sâmbătă, septembrie 3, 2022

Istanbul: 1 din 3 clădiri nu ar rezista unui cutremur masiv

Cel puțin una din trei clădiri din Istanbul nu ar rezista la un cutremur masiv, conform edilului orașului, citat de Duvar English,

Primarul Ekrem İmamoğlu, din partidul de opoziție, Partidului Popular Republican (CHP) a vorbit despre situația seismică a orașului, la comemorarea cutremurului devastator din 1999 care a luat peste 17.000 de vieți.

„Știința ne reamintește că [marele cutremur din Istanbul] a ajuns la noi. În acest sens, hărțile de risc seismic și amenințările din Istanbul ne arată că inventarul nostru nu este satisfăcător. Eforturile noastre din ultimul an și jumătate au arătat că, din păcate, o treime din toate clădirile din Istanbul nu ar rezista cutremurului”, afirmat İmamoğlu.

Conform edilului, municipalitatea a lucrat pentru a detecta structuri riscante în oraș, menționând că un raport din 2018 a arătat că 50.000 de clădiri ar fi puternic sau foarte puternic avariate.

Datele arată că clădirile puternic avariate ar putea însuma până la peste 130.000, care reprezintă mii de case ale turcilor.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Procurorul Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.