vineri, aprilie 8, 2022

MINISTRUL AGRICULTURII ÎN VIZITĂ LA BISTRIŢA ÎN CAMPANIA „ALEGE OAIA”.

Petre Daea, ministrul Agriculturiia deschis târgul și expoziția din centrul orașului şi a vizitat mai multe ferme, solarii, o cramă și o fabrică de confecții unde se produc saltele din lână.

Ministrul a vizitat la Bistrița ferma de creștere suine Mangalița a lui Harșianu Octavian, apoi la Sigmir solariile de tomate ale lui Roș Nicolae, la Blăjenii de Jos ferma de ovine a lui Harșianu Octavian şi la Dumitra plantația viță de vie şi crama lui Harșianu Octavian. A urmat o întâlnire la Netex şi discutarea despre saltelele din lână de oaie cu Iugan Emil.

A urmat deschiderea oficială a evenimentului „Alege oaia” de pe pietonalul bistriţean. Mai întâi ministrul a stat de vorbă cu oameniii de la Târgul Produs în Bistrița-Năsăud, de la care a cumpărat brânză, miere şi chiar plăcintă la cuptor, declarându-se încântat de ceea ce a văzut. Apoi s-a îndreptat spre expoziţia de oi, admirând rasele şi felicitând fermierii.
„Felicit oierii pentru ceea ce fac zilnic, dar și pentru realizarea acestui eveniment.”

foto 2cu radu Moldovan
Sunt convins că veți reuși să faceți în așa fel încât, fermierul român să aibă parte de același tratament cu cel spaniol, francez, polonez sau german”, a declarat Radu Moldovan.

Sunt lângă dumneavoastră tot timpul, chiar dacă nu fizic, dar sunt lângă problemele dumneavoastră, la bucurii și la necazuri. Agricultura a devenit un motor puternic al economiei naționale. Vă asigur, stimați cetățeni, dragii mei țărani, că pentru agricultura românească, Guvernul acordă subvențiile la timp, dar pentru asta, vin încă o dată și vă rog să mergeți la APIA pentru a depune cererile unice de plată în cadrul campaniei 2018, asta, pentru că marți, 15 mai, termenul pentru depunerea cererilor se epuizează. Depuneți toate actele, iar noi vă vom ajuta!”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.

În vizita sa, ministrul a fost întîmpinat de preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud :” Vă mulțumesc domnule ministru că împreună cu o întreagă echipă, sunteți la Bistrița să îi cinstiți pe cei care, cu multă trudă, cultivă pământul și produc lucruri de calitate și care sunt sănătoase pentru oameni. Vă felicit că ați făcut și faceți toate eforturile ca țăranul român să fie tratat în mod corect. Subvențiile vin la timp,oamenii știu că au o bază materială serioasă să își facă planuri de afaceri și în domeniul agricol, produsele românești sunt, în sfârșit, promovate. ( Radu Moldovan.  preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud)

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că în ceea ce priveşte vânzarea terenurilor către cetăţeni străini vor fi reglementate prin lege categoriile de preemptori, astfel încât acestea să aibă „o logică de interes statal”.

Petre Daea a spus că speră ca tinerii fermieri, pentru care au fost prevăzute facilităţi încă de anul trecut, să fie cei mai interesaţi să cumpere aceste suprafeţe şi să creeze exploataţii agricole.

Întâlnirea de lucru cu reprezentanții conducerii MADR, oficialități naționale, județene, locale cu crescătorii de ovine, Iugan Emil, Cîmpeanu Ioan a avut loc în sala de ședință a primăriei Bistrița.

„Am introdus iniţiative legislative în Parlament, în aşa fel încât lucrările să capete consistenţă privind interesul pe care îl avem în acest domeniu. Şi avem legea în Parlament, care vizează facilităţi pentru tineri, care trebuie să devină mâine fermieri ai ţării, pentru că nu poţi să fii fermier fără teren. (…) Este un mecanism pus în mişcare anul trecut, s-a folosit de acest mecanism o parte din doritorii a cumpăra teren în România şi a face treabă. În altă ordine de idei, suntem preocupaţi să creăm exploataţii în ţară, acele exploataţii necesare pentru realizarea unor randamente sporite, în aşa fel încât costurile de producţie să fie susţinute prin câştigul pe care îl pot obţine realizând producţii mari şi o valorificare la timp şi la preţuri convenabile pentru fiecare fermier”, a declarat Daea.Ministrul Agricultorii a menţionat că, în succesiunea preemptorilor, primii beneficiari vor fi cei care au folosit în arendă terenurile respective, urmaţi de tineri şi, la final, de Agenţia Domeniilor Statului.

„Legile pe care trebuie să le dăm în România sunt în primul rând pentru români, creând mecanisme juridice în aşa fel încât să facilităm drumul spre cumpărare a terenurilor pe care le doresc românii noştri. Am pus, de pildă, o serie întreagă de precizări în aşa fel încât etapele acelea de preempţiune, categoriile de preemptori să aibă o logică de interes statal. În momentul în care începe vânzarea unui teren, primul care trebuie să beneficieze, să fie în poziţia de prim beneficiar al unei asemenea oferte, în condiţiile în care doreşte, este cel care îl are în arendă, în aşa fel încât să nu rupem exploataţiile pe care le-am făcut. Apoi, tânărul, şi am introdus, evident, în joc şi Agenţia Domeniilor Statului, în aşa fel încât statul, în condiţiile în care preemptorii – cei din familie, cei care arendează, tinerii – nu doresc să cumpere terenurile respective, statul să intervină să cumpere aceste suprafeţe, ca apoi, printr-o politică statală, în funcţie de voinţa politică care există, să putem da acele terenuri acolo unde interesul statului pentru binele ţării se îndreaptă.,

Sursă , ziar judeţean: http://www.rasunetul.ro/video-ministrul-agriculturii-la-bistrita-vezi-ce-mesaj-transmis-petre-daea-pentru-fermieri

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.