luni, decembrie 11, 2023

Turcia pe locul 48 din 191 în raportul Națiunilor Unite. O creștere de aproape 40 la sută în ultimii 30 de ani

Turcia s-a clasat pe locul 48 în Indicele Dezvoltării Umane 2021-2022, conform Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), citat de Stockholm Center for Freedom.

Conform celui mai recent raport asupra dezvoltării umane, „Timpuri incerte, vieți nestabilite: modelarea viitorului nostru într-o lume în transformare”, Turcia a primit un calificativ asupra dezvoltării umane „foarte ridicat”, având un scor de 0,838 în 2021.

Între 1990 și 2021, valoarea IDU a Turciei s-a modificat de la 0,600 la 0,838, o modificare de 39,7%.

Speranța de viață a crescut 8,3 ani, în 30 de ani

Între 1990 și 2021, speranța de viață a Turciei la naștere a crescut cu 8,3 ani, anii medii de școlarizare s-au modificat cu 4,2 ani, iar anii de școlarizare așteptați s-au schimbat cu 9,3 ani. Venitul național brut pe cap de locuitor al Turciei s-a modificat cu aproximativ 138,7% între 1990 și 2021.

Deși s-a înregistrat o îmbunătățire a evaluărilor Turciei în IDU, turcilor le-a fost greu în ultimii ani să facă față schimbărilor. Țara se confruntă cu un nivel record al inflației, care se ridică la aproximativ 80%, cel mai mare din ultimii 24 de ani, și o scădere record a puterii de cumpărare din cauza deprecierii lirei în raport cu valutele străine.

Elveția pe primul loc

Elveția s-a clasat pe primul loc în indice, în principal din cauza creșterii speranței de viață și a unei reveniri a venitului pe cap de locuitor. A fost urmată de Norvegia și Islanda, în timp ce Niger, Ciad și Sudanul de Sud au avut cele mai mici scoruri IDU.

Indicele Dezvoltării Umane (IDU), publicat anual de PNUD, măsoară sănătatea, educația și nivelul de trai al unei țări. O țară înregistrează un nivel mai ridicat de IDU atunci când durata de viață este mai mare, nivelul de educație este mai ridicat și venitul național brut VNB (PPA) pe cap de locuitor este mai mare.

IDU este exprimat ca o cifră care variază de la 0 la 1. Categoriile sunt atribuite fiecărei țări în mod corespunzător: „Dezvoltare umană scăzută” (0-0,55), „Dezvoltare umană medie” (0,55-0,69), „Dezvoltare umană ridicată” (0,7). -0,79) și „Dezvoltare umană foarte ridicată” (0,8-1).

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.