vineri, decembrie 1, 2023

Turcia: Mandat de reținere pentru un faimos înotător din cauza unei postări


Procurorii turci au emis un mandat de arestare pentru fostul înotător național, Derya Büyükuncu, din cauza unui tweet despre starea de sănătate a președintelui Recep Tayyip Erdoğan, care a fost recent testat pozitiv pentru COVID-19, conform Turkish Minutes.

Procuratura-șefă din Istanbul a anunțat, luni, că a fost emis un mandat de arestare pentru fostul înotător național, care este de șase ori olimpic înotător spate și fluture.

„A contractat coronavirus și vrea să ne rugăm pentru el. Ne rugăm, el nu ar trebui să aibă griji. Am început deja să fac halva în 20 de oale. Când va veni momentul, le voi distribui întregului cartier”, a spus Büyükuncu în tweetul său, fără a menționa numele lui Erdogan.

Halva este un deșert tradițional turcesc care este în general servit oaspeților și oferit vecinilor atunci când cineva a murit.

Halva a devenit, de asemenea, un hashtag viral pe Twitter-ul din Turcia, după ce Erdoğan a anunțat vestea despre infectarea cu coronavirus.

Procurorii turci au declanșat investigații asupra a 36 de utilizatori ai rețelelor de socializare care au distribuit mesaje „insultante” pe rețelele de socializare despre sănătatea președintelui și au emis mandate de reținere pentru opt dintre ei, dintre care patru au fost arestați duminică.

Între timp, Federația Turcă de înot a anunțat, duminică, într-un comunicat că a decis să interzică definitiv lui Büyükuncu să participe la evenimente sportive oficiale din cauza tweet-ului său.

Insultarea președintelui face obiectul unor acuzații penale în temeiul controversatului articol 299 din Codul penal al Turciei (TCK), iar mii de oameni din țară sunt investigați, majoritatea fiind amenințați cu închisoarea pentru presupusele insulte ale lui Erdogan. Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediu

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.