vineri, martie 31, 2023

Turcia: Jurnalişti de la cotidianul Cumhuriyet care îl critică pe Erdogan au fost condamnaţi pentru „terorism”

Un tribunal turc a condamnat la închisoare mai mulţi colaboratori ai cotidianului de opoziţie Cumhuriyet pentru că au ajutat organizaţii „teroriste”, un verdict calificat drept „o ruşine” de ziarul care a promis că va continua să lupte, relatează AFP.

La căpătul a nouă luni cât a durat acest proces considerat un test pentru libertatea presei în Turcia, tribunalul din Silivri, aproape de Istanbul, a condamnat 14 colaboratori ai cotidianului Cumhuriyet la pedepse cu închisoarea între doi ani jumătate şi mai mult de opt ani.

Printre condamnaţi figurează patronul ziarului, Akin Atalay, redactorul-şef, Murat Sabunci, precum şi cunoscuţii jurnalişti turci Ahmet Sik şi Kadri Gürsel, caricaturistul Musa Kart, a relatat corespondentul AFP aflat la tribunal.

Journalists and people hold a banner reading "Cumhuriyet won't be silenced" and copies of Cumhuriyet opposition daily reading "We want Justice" as they march to the courthouse from Cumhuriyet daily's headquarters on July 24, 2017 in Istanbul. Seventeen directors and journalists from Cumhuriyet, one of Turkey's most respected opposition newspapers, go on trial on July 24 after spending over eight months behind bars in a case which has raised new alarm over press freedoms under President Recep Tayyip Erdogan. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

Ei au fost găsiţi vinovaţi că au ajutat mai multe organizaţii „teroriste”. Jurnaliştii au acuzat decizia „absurdă”.

Cumhuriyet a denunţat de-a lungul procesului o încercare de a reduce la tăcere una dintre ultimele publicaţii critice din Turcia.

„Nu eu, ci Turcia şi libertatea presei din Turcia au fost condamnate”, a declarat pentru AFP redactorul-şef Akin Atalay.

„Condamnările sunt foarte grele şi inacceptabile”, a spus Gürsel. „Este o lovitură dură dată libertăţii presei în Turcia”, a adăugat el.

Tribunalul a achitat miercuri trei colaboratori ai ziarului şi a ordonat punerea în libertate condiţionată a lui Atalay, singurul care a mai fost în arest preventiv. El a fost închis de 542 de zile.

Jurnaliştii condamnaţi nu vor fi închişi în aşteptarea unui apel, beneficiind deja în cursul procesului de o măsură de punere în libertate condiţionată, ca cea acordată miercuri lui Atalay.

Cu toate acestea ei au fost supuşi unui control judiciar şi unei interdicţii de a părăsi teritoriul.

Tribunalul a separat dosarul predecesorului lui Sabuncu, Can Dündar, care trăieşte în prezent în exil, în Germania, şi care a fost judecat în cadrul aceluiaşi proces.

Foarte ostil preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Cumhuriyet („Republica”, în turcă), fondat în 1924, şi-a atras furia celui mai puternic om din Turcia.

În total, 17 colaboratori ai publicaţiei Cumhuriyet au fost judecaţi în cadrul acestui proces. Ei au fost în special acuzaţi că au colaborat cu Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi cu predicatorul Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză că a fost cel care a ordonat lovitura de stat din 15 iulie 2016.

Deschis în iulie anul trecut, procesul Cumhuriyet a devenit pentru apărătorii drepturilor Omului simbolul eroziunii libertăţii presei în Turcia, în special de la tentativa de lovitură de stat.

Opozanţii preşedintelui Erdogan şi ONG-uri acuză autorităţile turce că se folosesc de starea de insurgenţă instaurată după puciul eşuat pentru a înăbuşi orice critică.

Potrivit site-ului P24, specializat în libertatea presei, 165 de jurnalişti sunt închişi în Turcia, ţară care ocupă locul 157  din 180 în ultimul clasament al libertăţii presei stabilit săptămâna aceasta de ONG-ul Reporters sans frontières (RSF).

https://www.news.ro/cultura-media/turcia-jurnalisti-de-la-cotidianul-cumhuriyet-care-il-critica-pe-erdogan-au-fost-condamnati-pentru-terorism-1922405626002018040918082862

 

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan