joi, mai 23, 2024

Turcia lansează bucătăria de pe vremea Imperiul Hitit, cu rețete vechi de 4.500 de ani

Provincia Çorum din Turcia își propune să introducă bucătăria antică a Imperiului Hitit,în special Hattusa, capitala hitiților, Daily Sabah.

Ömer Kartin, secretarul general al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Agențiilor de Turism din Istanbul, a declarat că toată lumea din Turcia știa despre civilizația hitita, conform Daily Sabah.

„Vom dezvolta treptat acest lucru. Vom organiza întâlniri în acest sens. Bucătăria hitită va fi un produs valoros al Hattusa și Boğazkale din această regiune hitita, împreună cu gastronomia ei. Sper ca în câțiva ani, turiștii locali și străini care vin aici va veni și să guste din bucătăria hitită”, afirmă Kartin.

Proprietarul agenției de turism, Cem Polatoğlu, a declarat că mâncărurile pregătite vor fi preparate pe baza rețetelor obținute din tăblițele hitite datând din 2000 î.Hr. descoperite în timpul săpăturilor, dar și de pe rețetele scrise pe tăblițe antice care se află muzee din țări precum Spania, Italia și Malta.

„Acesta este un eveniment care va reînvia atât gastronomia turcească, cât și gastronomia anatoliană. Sper că vom avea succes. Nu te duci la Roma să mănânci mâncare bizantină. Cu toate acestea, când vii în Anatolia, poți găsi mâncăruri ale multor civilizații, inclusiv romane, bizantine și hitite.De aceea, nu cred că pot găsi această bogăție nicăieri în lume.”, afirmă aceasta.

Imperiul Hitit

Una dintre atracțiile turistice ale Turciei contemporane sunt ruinele anticului oraș Hatussa sau Hattușa, aflate în Anatolia, provincia Çorum. Mărețele ruine de la Hattușa sunt urme ale trecerii prin lume ale unui puternic popor, astăzi dispărut. Hattușa a fost capitala Imperiului Hitit.

Imperiul Hitit, a cărei clasă dominantă era formată din membrii ai neamului cu același nume, era o superputere a Epocii târzii a bronzului, acoperea o bună parte din Turcia de azi și se afla în competiție cu Egiptul faraonilor. Din Imperiul Hitit făceau parte și regiuni care astăzi aparțin Irakului, Siriei și Libanului.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.