vineri, iulie 15, 2022

Documentar cutremurator! „Autobuzul albastru”: Mărturisirile cadeților despre puciul din 15 iulie 2016

Un documentar care relatează poveștile cadeților militari din Turcia, dintre care sute au fost condamnați pe nedrept din cauza presupusei lor implicări într-o lovitură de stat eșuată din 2016, a fost difuzat în premieră pe YouTube, atrăgând atenția la nivel internațional, conform Stockholm Center for Freedom.

Documentarul de 44 de minute, subtitrat în 14 limbi, intitulat „Mavi Otobüs”, „Autobuzul albastru”,  dă voce a șase cadeți ai forțelor aeriene care vorbesc despre evenimentele cheie care s-au desfășurat înainte, în timpul și după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Cadeții Halit Tunç, Adnan Yıldız, Lokman Hekim Avcı, Rıdvan Aydın, İhsan Kurt și Samet Yazgaç, care au părăsit Turcia temându-se pentru viața lor și trăiesc în prezent în străinătate, au spus că au filmat documentarul în patru țări „pentru libertatea prietenilor și înțelegerea adevărului.”

Cadeții credeau că se confruntă cu un atac terorist

Cadeți militari au negat că au participat la tentativa de lovitură de stat și au spus că acţionează doar la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist în noaptea tentativei de lovitură de stat. Zeci de cadeți militari care au primit condamnări pe viață pentru acuzații de lovitură de stat au fost eliberați din închisoare în ultimele luni pentru a fi rejudecați după ce Curtea Supremă de Apel a țării le-a anulat sentința. Cadeții erau în închisoare de aproximativ șase ani.

Titlul documentarului se referă la autobuzele în care s-au urcat  sute de cadeți în noaptea tentativei de lovitură de stat la ordinul comandanților lor, crezând că se vor confrunta cu un atac terorist. Cu toate acestea, s-au trezit brusc în mijlocul unei mulțimi furioase, conform documentarului, care a dus la linșarea a doi cadeți, Murat Tekin și Ragıp Enes Katran.

335 condamnări pe viață

În urma tentativei de lovitură de stat, 16.409 de cadeți militari au fost expulzați din academii prin decrete-lege de urgență fără să fie supuse controlului  judiciar sau  parlamentar, iar 355 dintre ei au fost condamnați la închisoare pe viață. În prezent, 209 de cadeți sunt încă în spatele gratiilor.

250.000 de spectatori în 24 de ore

Documentarul, care a ajuns la peste 250.000 de spectatori în prima zi a lansării, a primit recenzii pozitive de la mulți, inclusiv de la jurnalişti.

„Pe 15 iulie, s-au trezit într-un linșaj. Au vorbit despre asta de multe ori în instanță. Au petrecut luni și ani în închisoare. Vocile lor abia se auzeau. Acum ei… povestesc despre marea nedreptate cu care s-au confruntat. Ia-ți 45 de minute din timpul tău pentru a-l urmări”, a spus jurnalistul Banu Güven,  într-o postare pe Twitter.

Avocatul și autoarea Hürrem Sönmez a mai spus că, în calitate de „persoană fobică de arme, fără simpatii militare”, a găsit ceea ce se spunea în documentar de-a dreptul îngrozitor.

„Trebuie să vină dreptate și pentru studenții care sunt încă în detenție, chiar dacă au trecut 6 ani de când se află după gratii. Cred că toată lumea ar trebui să urmărească cum au fost furate viețile acestor oameni. Sper că cei care au folosit acești copii ca momeală și i-au aruncat în fața mulțimii pe 15 iulie să nu scape cu asta”, scrie Sönmez.

Tentativa de lovitură de stat a luat viețile a 251 de persoane și a fost oprită peste noapte.

Imediat după puciul eșuat, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, au dat vina pe mișcarea Gülen bazată pe credință. Mișcarea neagă cu tărie orice implicare.

Documentar cutremurator! „Autobuzul albastru”: Mărturisirile cadeților despre puciul din 15 iulie 2016

Documentarul de 44 de minute, subtitrat în 14 limbi, intitulat „Mavi Otobüs”, „Autobuzul albastru”,  dă voce a șase cadeți ai forțelor aeriene care vorbesc despre evenimentele cheie care s-au desfășurat înainte, în timpul și după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

80% dintre tinerii din  Generația Z nu susțin partidul lui Erdogan

Conform Gezici Research, generația Z va reprezenta 11,8% din populația adultă cu drept de vot a Turciei până când vor avea loc alegerile din iunie 2023.

CEDO ar putea cere suspendarea Turciei, dacă continuă să refuze eliberarea filantropului Osman Kavala

Sentința CEDO, din 11 iulie, este ultimul pas în „procedurile de încălcare a dreptului comunitar” care ar putea duce la suspendarea Turciei din Consiliul European , al cărui membru fondator este.

Noapte de coșmar în Istanbul! Număr uriaș de fulgere și inundații

Potrivit declarației făcute de Municipiul Metropolitan din Istanbul (IMM), ploaia a fost însoțită de fulgere intense și tunete pe tot parcursul nopții a fost mai intensă în jurul Bosforului de pe malul anatolian și pe toată partea europeană.

Magia Bairamului de pe vremuri. Cum obișnuiau să sărbătorească musulmanii din Dobrogea 

Ziua de bairam pentru copilul musulman din Dobrogea era cea mai fericită zi. Părinții îl luai haine noi și urmau de dimineață să meargă cu colindul împreună cu prietenii, unde primeau mici cadouri. Unde mai pui că, trei zile aveau și liber de la școală. Așa, își amintesc zilele de Bairam, Ozgur Seit, tătar ieșit la pensie, din Mangalia și vecinul său turc, care obișnuiește să-l viziteze.

Scrisoare către Ursula von Der Leyen pentru a opri respingerile de la granița Greciei

44 de organizații și susținători ai drepturilor omului au semnat o scrisoare comună adresandu-se oficialilor Uniunii Europene, cerându-le să-și extindă sprijinul pentru a opri respingerea la granița turco-greacă, conform Stockholm Center for Freedom.

Liderii din Armenia și Turcia poartă o rară discuție telefonică

Apelul de luni a venit după ce Ankara și Erevan, la 1 iulie, au făcut o descoperire în timpul discuțiilor de la Viena, unde diplomații lor au convenit să deschidă granița terestră comună a țărilor pentru resortisanții țărilor terțe și să înceapă zboruri directe de marfă.

Fostul membru al partidului lui Erdogan va dezvălui totul despre armele livrate civililor în timpul puciului eșuat din 2016

Fostul membru al partidului lui Erdogan va dezvălui totul despre armele livrate civililor în timpul puciului eșuat din 2016