sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru răspândirea „știrilor false” pe rețelele sociale


Guvernul turc intenționează să introducă sentințe de închisoare de la unu la cinci ani pentru publicarea și răspândirea de știri false pe rețelele de socializare, potrivit unui raport al cotidianului pro-guvernamental, Türkiye, relatează ifex.org

Noua lege va introduce „dezinformarea” și „defăimarea” drept infracțiuni. Cei care comit defăimare se vor confrunta cu trei luni până la doi ani de închisoare, conform raportului.

Luna trecută, președintele și Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că partidul său lucrează la o nouă lege pentru a aborda ceea ce el a numit „teroarea minciunilor”.

Noua lege include, de asemenea, înființarea unui organism de reglementare numit „Președinția rețelelor sociale”, potrivit Turciei. Acesta va fi fie afiliat cu Autoritatea pentru Tehnologii Informaționale și Comunicații (BTK) și cu Consiliul Suprem pentru Radio și Televiziune (RTÜK).

Organismele de reglementare din Turcia pentru presa scrisă și difuzată sunt în mare parte acuzate că și-au folosit autoritățile pentru a pedepsi mass-media care critică guvernul.

În prima jumătate a anului, RTÜK a emis 22 de sancțiuni administrative împotriva mai multor puncte TV, toate fiind cunoscute pentru acoperirea critică a guvernului.

În ultimul an, ziarele care criticau guvernul au primit 88 la sută din toate reducerile și sancțiunile publicitare impuse de Instituția pentru Publicitate în Presă (BİK), autoritatea responsabilă cu plasarea anunțurilor și anunțurilor publice în ziare.

De asemenea, Turcia a adoptat, în 2020, o lege pentru mass-media, obligând toate platformele majore să atribuie reprezentanți legali și să stocheze datele utilizatorilor lor în țară.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii