marți, decembrie 6, 2022

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru răspândirea „știrilor false” pe rețelele sociale


Guvernul turc intenționează să introducă sentințe de închisoare de la unu la cinci ani pentru publicarea și răspândirea de știri false pe rețelele de socializare, potrivit unui raport al cotidianului pro-guvernamental, Türkiye, relatează ifex.org

Noua lege va introduce „dezinformarea” și „defăimarea” drept infracțiuni. Cei care comit defăimare se vor confrunta cu trei luni până la doi ani de închisoare, conform raportului.

Luna trecută, președintele și Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că partidul său lucrează la o nouă lege pentru a aborda ceea ce el a numit „teroarea minciunilor”.

Noua lege include, de asemenea, înființarea unui organism de reglementare numit „Președinția rețelelor sociale”, potrivit Turciei. Acesta va fi fie afiliat cu Autoritatea pentru Tehnologii Informaționale și Comunicații (BTK) și cu Consiliul Suprem pentru Radio și Televiziune (RTÜK).

Organismele de reglementare din Turcia pentru presa scrisă și difuzată sunt în mare parte acuzate că și-au folosit autoritățile pentru a pedepsi mass-media care critică guvernul.

În prima jumătate a anului, RTÜK a emis 22 de sancțiuni administrative împotriva mai multor puncte TV, toate fiind cunoscute pentru acoperirea critică a guvernului.

În ultimul an, ziarele care criticau guvernul au primit 88 la sută din toate reducerile și sancțiunile publicitare impuse de Instituția pentru Publicitate în Presă (BİK), autoritatea responsabilă cu plasarea anunțurilor și anunțurilor publice în ziare.

De asemenea, Turcia a adoptat, în 2020, o lege pentru mass-media, obligând toate platformele majore să atribuie reprezentanți legali și să stocheze datele utilizatorilor lor în țară.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.