vineri, ianuarie 7, 2022

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru răspândirea „știrilor false” pe rețelele sociale


Guvernul turc intenționează să introducă sentințe de închisoare de la unu la cinci ani pentru publicarea și răspândirea de știri false pe rețelele de socializare, potrivit unui raport al cotidianului pro-guvernamental, Türkiye, relatează ifex.org

Noua lege va introduce „dezinformarea” și „defăimarea” drept infracțiuni. Cei care comit defăimare se vor confrunta cu trei luni până la doi ani de închisoare, conform raportului.

Luna trecută, președintele și Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că partidul său lucrează la o nouă lege pentru a aborda ceea ce el a numit „teroarea minciunilor”.

Noua lege include, de asemenea, înființarea unui organism de reglementare numit „Președinția rețelelor sociale”, potrivit Turciei. Acesta va fi fie afiliat cu Autoritatea pentru Tehnologii Informaționale și Comunicații (BTK) și cu Consiliul Suprem pentru Radio și Televiziune (RTÜK).

Organismele de reglementare din Turcia pentru presa scrisă și difuzată sunt în mare parte acuzate că și-au folosit autoritățile pentru a pedepsi mass-media care critică guvernul.

În prima jumătate a anului, RTÜK a emis 22 de sancțiuni administrative împotriva mai multor puncte TV, toate fiind cunoscute pentru acoperirea critică a guvernului.

În ultimul an, ziarele care criticau guvernul au primit 88 la sută din toate reducerile și sancțiunile publicitare impuse de Instituția pentru Publicitate în Presă (BİK), autoritatea responsabilă cu plasarea anunțurilor și anunțurilor publice în ziare.

De asemenea, Turcia a adoptat, în 2020, o lege pentru mass-media, obligând toate platformele majore să atribuie reprezentanți legali și să stocheze datele utilizatorilor lor în țară.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.