miercuri, noiembrie 20, 2024

Turcia pe urmele președintei Găgăuziei, după ce a început să susțină occidentul


Regimul Erdogan a vizat-o pe președinta regiunii autonome a Găgăuziei, care a susținut politica pro-occidentală a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în locul Turciei și Rusiei. 

Seyfullah Türksoy, un jurnalist afiliat guvernului turc, cunoscut pentru opiniile sale turco-naționaliste, critică recentele discursurile Irinei Vlah, în limba română în loc de rusă, susținând că acest lucru simbolizează schimbare a axei.

Jurnalistul Seyfullah Türksoy, în articolul „Președinte al Diplomației Publice pe Drumului Mătăsii”, a scris despre motivele Irinei Vlah.

„Se observă că Irina Vlah, despre care se știe că este pro-rusă și vorbește adesea în rusă, și-a schimbat recent axa și încearcă să îmbunătățească relațiile cu Statele Unite, păstrând distanța față de relațiile cu Turcia. Politicile pro-UE ale actualului Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, au un mare impact în acest sens. Se afirmă că, în timp ce președintele Găgăuziei are grijă să nu obțină reacția Rusiei, în schimb, este în contact personal cu UE și Europa, iar discursurile sale sunt preponderent în limba română în ultima vreme. Se susține că motivul pentru aceasta este unirea Moldovei cu România, care este scopul Uniunii Europene, iar Irina Vlah are sarcina de a crea infrastructura pentru aceasta”, scrie jurnalistul în articol. 

Irina Vlah alături de președintele turc, Recep Erdogan.

În articolul său, Türksoy susține că  schimbarea axei pro-occidentale a Irinei Vlah ar avea în spate o încercare de scăpare de dosarele ale corupție și că ar încearca sa fie numit ambasador din partea Republicii Moldovei într-o țară din occident. 

Întrebări pentru Irina Vlah

De asemenea, în articol jurnalistul a pus o serie de întrebări pentru Irina Vlah.

„Se spune că, în calitate de președinte al Găgăuziei, ți-ai schimbat recent politica și te-ai distanțat de relațiile cu Turcia. Este adevărat?” 

„ Care este punctul tău de vedere despre Turcia? Care credeți că este importanța Turciei pentru Găgăuzia?”

”Recent, se afirmă că există câteva gânduri și studii că Moldova se va uni cu România. Ce părere aveți despre acest subiect? Într-un astfel de caz, credeți că statutul de Regiune Autonomă a Găgăuziei va continua?”

Hayri Gül, Bucureşti

İpekyolu Kamu Diplomasisi Başkanı Türksoy, İrina Vlah’a ilişkin iddiaları değerlendirdi (polemikhaber.com)

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.