joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Mandat de reținere pentru un faimos înotător din cauza unei postări


Procurorii turci au emis un mandat de arestare pentru fostul înotător național, Derya Büyükuncu, din cauza unui tweet despre starea de sănătate a președintelui Recep Tayyip Erdoğan, care a fost recent testat pozitiv pentru COVID-19, conform Turkish Minutes.

Procuratura-șefă din Istanbul a anunțat, luni, că a fost emis un mandat de arestare pentru fostul înotător național, care este de șase ori olimpic înotător spate și fluture.

„A contractat coronavirus și vrea să ne rugăm pentru el. Ne rugăm, el nu ar trebui să aibă griji. Am început deja să fac halva în 20 de oale. Când va veni momentul, le voi distribui întregului cartier”, a spus Büyükuncu în tweetul său, fără a menționa numele lui Erdogan.

Halva este un deșert tradițional turcesc care este în general servit oaspeților și oferit vecinilor atunci când cineva a murit.

Halva a devenit, de asemenea, un hashtag viral pe Twitter-ul din Turcia, după ce Erdoğan a anunțat vestea despre infectarea cu coronavirus.

Procurorii turci au declanșat investigații asupra a 36 de utilizatori ai rețelelor de socializare care au distribuit mesaje „insultante” pe rețelele de socializare despre sănătatea președintelui și au emis mandate de reținere pentru opt dintre ei, dintre care patru au fost arestați duminică.

Între timp, Federația Turcă de înot a anunțat, duminică, într-un comunicat că a decis să interzică definitiv lui Büyükuncu să participe la evenimente sportive oficiale din cauza tweet-ului său.

Insultarea președintelui face obiectul unor acuzații penale în temeiul controversatului articol 299 din Codul penal al Turciei (TCK), iar mii de oameni din țară sunt investigați, majoritatea fiind amenințați cu închisoarea pentru presupusele insulte ale lui Erdogan. Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediu

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.