joi, aprilie 25, 2024

Turcia: Jurnalişti de la cotidianul Cumhuriyet care îl critică pe Erdogan au fost condamnaţi pentru „terorism”

Un tribunal turc a condamnat la închisoare mai mulţi colaboratori ai cotidianului de opoziţie Cumhuriyet pentru că au ajutat organizaţii „teroriste”, un verdict calificat drept „o ruşine” de ziarul care a promis că va continua să lupte, relatează AFP.

La căpătul a nouă luni cât a durat acest proces considerat un test pentru libertatea presei în Turcia, tribunalul din Silivri, aproape de Istanbul, a condamnat 14 colaboratori ai cotidianului Cumhuriyet la pedepse cu închisoarea între doi ani jumătate şi mai mult de opt ani.

Printre condamnaţi figurează patronul ziarului, Akin Atalay, redactorul-şef, Murat Sabunci, precum şi cunoscuţii jurnalişti turci Ahmet Sik şi Kadri Gürsel, caricaturistul Musa Kart, a relatat corespondentul AFP aflat la tribunal.

Journalists and people hold a banner reading "Cumhuriyet won't be silenced" and copies of Cumhuriyet opposition daily reading "We want Justice" as they march to the courthouse from Cumhuriyet daily's headquarters on July 24, 2017 in Istanbul. Seventeen directors and journalists from Cumhuriyet, one of Turkey's most respected opposition newspapers, go on trial on July 24 after spending over eight months behind bars in a case which has raised new alarm over press freedoms under President Recep Tayyip Erdogan. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

Ei au fost găsiţi vinovaţi că au ajutat mai multe organizaţii „teroriste”. Jurnaliştii au acuzat decizia „absurdă”.

Cumhuriyet a denunţat de-a lungul procesului o încercare de a reduce la tăcere una dintre ultimele publicaţii critice din Turcia.

„Nu eu, ci Turcia şi libertatea presei din Turcia au fost condamnate”, a declarat pentru AFP redactorul-şef Akin Atalay.

„Condamnările sunt foarte grele şi inacceptabile”, a spus Gürsel. „Este o lovitură dură dată libertăţii presei în Turcia”, a adăugat el.

Tribunalul a achitat miercuri trei colaboratori ai ziarului şi a ordonat punerea în libertate condiţionată a lui Atalay, singurul care a mai fost în arest preventiv. El a fost închis de 542 de zile.

Jurnaliştii condamnaţi nu vor fi închişi în aşteptarea unui apel, beneficiind deja în cursul procesului de o măsură de punere în libertate condiţionată, ca cea acordată miercuri lui Atalay.

Cu toate acestea ei au fost supuşi unui control judiciar şi unei interdicţii de a părăsi teritoriul.

Tribunalul a separat dosarul predecesorului lui Sabuncu, Can Dündar, care trăieşte în prezent în exil, în Germania, şi care a fost judecat în cadrul aceluiaşi proces.

Foarte ostil preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Cumhuriyet („Republica”, în turcă), fondat în 1924, şi-a atras furia celui mai puternic om din Turcia.

În total, 17 colaboratori ai publicaţiei Cumhuriyet au fost judecaţi în cadrul acestui proces. Ei au fost în special acuzaţi că au colaborat cu Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi cu predicatorul Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză că a fost cel care a ordonat lovitura de stat din 15 iulie 2016.

Deschis în iulie anul trecut, procesul Cumhuriyet a devenit pentru apărătorii drepturilor Omului simbolul eroziunii libertăţii presei în Turcia, în special de la tentativa de lovitură de stat.

Opozanţii preşedintelui Erdogan şi ONG-uri acuză autorităţile turce că se folosesc de starea de insurgenţă instaurată după puciul eşuat pentru a înăbuşi orice critică.

Potrivit site-ului P24, specializat în libertatea presei, 165 de jurnalişti sunt închişi în Turcia, ţară care ocupă locul 157  din 180 în ultimul clasament al libertăţii presei stabilit săptămâna aceasta de ONG-ul Reporters sans frontières (RSF).

https://www.news.ro/cultura-media/turcia-jurnalisti-de-la-cotidianul-cumhuriyet-care-il-critica-pe-erdogan-au-fost-condamnati-pentru-terorism-1922405626002018040918082862

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.