată din 2016, a fost difuzat în premieră pe YouTube, atrăgând atenția la nivel internațional, conform Stockholm Center for Freedom.

Documentarul de 44 de minute, subtitrat în 14 limbi, intitulat „Mavi Otobüs”, „Autobuzul albastru”,  dă voce a șase cadeți ai forțelor aeriene care vorbesc despre evenimentele cheie care s-au desfășurat înainte, în timpul și după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Cadeții Halit Tunç, Adnan Yıldız, Lokman Hekim Avcı, Rıdvan Aydın, İhsan Kurt și Samet Yazgaç, care au părăsit Turcia temându-se pentru viața lor și trăiesc în prezent în străinătate, au spus că au filmat documentarul în patru țări „pentru libertatea prietenilor și înțelegerea adevărului.”

Cadeții credeau că se confruntă cu un atac terorist

Cadeți militari au negat că au participat la tentativa de lovitură de stat și au spus că acţionează doar la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist în noaptea tentativei de lovitură de stat. Zeci de cadeți militari care au primit condamnări pe viață pentru acuzații de lovitură de stat au fost eliberați din închisoare în ultimele luni pentru a fi rejudecați după ce Curtea Supremă de Apel a țării le-a anulat sentința. Cadeții erau în închisoare de aproximativ șase ani.

Titlul documentarului se referă la autobuzele în care s-au urcat  sute de cadeți în noaptea tentativei de lovitură de stat la ordinul comandanților lor, crezând că se vor confrunta cu un atac terorist. Cu toate acestea, s-au trezit brusc în mijlocul unei mulțimi furioase, conform documentarului, care a dus la linșarea a doi cadeți, Murat Tekin și Ragıp Enes Katran.

335 condamnări pe viață

În urma tentativei de lovitură de stat, 16.409 de cadeți militari au fost expulzați din academii prin decrete-lege de urgență fără să fie supuse controlului  judiciar sau  parlamentar, iar 355 dintre ei au fost condamnați la închisoare pe viață. În prezent, 209 de cadeți sunt încă în spatele gratiilor.

250.000 de spectatori în 24 de ore

Documentarul, care a ajuns la peste 250.000 de spectatori în prima zi a lansării, a primit recenzii pozitive de la mulți, inclusiv de la jurnalişti.

„Pe 15 iulie, s-au trezit într-un linșaj. Au vorbit despre asta de multe ori în instanță. Au petrecut luni și ani în închisoare. Vocile lor abia se auzeau. Acum ei… povestesc despre marea nedreptate cu care s-au confruntat. Ia-ți 45 de minute din timpul tău pentru a-l urmări”, a spus jurnalistul Banu Güven,  într-o postare pe Twitter.

Avocatul și autoarea Hürrem Sönmez a mai spus că, în calitate de „persoană fobică de arme, fără simpatii militare”, a găsit ceea ce se spunea în documentar de-a dreptul îngrozitor.

„Trebuie să vină dreptate și pentru studenții care sunt încă în detenție, chiar dacă au trecut 6 ani de când se află după gratii. Cred că toată lumea ar trebui să urmărească cum au fost furate viețile acestor oameni. Sper că cei care au folosit acești copii ca momeală și i-au aruncat în fața mulțimii pe 15 iulie să nu scape cu asta”, scrie Sönmez.

Tentativa de lovitură de stat a luat viețile a 251 de persoane și a fost oprită peste noapte.

Imediat după puciul eșuat, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, au dat vina pe mișcarea Gülen bazată pe credință. Mișcarea neagă cu tărie orice implicare.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.