sâmbătă, februarie 4, 2023

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

„Avem o vorbă în turcă”, spune Duygu Doğuç. „Mănâncă dulce, vorbește dulce.” Dacă vrei doar să discutăm, bem ceai dulce. Dacă vrei o discuție serioasă, atunci bem o cafea.”

Mă aștept, așadar, la o conversație serioasă cu ghidul meu de la Istanbul Tour Studio în timp ce sorbim cafeaua tare și amară de cafea turcească. De fapt, când ajung la sfârșitul băuturii, Duygu întoarce ceașca cu susul în jos pe farfurie cu un zâmbet ironic. — Bine, hai să ne uităm. Îl răstoarnă și se uită înăuntru, încercând să divinizeze forme din zațul de cafea. „Oh, nu știu. Știai că există acum o aplicație pentru citirea zațului de cafea?”

Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză. După cum explică Duygu, digitizarea ghicitului în zațul de cafea, este doar un alt capitol din povestea lungă a culturii cafelei turcești.

Prima cafenea din Istanbul

Este o poveste care datează de secole: prima cafenea din Istanbul a fost deschisă în 1555 de doi negustori din Damasc, care aduseseră boabele din Peninsula Arabică.

Acolo, în munții Yemenului, cafeaua era sorbită zi și noapte de misticii sufi pentru a induce stări spirituale. Până la sfârșitul anilor 1500, a căpătat un scop mai pământesc.

Rezervate doar bărbaților, au devenit un loc unde să socializeze departe de urechile și ochii moscheii, promițând bârfe, jocuri și cafea bună.

Sultanul care a interzis cafeaua

Nu toată lumea ar fi fost de acord cu nebunia cofeinei: sultanul Murad al IV-lea s-a simțit atât de amenințat de popularitatea cafelei la începutul secolului al XVII-lea încât a interzis-o, împreună cu alcoolul și tutunul, și chiar i-a executat pe cei puțini care au încălcat interdicția.

În timp ce mergem de-a lungul Bulevardului Istiklal, principala stradă comercială a orașului, sunt atras de Hacı Bekir. Vitrinele acestui magazin istoric de dulciuri sunt pline cu cuburi roz, îngrămădite pe tăvi de argint.

Rahatul turcesc este cunoscut ca o parte integrantă a ritualului cafelei. „Dacă comand o cafea și vine fără apă și ceva dulce, atunci nu este o cafea turcească pentru mine”, spune Duygu.

Spre plăcerea ei, cafeaua este servită așa cum ar trebui la Mandabatmaz, un alt local minuscul ascuns pe o alee de lângă Istiklal. Este un loc modest cu un blat minuscul cu aragaz, iar pereții cu gresie sunt decorați cu fragmente de ziare înrămate și portrete sepia.

„Îmi place tradiția”, spune Can Özmen, care pregătește cafeaua pe plită. Începe prin a pune cafeaua fină și într-un ibric cu mâner lung.

„Boabele tradiționale yemenite sunt cele mai bune pentru a face cafea turcească, dar căutăm arome, nu destinații, așa că s-ar putea să schimbăm producătorii în funcție de ceea ce ne place.”, susține Özmen,

Pentru a face cafeaua, Can insistă să folosească apă fierbinte, nu rece, așa cum susțin alții: pentru a scoate în evidență aroma, iar el preferă un ibric de cupru în detrimentul celor de alamă.

Întregul proces trebuie să fie rapid pentru a asigura o cafea fierbinte, catifelată. Totul se face în mai puțin de un minut.

Text preluat de pe National Geographic.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.