duminică, octombrie 1, 2023

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc


Numărul de vizitatori, inclusiv cetăţeni turci rezidenţi în străinătate, a depăşit 45 de milioane conform Ministerul Turismului, citat de Hürriyet Daily News.

Germanii au ocupat primul loc pe lista turiştilor străini. În primele 10 luni ale anului 2022, 5,3 milioane de germani au vizitat țara, reprezentând mai mult de 13% din totalul sosirilor de turiști străini.

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

Rușii pe locul 2

Rușii s-au clasat pe locul al doilea pe listă. În ciuda războiului, 4,63 milioane de ruși au călătorit în Turcia în ianuarie-octombrie, față de 4,4 milioane în aceeași perioadă a 2021 și de la 1,9 milioane în ianuarie-octombrie 2020.

Cu toate acestea, numărul turiștilor ucraineni a scăzut cu peste 70 la sută, până la 586.000.

Turcia a primit 3,2 milioane de britanici în aceeași perioadă. În primele 10 luni ale anului 2021, doar 278.000 de turişti britanici au vizitat Turcia, în timp ce cifra corespunzătoare era de aproximativ 800.000 în urmă cu doi ani.

Bulgarii pe locul 4

Bulgarii s-au clasat pe locul patru în topul celor cinci, cu 2,4 milioane. Zeci de mii de bulgari au vizitat provinciile de graniță Edirne și Kırklareli, în principal pentru cumpărături.

Fluxul de vizitatori din Bulgaria s-a accelerat după o decizie a guvernului turc la sfârșitul lunii iulie care le permite vizitatorilor bulgari să rămână în țară pentru maximum 90 de zile pentru a călători fără viză.

În primele 10 luni ale anului, peste 2 milioane de iranieni au vizitat Turcia, față de 865.000 în urmă cu un an.

Istanbul, cea mai populară destinație

Istanbulul a fost cea mai populară destinație pentru turiștii străini. În perioada ianuarie-octombrie, Istanbulul a primit 13,4 milioane de vizitatori străini.

Antalya, situată pe coasta Mediteranei, a găzduit 12,2 milioane de turiști. Aproximativ 3 milioane de turiști străini au vizitat provincia Muğla, care găzduiește mai multe stațiuni populare.

Turcia își propune să primească 50 de milioane de turiști și să genereze 44 de miliarde de dolari în venituri din turism în acest an.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.