luni, octombrie 2, 2023

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru răspândirea „știrilor false” pe rețelele sociale


Guvernul turc intenționează să introducă sentințe de închisoare de la unu la cinci ani pentru publicarea și răspândirea de știri false pe rețelele de socializare, potrivit unui raport al cotidianului pro-guvernamental, Türkiye, relatează ifex.org

Noua lege va introduce „dezinformarea” și „defăimarea” drept infracțiuni. Cei care comit defăimare se vor confrunta cu trei luni până la doi ani de închisoare, conform raportului.

Luna trecută, președintele și Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că partidul său lucrează la o nouă lege pentru a aborda ceea ce el a numit „teroarea minciunilor”.

Noua lege include, de asemenea, înființarea unui organism de reglementare numit „Președinția rețelelor sociale”, potrivit Turciei. Acesta va fi fie afiliat cu Autoritatea pentru Tehnologii Informaționale și Comunicații (BTK) și cu Consiliul Suprem pentru Radio și Televiziune (RTÜK).

Organismele de reglementare din Turcia pentru presa scrisă și difuzată sunt în mare parte acuzate că și-au folosit autoritățile pentru a pedepsi mass-media care critică guvernul.

În prima jumătate a anului, RTÜK a emis 22 de sancțiuni administrative împotriva mai multor puncte TV, toate fiind cunoscute pentru acoperirea critică a guvernului.

În ultimul an, ziarele care criticau guvernul au primit 88 la sută din toate reducerile și sancțiunile publicitare impuse de Instituția pentru Publicitate în Presă (BİK), autoritatea responsabilă cu plasarea anunțurilor și anunțurilor publice în ziare.

De asemenea, Turcia a adoptat, în 2020, o lege pentru mass-media, obligând toate platformele majore să atribuie reprezentanți legali și să stocheze datele utilizatorilor lor în țară.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

Istanbul: O școală acoperă o reproducere a lui Picasso, argumentând că este „nepotrivită”

O expoziție a fost organizată la școală semestrul trecut, unde studenții au creat sculpturi, picturi și gravuri folosind material reutilizat. Una dintre aceste piese a fost o reproducere a picturii Guernica a lui Pablo Picasso

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.