marți, aprilie 23, 2024

TURCİA: ONU CERE RİDİCAREA STĂRİİ DE URGENŢĂ ÎNAİNTE DE ALEGERİ

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a cerut miercuri Turciei să ridice imediat starea de urgenţă pentru a garanta credibilitatea alegerilor prezidenţiale şi legislative anticipate din 24 iunie, relatează AFP.

„Este greu de imaginat cum pot fi organizate alegeri credibile într-un mediu în care opiniile divergente şi contestările partidului de guvernământ sunt sever penalizate”, a declarat Zeid Ra’ad Al Hussein într-un comunicat.

Starea de urgenţă a fost instituită în Turcia în iulie 2016, la câteva zile după o tentativă de lovitură de stat, şi a fost prelungită în mod constant de atunci.

Oficialul ONU a denunţat restricţiile prelungite privind drepturile omului, libertatea de exprimare, de reuniune şi de asociere.

El a cerut de asemenea „guvernului turc să ridice imediat starea de urgenţă pentru a le permite tuturor cetăţenilor săi să participe pe deplin şi în mod egal la conducerea afacerilor publice şi la exercitarea dreptului la vot fără restricţii nejustificate”.

În cadrul stării de urgenţă în Turcia, au avut loc epurări fără precedent, în cursul cărora mai mult de 50.000 de persoane au fost arestate şi peste 140.000 au fost demise sau suspendate. În plus faţă de presupuşii organizatori ai loviturii de stat, aceste epurări au vizat şi cercurile prokurde şi de opoziţie, fiind afectaţi judecători, profesori şi jurnalişti.

Aceste măsuri luate de guvernul turc au stârnit îngrijorarea ONG-urilor şi a ţărilor occidentale, care denunţă încălcări ale drepturilor omului şi acuză Ankara că profită de starea de urgenţă în vigoare pentru a-şi reprima adversarii. Însă oficialii turci susţin că măsuri excepţionale sunt necesare pentru a elimina ameninţările persistente la adresa statului.


 

 

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.