sâmbătă, septembrie 30, 2023

Doliu în Turcia! Faimosul muzician și actor, Özkan Uğur a încetat din viață

Muzicianul și actorul Özkan Uğur, membru al grupului MFÖ, a încetat din viață, sâmbătă, la vârsta de 69 de ani, conform presei turcești.

Renumitul muzician și actor Özkan Uğur, cunoscut pentru energia, veselia și chipul zâmbitor, a murit după o lungă luptă cu cancerul.

Uğur s-a născut pe 17 octombrie 1953, în Istanbul și-a terminat studiile primare la școala elementară Reșat Nuri Güntekin, unde a învățat să cânte în mandolină.

În timp ce urma liceul Fenerbahçe, pasiunea lui pentru muzică a crescut și a format un grup de amatori numit „Atomikler” („Atomics”), unde au interpretat melodii populare ale vremii.

Și-a început cariera muzicală profesională în 1970 cu Orchestra Şerif Yüzbaşıoğlu, la care s-au alăturat ocazional mulți muzicieni celebri. În 1971, Uğur a început să cânte la chitară bas cu prima sa trupă, „Kaygısızlar” alături de Mazhar Alanson și Fuat Güner.

Între 1980 și 1983, Uğur și Fuat Güner au lucrat ca muzicieni și actori în piesele celebrului actor Ferhan Şensoy.

Trupa MFÖ la Eurovision

Ca trio format din Mazhar, Fuat și Özkan, MFÖ și-a câștigat faima cu primul lor album lansat în 1984. Grupul a reprezentat Turcia de două ori la Eurovision Song Contest, cu piesele „Diday Diday Day” în 1985 și „Sufi” în 1988.

În 2019, MFÖ a primit „Marele Premiu pentru Cultură și Arte” în domeniul „Muzică” la Premiile Președinției Republicii pentru Cultură și Arte pentru angajamentul de a reprezenta identitatea culturală în muzica pop și rock turcă și pentru succesul și consecvența lor în muzica lor din ultimii 40 de ani.

Lupta cu cancerul limfatic

Özkan Uğur a câștigat lupta cu cancerul limfatic din 2013, dar a început să primească din nou tratament pentru cancer în 2020. După ce a fost atent monitorizat și tratat în secția de terapie intensivă timp de aproximativ o lună și jumătate, Uğur nu a răspuns la tratamente din cauza diferitelor probleme la plămâni.

Uğur s-a căsătorit cu Aysun Aslan, artistă de operă și balet de stat, și au un fiu pe nume Alișan

O ceremonie oficială de comemorare a lui Özkan Uğur va avea loc pe 11 iulie la Centrul Cultural Atatürk (AKM). După rugăciunea funerară de la Moscheea Taksim din aceeași zi, trupul lui Uğur va fi depus la cimitirul Karacaahmet.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.