miercuri, iulie 28, 2021

Turcia: Mărturisirile unui medic despre tortura soldaților după puciul eșuat

Un medic care a fost repartizat în centru de detenție din Ankara, după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, a povestit într-un interviu acordat jurnalistului exilat Cevheri Güven, despre tortură care a avut loc în timpul interogatoriilor, citat de de Turkish Minute.

Medicul, care dorea să rămână anonim, a oferit detalii despre violențele pe care le-au suferit, aproape 1.000 de deținuți, de la soldați până la generali, în sediul de detenție din Ankara.

Doctorul a susținut că deținuții erau aproape goi și aveau voie să poarte doar lenjeria de corp și că erau înghesuiți ca sardine. Hainele lor erau depozitate într-o cameră separată, iar polițiștii alegeau din ele pe care le plăceau.

„În calitate de medic care efectuează controale de rutină, i-am întrebat pe deținuți dacă nu există tratamente rele în timpul interogatoriilor, dar au negat întotdeauna. Doar câțiva și-au expus rănile și au spus<<Nu puteți vedea?Am suferit toate maltratarile și torturile>>”, a spus medicul.

Raportul medical distrus

Doctorul a amintit de fostul locotenent colonel Ümit Gençer, al cărui ochi stâng aproape a ieșit după ce a suferit lovituri grele la nivelul capului. 

După puciul eșuat, din 15 iulie 2018, zeci soldați au fost dezbrăcați și puși într-un grajd, unde au fost torturați.Imagini distribuite de agenția de stat, Andolu Agency.

„Am scris raportul lui Gençer în detaliu. Dar a doua zi am aflat că un alt doctor mi-a distrus raportul și a scris o nouă versiune ”, a amintit bărbatul.

De asemenea, contul medicului a dezvăluit că unii dintre soldați s-au plâns de dureri în anus, care ar fi sugerat violul  un obiect străin. Însă, medicul nu i-a putut examina în detaliu, deoarece polițiștii urmăreau examinările.

Mai mulți turci dezvăluie activitățile de tortură  

Cazurile persoanelor torturare încep să iasă la lumină. În centrul de detenție, nu au fost maltratați doar militari, dar și mai mulți civili acuzați de aparență la o organizație teroristă.

Un exemplu este Erhan Doğan, un profesor de 39 de ani, a expus tortura pe care a suferit-o la centrul de detenție de la Ankara, unde a fost închis pe 26 iulie 2016 de poliție.

Doğan a fost profesor la o universitate afiliată cu mișcarea Gülen, pe care guvernul turc o acuză de orchestrarea puciul eșuat, în ciuda faptului că Mișcarea neagă orice acuzație.

Generali turci care au fost torturați după puciul eșuat din 15 iulie 2016 au fost aliniați la poză de către autoritățile turce, sub motivul expunerii teroriștilor și a trădătorilor.

Profesorul a povestit  diferitele tipuri de torturi la care el sau alți civili au fost supuși.

De exemplu, un palestinian a fost atarnat, iar poliția a aruncat o  găleată de apă rece peste el. De asemenea, el a auzit și țipetele femeilor care au fost amenințate cu violuri de către polițiști. 

De asemenea, Yasin Ugan și Gökhan Türkmen, care au fost răpiți de oficialii de securitate turci și duși într-un loc secret pentru interogatoriile brutale, au depus mărturie de tortură în instanță.

Mărturii care au susținut astfel de relatări de tortură au devenit comune după tentativa de lovitură de stat din 2016.

Peste 280.000 de reținuți și 94.000 de arestați

Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, a declarat, pe 15 iulie 2020,  la a patra aniversare a puciului eșuat, că un număr total de 282.790 de persoane au fost reținute sub acuzații legate de lovitură de stat, iar 94.975 dintre ele fiind arestate.

Mai mult, ministerul apărării a informat că aproape 20.000 de soldați au fost expulzați din Armata Turcă din 2016, în timp ce peste o mie de soldați pensionari și-au pierdut privilegiile și pensiile.

Comitetul Consiliului Europei pentru prevenirea torturii și a pedepselor inumane a publicat, pe 5 august, rapoarte cu privire la vizita periodică din 2017 și vizita ad hoc din 2019 în Turcia, ridicând mai multe acuzații de abuzuri ale autorităților turce asupra deținuților.

UNESCO cere Turciei un raport în care să detalieze modificările aduse în Hagia Sofia

UNESCO cere Turciei un raport în care să detalieze modificările aduse în Hagia Sofia

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

NewYork: Moscheea finanțată de guvernul refuză servicii funerale susținătorilor Mișcării Gülen

Moscheea Brooklyn Eyup Sultan, care este finanțată și operată de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) refuză serviciile religioase a cetățenilor...

După vacanța de Bayram: Blocaje în trafic. Cazurile de COVID-19 în creștere

Creșterea numărului de oameni și-au vizitat familiile sau au mers în stațiunile de pe litoralul turcesc, cu ocazia Kurban Bayram au dus...

Femeile reprezintă 3% din funcțiile de conducere din Turcia

Femeile reprezintă 3% din funcțiile de conducere din Turcia

Moment viral: Erdogan adoarme în timpul unui discurs

Un videoclip a ajuns viral pe rețelele de socializare cu președintele turc,Recep Tayyip Erdoğan adormind o clipă în timp ce se adresa...