sâmbătă, aprilie 9, 2022

Între ”tamam” şi ”devam”: ”Războiul” dintre opozanţii şi adepţii lui Erdogan face ravagii pe Twitter (AFP)

Internauţii turci duceau miercuri o luptă nemiloasă, recurgând la lovituri cu cuvinte-cheie pe Twitter, pentru a-şi exprima sprijinul sau adversitatea faţă de preşedintele Recep Tayyp Erdogan, aflat în plină campanie pentru realegerea sa la scrutinul din 24 iunie, relatează AFP.

Semn că a luat amploare ”bătălia” în mediul online, unde opozanţii lui Erdogan sunt pentru moment în avantaj, purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, a afirmat miercuri că ”din urne, şi nu de pe Twitter”, va ieşi câştigătorul alegerilor anticipate din Turcia.

Începând de marţi, opozanţii lui Erdogan s-au aliat sub deviza cuvântului ”tamam” (”ajunge” sau ”destul”, în limba turcă), reluat pe Twitter de peste un milion de ori şi care continua miercuri să domine trendul pe Twitter în Turcia.

Această ”frondă informatică” a apărut în parte din deturnarea unui discurs rostit marţi de Erdogan, în care el afirma că se va retrage atunci când naţiunea îi va spune ”tamam”.

Dar partizanii preşedintelui Erdogan, care conduce ţara de 15 ani şi care ar putea să rămână la putere încă 10 ani după revizuirea Constituţiei anul trecut, au dat semnalul de ”contraatac”, unindu-se sub deviza cuvântului ”devam” (”încă”, ”continuă”, în limba turcă).

Iritaţi de multiplicarea tweet-urilor ”tamam”, liderii şi media proguvernamentale denunţă artificiul şi complotul.

”Tentativele de manipulare pe reţelele sociale nu vor duce nicăieri, sunt eforturi în zadar”, comenta miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Ibrahim Kalin. ”Vom vedea ce decizie va lua naţiunea pe 24 iunie. Noi prevedem că va fi ‘devam’ ”, a adăugat el.

Mai multe ziare proguvernamentale se străduiau la rândul lor să facă o legătură între tweet-urile ”tamam” şi reţeaua clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi pe care Ankara îl consideră ”creierul” tentativei eşuate de puci din 15 iulie 2016, ceea ce Gulen neagă.

În Turcia vor avea loc pe 24 iunie alegeri prezidenţiale şi legislative anticipate, prevăzute iniţial pentru noiembrie 2019. Acest scrutin dublu va marca intrarea în vigoare a majorităţii măsurilor care întăresc puterea şefului statului, măsuri ce au fost validate anul trecut.

În campania pentru acest referendum, care a avut loc în aprilie 2017, opozanţii lui Erdogan s-au mobilizat deja pe reţelele sociale sub deviza cuvântului ”hayir” (”nu”, în limba turcă).

Twitter şi Facebook reprezintă un teren de campanie exploatat din plin de către opoziţie în Turcia, îndeosebi din cauza mediatizării reduse în cazul său de către mijloacele de informare în masă, în raport cu Erdogan, ale cărui discursuri sunt transmise integral. (Agerpres)


 

 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.