vineri, aprilie 16, 2021

MINISTRUL AGRICULTURII ÎN VIZITĂ LA BISTRIŢA ÎN CAMPANIA „ALEGE OAIA”.

Petre Daea, ministrul Agriculturiia deschis târgul și expoziția din centrul orașului şi a vizitat mai multe ferme, solarii, o cramă și o fabrică de confecții unde se produc saltele din lână.

Ministrul a vizitat la Bistrița ferma de creștere suine Mangalița a lui Harșianu Octavian, apoi la Sigmir solariile de tomate ale lui Roș Nicolae, la Blăjenii de Jos ferma de ovine a lui Harșianu Octavian şi la Dumitra plantația viță de vie şi crama lui Harșianu Octavian. A urmat o întâlnire la Netex şi discutarea despre saltelele din lână de oaie cu Iugan Emil.

A urmat deschiderea oficială a evenimentului „Alege oaia” de pe pietonalul bistriţean. Mai întâi ministrul a stat de vorbă cu oameniii de la Târgul Produs în Bistrița-Năsăud, de la care a cumpărat brânză, miere şi chiar plăcintă la cuptor, declarându-se încântat de ceea ce a văzut. Apoi s-a îndreptat spre expoziţia de oi, admirând rasele şi felicitând fermierii.
„Felicit oierii pentru ceea ce fac zilnic, dar și pentru realizarea acestui eveniment.”

foto 2cu radu Moldovan
Sunt convins că veți reuși să faceți în așa fel încât, fermierul român să aibă parte de același tratament cu cel spaniol, francez, polonez sau german”, a declarat Radu Moldovan.

Sunt lângă dumneavoastră tot timpul, chiar dacă nu fizic, dar sunt lângă problemele dumneavoastră, la bucurii și la necazuri. Agricultura a devenit un motor puternic al economiei naționale. Vă asigur, stimați cetățeni, dragii mei țărani, că pentru agricultura românească, Guvernul acordă subvențiile la timp, dar pentru asta, vin încă o dată și vă rog să mergeți la APIA pentru a depune cererile unice de plată în cadrul campaniei 2018, asta, pentru că marți, 15 mai, termenul pentru depunerea cererilor se epuizează. Depuneți toate actele, iar noi vă vom ajuta!”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.

În vizita sa, ministrul a fost întîmpinat de preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud :” Vă mulțumesc domnule ministru că împreună cu o întreagă echipă, sunteți la Bistrița să îi cinstiți pe cei care, cu multă trudă, cultivă pământul și produc lucruri de calitate și care sunt sănătoase pentru oameni. Vă felicit că ați făcut și faceți toate eforturile ca țăranul român să fie tratat în mod corect. Subvențiile vin la timp,oamenii știu că au o bază materială serioasă să își facă planuri de afaceri și în domeniul agricol, produsele românești sunt, în sfârșit, promovate. ( Radu Moldovan.  preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud)

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că în ceea ce priveşte vânzarea terenurilor către cetăţeni străini vor fi reglementate prin lege categoriile de preemptori, astfel încât acestea să aibă „o logică de interes statal”.

Petre Daea a spus că speră ca tinerii fermieri, pentru care au fost prevăzute facilităţi încă de anul trecut, să fie cei mai interesaţi să cumpere aceste suprafeţe şi să creeze exploataţii agricole.

Întâlnirea de lucru cu reprezentanții conducerii MADR, oficialități naționale, județene, locale cu crescătorii de ovine, Iugan Emil, Cîmpeanu Ioan a avut loc în sala de ședință a primăriei Bistrița.

„Am introdus iniţiative legislative în Parlament, în aşa fel încât lucrările să capete consistenţă privind interesul pe care îl avem în acest domeniu. Şi avem legea în Parlament, care vizează facilităţi pentru tineri, care trebuie să devină mâine fermieri ai ţării, pentru că nu poţi să fii fermier fără teren. (…) Este un mecanism pus în mişcare anul trecut, s-a folosit de acest mecanism o parte din doritorii a cumpăra teren în România şi a face treabă. În altă ordine de idei, suntem preocupaţi să creăm exploataţii în ţară, acele exploataţii necesare pentru realizarea unor randamente sporite, în aşa fel încât costurile de producţie să fie susţinute prin câştigul pe care îl pot obţine realizând producţii mari şi o valorificare la timp şi la preţuri convenabile pentru fiecare fermier”, a declarat Daea.Ministrul Agricultorii a menţionat că, în succesiunea preemptorilor, primii beneficiari vor fi cei care au folosit în arendă terenurile respective, urmaţi de tineri şi, la final, de Agenţia Domeniilor Statului.

„Legile pe care trebuie să le dăm în România sunt în primul rând pentru români, creând mecanisme juridice în aşa fel încât să facilităm drumul spre cumpărare a terenurilor pe care le doresc românii noştri. Am pus, de pildă, o serie întreagă de precizări în aşa fel încât etapele acelea de preempţiune, categoriile de preemptori să aibă o logică de interes statal. În momentul în care începe vânzarea unui teren, primul care trebuie să beneficieze, să fie în poziţia de prim beneficiar al unei asemenea oferte, în condiţiile în care doreşte, este cel care îl are în arendă, în aşa fel încât să nu rupem exploataţiile pe care le-am făcut. Apoi, tânărul, şi am introdus, evident, în joc şi Agenţia Domeniilor Statului, în aşa fel încât statul, în condiţiile în care preemptorii – cei din familie, cei care arendează, tinerii – nu doresc să cumpere terenurile respective, statul să intervină să cumpere aceste suprafeţe, ca apoi, printr-o politică statală, în funcţie de voinţa politică care există, să putem da acele terenuri acolo unde interesul statului pentru binele ţării se îndreaptă.,

Sursă , ziar judeţean: http://www.rasunetul.ro/video-ministrul-agriculturii-la-bistrita-vezi-ce-mesaj-transmis-petre-daea-pentru-fermieri

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Basketbalistul turc, Enes Kanter a făcut doborât două recorduri la NBA

Baschetbalistul turc, Enes Kanter a făcut istorie pentru Portland Trail Blazers în victoria echipei 118-103 asupra Detroit Pistons, conform fansided.com

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,

Ancheta lansată după ce guvernul a fost tras la răspundere: “Unde sunt cei 128 de miliarde de dolari?”

Procuratura provinci din Bursa a lansat o anchetă asupra afișelor plasate de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) în care trăgea guvernulul la răspundere pentru 128 de miliarde de dolari din rezerva de schimb valutar al Băncii Centrale