miercuri, decembrie 7, 2022

Turcia: Mărturisirile unui medic despre tortura soldaților după puciul eșuat

Un medic care a fost repartizat în centru de detenție din Ankara, după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, a povestit într-un interviu acordat jurnalistului exilat Cevheri Güven, despre tortură care a avut loc în timpul interogatoriilor, citat de de Turkish Minute.

Medicul, care dorea să rămână anonim, a oferit detalii despre violențele pe care le-au suferit, aproape 1.000 de deținuți, de la soldați până la generali, în sediul de detenție din Ankara.

Doctorul a susținut că deținuții erau aproape goi și aveau voie să poarte doar lenjeria de corp și că erau înghesuiți ca sardine. Hainele lor erau depozitate într-o cameră separată, iar polițiștii alegeau din ele pe care le plăceau.

„În calitate de medic care efectuează controale de rutină, i-am întrebat pe deținuți dacă nu există tratamente rele în timpul interogatoriilor, dar au negat întotdeauna. Doar câțiva și-au expus rănile și au spus<<Nu puteți vedea?Am suferit toate maltratarile și torturile>>”, a spus medicul.

Raportul medical distrus

Doctorul a amintit de fostul locotenent colonel Ümit Gençer, al cărui ochi stâng aproape a ieșit după ce a suferit lovituri grele la nivelul capului. 

După puciul eșuat, din 15 iulie 2018, zeci soldați au fost dezbrăcați și puși într-un grajd, unde au fost torturați.Imagini distribuite de agenția de stat, Andolu Agency.

„Am scris raportul lui Gençer în detaliu. Dar a doua zi am aflat că un alt doctor mi-a distrus raportul și a scris o nouă versiune ”, a amintit bărbatul.

De asemenea, contul medicului a dezvăluit că unii dintre soldați s-au plâns de dureri în anus, care ar fi sugerat violul  un obiect străin. Însă, medicul nu i-a putut examina în detaliu, deoarece polițiștii urmăreau examinările.

Mai mulți turci dezvăluie activitățile de tortură  

Cazurile persoanelor torturare încep să iasă la lumină. În centrul de detenție, nu au fost maltratați doar militari, dar și mai mulți civili acuzați de aparență la o organizație teroristă.

Un exemplu este Erhan Doğan, un profesor de 39 de ani, a expus tortura pe care a suferit-o la centrul de detenție de la Ankara, unde a fost închis pe 26 iulie 2016 de poliție.

Doğan a fost profesor la o universitate afiliată cu mișcarea Gülen, pe care guvernul turc o acuză de orchestrarea puciul eșuat, în ciuda faptului că Mișcarea neagă orice acuzație.

Generali turci care au fost torturați după puciul eșuat din 15 iulie 2016 au fost aliniați la poză de către autoritățile turce, sub motivul expunerii teroriștilor și a trădătorilor.

Profesorul a povestit  diferitele tipuri de torturi la care el sau alți civili au fost supuși.

De exemplu, un palestinian a fost atarnat, iar poliția a aruncat o  găleată de apă rece peste el. De asemenea, el a auzit și țipetele femeilor care au fost amenințate cu violuri de către polițiști. 

De asemenea, Yasin Ugan și Gökhan Türkmen, care au fost răpiți de oficialii de securitate turci și duși într-un loc secret pentru interogatoriile brutale, au depus mărturie de tortură în instanță.

Mărturii care au susținut astfel de relatări de tortură au devenit comune după tentativa de lovitură de stat din 2016.

Peste 280.000 de reținuți și 94.000 de arestați

Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, a declarat, pe 15 iulie 2020,  la a patra aniversare a puciului eșuat, că un număr total de 282.790 de persoane au fost reținute sub acuzații legate de lovitură de stat, iar 94.975 dintre ele fiind arestate.

Mai mult, ministerul apărării a informat că aproape 20.000 de soldați au fost expulzați din Armata Turcă din 2016, în timp ce peste o mie de soldați pensionari și-au pierdut privilegiile și pensiile.

Comitetul Consiliului Europei pentru prevenirea torturii și a pedepselor inumane a publicat, pe 5 august, rapoarte cu privire la vizita periodică din 2017 și vizita ad hoc din 2019 în Turcia, ridicând mai multe acuzații de abuzuri ale autorităților turce asupra deținuților.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...