sâmbătă, septembrie 10, 2022

Turcia pe locul 48 din 191 în raportul Națiunilor Unite. O creștere de aproape 40 la sută în ultimii 30 de ani

Turcia s-a clasat pe locul 48 în Indicele Dezvoltării Umane 2021-2022, conform Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), citat de Stockholm Center for Freedom.

Conform celui mai recent raport asupra dezvoltării umane, „Timpuri incerte, vieți nestabilite: modelarea viitorului nostru într-o lume în transformare”, Turcia a primit un calificativ asupra dezvoltării umane „foarte ridicat”, având un scor de 0,838 în 2021.

Între 1990 și 2021, valoarea IDU a Turciei s-a modificat de la 0,600 la 0,838, o modificare de 39,7%.

Speranța de viață a crescut 8,3 ani, în 30 de ani

Între 1990 și 2021, speranța de viață a Turciei la naștere a crescut cu 8,3 ani, anii medii de școlarizare s-au modificat cu 4,2 ani, iar anii de școlarizare așteptați s-au schimbat cu 9,3 ani. Venitul național brut pe cap de locuitor al Turciei s-a modificat cu aproximativ 138,7% între 1990 și 2021.

Deși s-a înregistrat o îmbunătățire a evaluărilor Turciei în IDU, turcilor le-a fost greu în ultimii ani să facă față schimbărilor. Țara se confruntă cu un nivel record al inflației, care se ridică la aproximativ 80%, cel mai mare din ultimii 24 de ani, și o scădere record a puterii de cumpărare din cauza deprecierii lirei în raport cu valutele străine.

Elveția pe primul loc

Elveția s-a clasat pe primul loc în indice, în principal din cauza creșterii speranței de viață și a unei reveniri a venitului pe cap de locuitor. A fost urmată de Norvegia și Islanda, în timp ce Niger, Ciad și Sudanul de Sud au avut cele mai mici scoruri IDU.

Indicele Dezvoltării Umane (IDU), publicat anual de PNUD, măsoară sănătatea, educația și nivelul de trai al unei țări. O țară înregistrează un nivel mai ridicat de IDU atunci când durata de viață este mai mare, nivelul de educație este mai ridicat și venitul național brut VNB (PPA) pe cap de locuitor este mai mare.

IDU este exprimat ca o cifră care variază de la 0 la 1. Categoriile sunt atribuite fiecărei țări în mod corespunzător: „Dezvoltare umană scăzută” (0-0,55), „Dezvoltare umană medie” (0,55-0,69), „Dezvoltare umană ridicată” (0,7). -0,79) și „Dezvoltare umană foarte ridicată” (0,8-1).

Povestea cutremurătoare a unui polițist, victimă a puciul eșuat, care s-a sinucis

Viața polițistului turc, Mehmet Ali Gündoğan, a luat o întorsătură tragică, de la puciul eșuat din 15 iulie, fiind una dintre zecile de mii de victime ale guvernului turc. 

Un suspect în cazul uciderii unui academician turc prins în Bulgaria

Ministerul de Interne a anunțat că un suspect în cazul de ucidere a unui academician turc a fost prins de forțele de securitate bulgare.

Turcia: Studenții pleacă cu Erasmus în țările UE, dar nu se mai întorc

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației din Turcia un număr tot mai mare de studenți solicită azil, iar studenții care sunt expuși la „un risc ridicat de a [cere] azil” ar trebui excluși din programul Erasmus.

Concert Tarkan: Balcoanele apartamentelor din zonă închiriate cu până la 500 de dolari

Faimosul cântăreț, Tarkan a anunțat un concert în provincia vestică din Izmir, care a provocat o nebunie în întregul oraș, conform Hurriyet Daily News.

Turcia pe locul 48 din 191 în raportul Națiunilor Unite. O creștere de aproape 40 la sută în ultimii 30 de ani

Conform celui mai recent raport asupra dezvoltării umane, „Timpuri incerte, vieți nestabilite: modelarea viitorului nostru într-o lume în transformare”, Turcia a primit un calificativ asupra dezvoltării umane „foarte ridicat”, având un scor de 0,838 în 2021.

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev

Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută...

Turcia: Orașul favorit al arabilor. „Peste 30 de avioane sosesc zilnic din țările din Golf”

Aeroportul din Trabzon a atins un nivel record în vara aceasta, ajungând să găzduiască peste 30 de zboruri zilnice din țările din Golf,

Turcii furioși! Ce s-a întâmplat cu Turnul Fecioarei din Istanbul?

Sâmbătă, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip, de pe un feribot care trece prin spatele cortinei de schele, unde vârful clădirii nu se vedea, turcii crezând că a fost o încercare greșită de a restaura clădirea a distrus reperul istoric.