sâmbătă, aprilie 27, 2024

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru răspândirea „știrilor false” pe rețelele sociale


Guvernul turc intenționează să introducă sentințe de închisoare de la unu la cinci ani pentru publicarea și răspândirea de știri false pe rețelele de socializare, potrivit unui raport al cotidianului pro-guvernamental, Türkiye, relatează ifex.org

Noua lege va introduce „dezinformarea” și „defăimarea” drept infracțiuni. Cei care comit defăimare se vor confrunta cu trei luni până la doi ani de închisoare, conform raportului.

Luna trecută, președintele și Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că partidul său lucrează la o nouă lege pentru a aborda ceea ce el a numit „teroarea minciunilor”.

Noua lege include, de asemenea, înființarea unui organism de reglementare numit „Președinția rețelelor sociale”, potrivit Turciei. Acesta va fi fie afiliat cu Autoritatea pentru Tehnologii Informaționale și Comunicații (BTK) și cu Consiliul Suprem pentru Radio și Televiziune (RTÜK).

Organismele de reglementare din Turcia pentru presa scrisă și difuzată sunt în mare parte acuzate că și-au folosit autoritățile pentru a pedepsi mass-media care critică guvernul.

În prima jumătate a anului, RTÜK a emis 22 de sancțiuni administrative împotriva mai multor puncte TV, toate fiind cunoscute pentru acoperirea critică a guvernului.

În ultimul an, ziarele care criticau guvernul au primit 88 la sută din toate reducerile și sancțiunile publicitare impuse de Instituția pentru Publicitate în Presă (BİK), autoritatea responsabilă cu plasarea anunțurilor și anunțurilor publice în ziare.

De asemenea, Turcia a adoptat, în 2020, o lege pentru mass-media, obligând toate platformele majore să atribuie reprezentanți legali și să stocheze datele utilizatorilor lor în țară.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.