sâmbătă, aprilie 13, 2024

Doliu în Turcia! Faimosul muzician și actor, Özkan Uğur a încetat din viață

Muzicianul și actorul Özkan Uğur, membru al grupului MFÖ, a încetat din viață, sâmbătă, la vârsta de 69 de ani, conform presei turcești.

Renumitul muzician și actor Özkan Uğur, cunoscut pentru energia, veselia și chipul zâmbitor, a murit după o lungă luptă cu cancerul.

Uğur s-a născut pe 17 octombrie 1953, în Istanbul și-a terminat studiile primare la școala elementară Reșat Nuri Güntekin, unde a învățat să cânte în mandolină.

În timp ce urma liceul Fenerbahçe, pasiunea lui pentru muzică a crescut și a format un grup de amatori numit „Atomikler” („Atomics”), unde au interpretat melodii populare ale vremii.

Și-a început cariera muzicală profesională în 1970 cu Orchestra Şerif Yüzbaşıoğlu, la care s-au alăturat ocazional mulți muzicieni celebri. În 1971, Uğur a început să cânte la chitară bas cu prima sa trupă, „Kaygısızlar” alături de Mazhar Alanson și Fuat Güner.

Între 1980 și 1983, Uğur și Fuat Güner au lucrat ca muzicieni și actori în piesele celebrului actor Ferhan Şensoy.

Trupa MFÖ la Eurovision

Ca trio format din Mazhar, Fuat și Özkan, MFÖ și-a câștigat faima cu primul lor album lansat în 1984. Grupul a reprezentat Turcia de două ori la Eurovision Song Contest, cu piesele „Diday Diday Day” în 1985 și „Sufi” în 1988.

În 2019, MFÖ a primit „Marele Premiu pentru Cultură și Arte” în domeniul „Muzică” la Premiile Președinției Republicii pentru Cultură și Arte pentru angajamentul de a reprezenta identitatea culturală în muzica pop și rock turcă și pentru succesul și consecvența lor în muzica lor din ultimii 40 de ani.

Lupta cu cancerul limfatic

Özkan Uğur a câștigat lupta cu cancerul limfatic din 2013, dar a început să primească din nou tratament pentru cancer în 2020. După ce a fost atent monitorizat și tratat în secția de terapie intensivă timp de aproximativ o lună și jumătate, Uğur nu a răspuns la tratamente din cauza diferitelor probleme la plămâni.

Uğur s-a căsătorit cu Aysun Aslan, artistă de operă și balet de stat, și au un fiu pe nume Alișan

O ceremonie oficială de comemorare a lui Özkan Uğur va avea loc pe 11 iulie la Centrul Cultural Atatürk (AKM). După rugăciunea funerară de la Moscheea Taksim din aceeași zi, trupul lui Uğur va fi depus la cimitirul Karacaahmet.

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.