vineri, iunie 21, 2024

Turcia: Mandat de reținere pentru un faimos înotător din cauza unei postări


Procurorii turci au emis un mandat de arestare pentru fostul înotător național, Derya Büyükuncu, din cauza unui tweet despre starea de sănătate a președintelui Recep Tayyip Erdoğan, care a fost recent testat pozitiv pentru COVID-19, conform Turkish Minutes.

Procuratura-șefă din Istanbul a anunțat, luni, că a fost emis un mandat de arestare pentru fostul înotător național, care este de șase ori olimpic înotător spate și fluture.

„A contractat coronavirus și vrea să ne rugăm pentru el. Ne rugăm, el nu ar trebui să aibă griji. Am început deja să fac halva în 20 de oale. Când va veni momentul, le voi distribui întregului cartier”, a spus Büyükuncu în tweetul său, fără a menționa numele lui Erdogan.

Halva este un deșert tradițional turcesc care este în general servit oaspeților și oferit vecinilor atunci când cineva a murit.

Halva a devenit, de asemenea, un hashtag viral pe Twitter-ul din Turcia, după ce Erdoğan a anunțat vestea despre infectarea cu coronavirus.

Procurorii turci au declanșat investigații asupra a 36 de utilizatori ai rețelelor de socializare care au distribuit mesaje „insultante” pe rețelele de socializare despre sănătatea președintelui și au emis mandate de reținere pentru opt dintre ei, dintre care patru au fost arestați duminică.

Între timp, Federația Turcă de înot a anunțat, duminică, într-un comunicat că a decis să interzică definitiv lui Büyükuncu să participe la evenimente sportive oficiale din cauza tweet-ului său.

Insultarea președintelui face obiectul unor acuzații penale în temeiul controversatului articol 299 din Codul penal al Turciei (TCK), iar mii de oameni din țară sunt investigați, majoritatea fiind amenințați cu închisoarea pentru presupusele insulte ale lui Erdogan. Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediu

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.