Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
miercuri, iunie 7, 2023

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

„Avem o vorbă în turcă”, spune Duygu Doğuç. „Mănâncă dulce, vorbește dulce.” Dacă vrei doar să discutăm, bem ceai dulce. Dacă vrei o discuție serioasă, atunci bem o cafea.”

Mă aștept, așadar, la o conversație serioasă cu ghidul meu de la Istanbul Tour Studio în timp ce sorbim cafeaua tare și amară de cafea turcească. De fapt, când ajung la sfârșitul băuturii, Duygu întoarce ceașca cu susul în jos pe farfurie cu un zâmbet ironic. — Bine, hai să ne uităm. Îl răstoarnă și se uită înăuntru, încercând să divinizeze forme din zațul de cafea. „Oh, nu știu. Știai că există acum o aplicație pentru citirea zațului de cafea?”

Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză. După cum explică Duygu, digitizarea ghicitului în zațul de cafea, este doar un alt capitol din povestea lungă a culturii cafelei turcești.

Prima cafenea din Istanbul

Este o poveste care datează de secole: prima cafenea din Istanbul a fost deschisă în 1555 de doi negustori din Damasc, care aduseseră boabele din Peninsula Arabică.

Acolo, în munții Yemenului, cafeaua era sorbită zi și noapte de misticii sufi pentru a induce stări spirituale. Până la sfârșitul anilor 1500, a căpătat un scop mai pământesc.

Rezervate doar bărbaților, au devenit un loc unde să socializeze departe de urechile și ochii moscheii, promițând bârfe, jocuri și cafea bună.

Sultanul care a interzis cafeaua

Nu toată lumea ar fi fost de acord cu nebunia cofeinei: sultanul Murad al IV-lea s-a simțit atât de amenințat de popularitatea cafelei la începutul secolului al XVII-lea încât a interzis-o, împreună cu alcoolul și tutunul, și chiar i-a executat pe cei puțini care au încălcat interdicția.

În timp ce mergem de-a lungul Bulevardului Istiklal, principala stradă comercială a orașului, sunt atras de Hacı Bekir. Vitrinele acestui magazin istoric de dulciuri sunt pline cu cuburi roz, îngrămădite pe tăvi de argint.

Rahatul turcesc este cunoscut ca o parte integrantă a ritualului cafelei. „Dacă comand o cafea și vine fără apă și ceva dulce, atunci nu este o cafea turcească pentru mine”, spune Duygu.

Spre plăcerea ei, cafeaua este servită așa cum ar trebui la Mandabatmaz, un alt local minuscul ascuns pe o alee de lângă Istiklal. Este un loc modest cu un blat minuscul cu aragaz, iar pereții cu gresie sunt decorați cu fragmente de ziare înrămate și portrete sepia.

„Îmi place tradiția”, spune Can Özmen, care pregătește cafeaua pe plită. Începe prin a pune cafeaua fină și într-un ibric cu mâner lung.

„Boabele tradiționale yemenite sunt cele mai bune pentru a face cafea turcească, dar căutăm arome, nu destinații, așa că s-ar putea să schimbăm producătorii în funcție de ceea ce ne place.”, susține Özmen,

Pentru a face cafeaua, Can insistă să folosească apă fierbinte, nu rece, așa cum susțin alții: pentru a scoate în evidență aroma, iar el preferă un ibric de cupru în detrimentul celor de alamă.

Întregul proces trebuie să fie rapid pentru a asigura o cafea fierbinte, catifelată. Totul se face în mai puțin de un minut.

Text preluat de pe National Geographic.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Kılıçdaroğlu a respins cererea lui İmamoğlu de a iniția schimbarea în cadrul partidului

Renumitul jurnalist İsmail Saymaz a declarat că primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu i-a cerut principalului lider al Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, să fie un pionier al schimbării în cadrul partidului, dar Kılıçdaroğlu a respins această cerere.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.